Nataša LičenNataša Ličen
Matej KržišnikMatej Kržišnik
Rok MihevcRok Mihevc
Vodstvo Neokatehumenske poti pri papežu (foto: Radio Vatikan)
Vodstvo Neokatehumenske poti pri papežu

Umrla soustanoviteljica Neokatehumenske poti Carmen Hernandez

Svet | 20.07.2016, 12:32 Marjana Debevec

V Madridu je včeraj popoldne v starosti 85 let umrla Carmen Hernandez, ki je skupaj s Kikom Arguellom začela Neokatehumensko pot v 60. letih prejšnjega stoletja. Skupaj z njim in z duhovnikom p. Mariom Pezzijem je bila za omenjeno pot odgovorna na mednarodni ravni. Spominja se je več kot 30 tisoč skupnosti v 120 državah sveta.

Kiko Arguello je v pismu spomnil na njen veliki genij in karizmo ter na njeno ljubezen do papeža in Cerkve: »Carmen je bila svobodna ženska. Vse ženske iz Neokatehumenske poti so povedale, da so zaradi nje znova našle ponos v tem, da so ženske. Vedno je govorila o pomenu ženske v Cerkvi. Ženska je namreč najpomembnejši lik, zato jo je hudič preganjal vse od prve strani Svetega pisma do zadnje. Carmen je imela tudi navdih, da je dekleta povabila v samostane v klavzuro. Danes imamo samostane polne deklet iz Neokatehumenske skupnosti, več kot 4000 jih je v klavzuri!«

Njeno zdravstveno stanje se je v zadnjem letu in pol zelo poslabšalo, kljub temu, da ji niso odkrili nobene posebne bolezni. V javnosti so jo nazadnje videli 18. marca letos, ko je papež Frančišek sprejel v avdienco misijonarske družine Neokatehumenske poti. Hernándezova je umrla v 86. letu starosti – rodila se je 24. novembra leta 1930 v kraju Ólvega v Španiji.

Pogreb bo jutri ob 18. uri v katedrali v Madridu. Slovesnost bo vodil tamkajšnji nadškof masg. Carlos Osoro Sierra, navzoči pa bodo tudi številni škofje in kardinali, ki so povezani z Neokatehumensko potjo.

 

Svet, Cerkev po svetu
Uporabljene plastenke (photo: Pixabay) Uporabljene plastenke (photo: Pixabay)

Res to potrebujem?

Praznujemo dan Zemlje – našega skupnega doma, kakor se večkrat izrazi papež Frančišek. Na svetovni in tudi slovenski ravni poteka več pobud, v katere naj bi bila vključena več kot milijarda ljudi ...

Družine zbrane pri maši na Brezjah (photo: Luka Mavrič) Družine zbrane pri maši na Brezjah (photo: Luka Mavrič)

Boga bodo vzeli zares!

Na Brezjah je bilo popoldne srečanje družin ljubljanske nadškofije. Geslo srečanja je bilo »Vzemi Boga zares!«. Srečanje so sklenili ob 16. uri s sveto mašo, ki jo je daroval nadškof Stanislav Zore.

Boj s pozebo v nasadih borovnic na ljubljanskem barju (photo: Rok Mihevc) Boj s pozebo v nasadih borovnic na ljubljanskem barju (photo: Rok Mihevc)

Kolikšno škodo je povzročila pozeba? #podkast

Po prehodu izrazite hladne fronte pred tednom dni, smo v petek, v nedeljo in včeraj bili priče pozebi. Razmere so se krajevno zelo razlikovale, prav vse sadjarje in kmete pa je strah, da to pomeni ...

Lojze Čemažar (photo: Jože Bartolj) Lojze Čemažar (photo: Jože Bartolj)

Pri svojem delu vedno izpostavi bistveno

Lojze Čemažar je z nami v oddaji Naš gost spregovoril o svoji umetniški poti, pomenu družine, šol, ki so ga oblikovale in se zahvalil za prejeto priznanje sv. Cirila in Metoda.