Mateja SubotičanecMateja Subotičanec
Boštjan SmoleBoštjan Smole
Petra StoparPetra Stopar
Slovesne večernice pred Porciunkulo (foto: p. Robert Bahčič)
Slovesne večernice pred Porciunkulo

Assisi v pripravah na 800 letnico porciunkulskega odpustka

Svet | 24.07.2016, 00:40 Marjana Debevec

V Assisiju se pripravljajo na 800-letnico porcijunkulskega odpustka. Frančiškani so v vabilu zapisali, da romarja, ki stopi skozi vrata bazilike sv. Marije Angelske, takoj pritegne majhna romanska cerkev, ki je fizično središče, predvsem pa duhovno srce celotnega svetišča. Gre za Porcijunkulo, kjer je sv. Frančišek prebudil hrepenenje po nebesih, tistih resničnih, ki se začenjajo na zemlji s svetostjo. Na praznik porciunkule, 4. avgusta, bo zato sveti oče obiskal Assisi.

Frančiškani zapis nadaljujejo z besedami, ki jih romarji lahko preberejo, če pokleknejo na pragu Porcijunkule: »Ta kraj je svet«. Tam se je namreč Bog spustil na zemljo in se zadržal v pogovoru s Frančiškom. Napis na zgornjem delu Porcijunkule pa pojasni, da gre za vrata, skozi katera se vstopa v večno življenje.

Frančišek je prav to svojo cerkvico naredil kot odmev Božjega odpuščanja za spokornike vseh časov. Tistega avgustovskega dne je ljudem, ki so bili v zavetju hrastovih senc, naznanil: »Bratje, vse vas želim poslati v nebesa in vam oznanjam milost, ki sem jo prejel iz papeževih ust.« Gre za porcijunkulski odpustek, asiški odpustek, zaklad Porcijunkule.

Zato je Porcijunkula predokus nebes, ker je sveta vrata, vedno odprta v trajnem Jubileju odpuščanja in milosti, ki nas vodi k Jezusu po Mariji. O tem pripovedujejo tudi slike na retablu, ki s svojo obliko spominja na mandelj ter tako predstavlja presežnost, še dodajo bratje frančiškani.

Sporočajo tudi, da se v tem duhu hvaležnosti pripravljajo na praznovanje 800 let milosti in usmiljenja, ki izvirajo iz tega »majhnega delčka« zemlje, kot nakazuje ime Porcijunkula, ki je postal znan po vsem svetu. Uvod v praznik bo tridnevnica med 29. in 31. julijem, ki jo bo vodil bo p. Raniero Cantalamessa. Sveto mašo, s katero bodo odprli slovesni praznik odpuščanja, bo 1. avgusta ob 11. uri daroval generalni minister frančiškanov p. Michael A. Perry.

Med mnogimi romanji sta v sporočilu posebej omenjeni dva: 1. avgusta ob 14.45 pričakujejo udeležence 36. frančiškanskega pohoda. Na tisoče mladih iz vse Italije in tudi iz tujine bo takrat zaključilo svoje romanje proti Odpustku. Ob 19. uri pa se bo s prvimi večernicami zaključilo romanje škofije in mesta Assisi. Kot je že znano, pa bo 4. avgusta v Porcijunkulo poromal tudi papež Frančišek.

Svet, Cerkev po svetu, Papež in Sveti sedež
Obzorja duha (photo: Zajem zaslona) Obzorja duha (photo: Zajem zaslona)

Cenzura v oddaji Obzorja duha?

»Žalostna sem zaradi dogajanj... Nov prevod Svetega pisma iz izvirnih jezikov v slovenski jezik, vrhunsko delo v slovenski zgodovini za študij in razumevanje nam vsem, prispevek v oddaji Obzorja ...

Eva Golob (photo: ZSPM) Eva Golob (photo: ZSPM)

Eva Golob: Ponosni na podeželske korenine

»Vsako leto pripravimo zelo pester program skozi celo leto in številni naši dogodki so tradicionalni. Eden takih je državni kviz Mladi in kmetijstvo, ki bo (danes) v Velikih Laščah potekal že ...