Matjaž MerljakMatjaž Merljak
Marko ZupanMarko Zupan
Alen SalihovićAlen Salihović

Trump bo postal kandidat republikancev na predsedniških volitvah v ZDA

Svet | 19.07.2016, 15:54 Andrej Šinko

V Clevelandu se je včeraj začela republikanska konvencija, na kateri bodo milijarderja Dondalda Trumpa potrdili za strankinega kandidata na ameriških predsedniških volitvah. Prvi dan konvencije so govorniki bili kritični predvsem do demokratke Hillary Clinton. Nato pa je prišlo do upora dela delegatov, ki so predlagali spremembo pravil konvencije, da bi delegati držav v katerih je slavil Trump lahko glasovali po svoji vesti, in ne po volji volivcev. Omenjeni poskus spremembe pravil je sicer propadel.

Vodstvo konvencije je zatrlo poskus spremembe pravil konvencije, da bi delegati posamezne zveze države lahko glasovali po svoji vesti, in ne tako, kot so odločili volivci. Za omenjenim predlogom naj bi stal republikanski kandidat Ted Cruz, vendar pa je na koncu vodstvo konvencije odločilo, da tega ne bo podprlo. Nekaj delegatov je zato protestno zapustilo dvorano.

Včerajšnje dogajanje je zaznamoval tudi nagovor Melanije, žene Donalda Trumpa. Številni komentatorji poudarjajo, da si je del govora, v katerem je opisovala vrednote, ki so oblikovale njeno življenje in ki jih prenaša naprej, zelo podoben govoru aktualne prve dame ZDA Michelle Obama na demokratski konvenciji pred osmimi leti. Melanija je sicer spregovorila tudi o tem, zakaj bi njen mož bil dober predsednik: »Donald želi našo državo peljati v najbolj pozitivno smer. Vsi želimo spremembe. Donald je edini, ki jih lahko zagotovi. Ne smemo biti zadovoljni s stagnacijo, Donald želi rast za vse Američane. Potrebujemo programe za pomoč najrevnejšim, pa tudi programe, ki bodo ponujali izzive za mlade. Mora biti pot za rast, saj bodo samo tako prišli rezultati.« Govor Melanije je bil vrhunec prvega dne konvencije, prav tako pa je bil to njen prvi govor v času kampanje.

Program stranke za prihodnja štiri leta

Stranka naj bi sicer potrdila najbolj konservativni program za naslednja štiri leta. Vendar pa so nekateri člani mnenja, da Trump ni dovolj jasno izrazil svojega nasprotovanja splavu in istospolno usmerjenim. Program sicer podpira glavne predvolilne teme, kot je gradnja zidu na meji z Mehiko in ponovna pogajanja o prostotrgovinskih sporazumih. Na področju zunanje politike platforma med drugim zahteva od vseh članic zveze Nato, da povečajo svoje finančne prispevke. Republikanska stranka pa se zavzema tudi za napotitev enot na Poljsko in odpravo vizuma za Poljake za vstop v ZDA, Ukrajini pa želi dati ustrezno pomoč za obrambo pred Rusijo.

Prvi dan konvencije namenjen varnosti Amerike

Uvodni dan je bil namenjen varnosti in je potekal pod geslom »Naredimo Ameriko spet varno«. Veterani, vojaški voditelji, izvoljeni predstavniki ljudstva in zaskrbljeni državljani so poudarjali zavezo kandidata in stranke utrjevanju vojske in policije ter uničenja teroristov. Med govorniki so bili televizijski zvezdniki, od politikov pa na žalost vodstva konvencije le »druga liga«. Voditeljev stranke namreč ni bilo.

Ob robu konvencije so se nadaljevale demonstracije, ki pa so bile po obsegu zelo majhne in povsem mirne. Prebivalci Clevelanda so konvencije veseli, ne glede na politično opredeljenost, ker mestu prinaša zaslužek, sicer pa upajo, da se bo vse dobro končalo.

Svet
Obzorja duha (photo: Zajem zaslona) Obzorja duha (photo: Zajem zaslona)

Cenzura v oddaji Obzorja duha?

»Žalostna sem zaradi dogajanj... Nov prevod Svetega pisma iz izvirnih jezikov v slovenski jezik, vrhunsko delo v slovenski zgodovini za študij in razumevanje nam vsem, prispevek v oddaji Obzorja ...

Družine potrebujejo spodbud in medsebojne podpore ter zgledov.  (photo: lj_nadskofija) Družine potrebujejo spodbud in medsebojne podpore ter zgledov.  (photo: lj_nadskofija)

Vzemimo Boga zares

Živimo v duhovni shizofreniji, ki na prvi pogled ni prepoznavna. Na eni strani poudarjamo, kako imamo pravico izbrati lastni slog in stil življenja, kako je naša pravica izbira identitete, celo ...