Maja MorelaMaja Morela
Miha MočnikMiha Močnik
Tone GorjupTone Gorjup

Yildirim: Turške oblasti zaradi poskusa udara aretirale že več kot 7500 ljudi

| 18.07.2016, 15:35 Andrej Šinko

Turški premier Binali Yildirim je zagotovil, da bo Turčija po poskusu državnega udara delovala v okviru zakona, ko gre za morebitno vnovično uvedbo smrtne kazni, pa ne bo ukrepala v naglici. Yildirim je pojasnil, da je med poskusom udara umrlo 145 civilistov, oblasti pa so doslej aretirale že več kot 7500 osumljencev.

Ubitih je bilo tudi 60 vladi zvestih policistov in trije oblastem privrženi vojaki. Ranjenih je bilo 1491 ljudi. Na strani pučistov pa je bilo po beseda Yildirima ubitih 24 ljudi, 50 pa ranjenih. Turško zunanje ministrstvo je sicer pred tem objavilo, da je bilo ubitih več kot 100 pučistov. Po poskusu udara so doslej priprli 7543 ljudi, med njimi 100 policistov, 6038 vojakov, 755 sodnikov in tožilcev ter 650 civilistov. Za 316 priprtih so odredili nadaljnje pridržanje.

Med pridržanimi so 103 generali in admirali, med njimi domnevna vodja državnega udara, general Mehmet Disli in nekdanji vodja letalskih sil, general Akin Öztürk. Poleg tega so na notranjem ministrstvu odpustili skoraj 9000 uslužbencev, med njimi 4500 policistov in 614 žandarjev. Spremenila se je tudi uradna terminologija v zvezi s pučisti, saj jih turško zunanje ministrstvo po novem označuje za teroristično skupino.

Včerajšnje dogajanje in posredovanje oblasti

Vlada je v Carigrad napotila dodatnih 1800 pripadnikov posebnih enot policije. Ti so v oklepnih vozilih nameščeni na strateških točkah v mestu, nadaljujejo pa se tudi aretacije oseb, domnevno povezanih s poskusom udara. Čeprav je turška vojska včeraj razglasila konec vojaškega udara, so pozno popoldne manjše skupine poskušale izpeljati še posamezne akcije, vendar so jih varnostne sile preprečile, uporniki pa so se na koncu predali. Poveljnik carigrajske policije je izdal tudi ukaz, da naj policijske enote brez opozorila streljajo na vse neznane helikopterje. Prav tako pa naj bi minulo noč zračni prostor nad Turčijo preletavala vojaška letala F-16. Del vojske, ki je izvedel poskus udara, je namreč uporabil tako helikopterje kot tudi bojna letala, zato so varnostne sile zavarovale tudi turški zračni prostor.

Kdo stoji za vojaškim udarom?

Aretacije po vojaškem udaru se nadaljujejo, med drugim so pripadniki posebnih enot policije danes preiskali prestižno vojaško akademijo v Carigradu. Turški predsednik Erdogan pa je že včeraj na pogrebu žrtev udara napovedal nadaljnji boj proti vsem, ki so sodelovali v uporu. Ob tem pa kot organizatorja, ki stoji za napadom, omenja verskega voditelja Fethullaha Gülena, ki živi v izgnanstvu v ZDA. Zato je ameriškega predsednika pozval, da ga izroči Turčiji. Gülen sicer vztraja, da z udarom nima nič, in ga obsoja.

Odziv Evropske unije

Zunanji ministri Evropske unije so Turčijo po spodletelem vojaškem udaru pozvali k zadržanosti in spoštovanju pravne države. Na zasedanju v Bruslju so izrazili zaskrbljenost nad morebitnimi povračilnimi ukrepi proti tistim, ki so udar načrtovali. Posvarili pa so tudi proti morebitni uvedbi smrtne kazni, o čemer razmišljajo turške oblasti.

Ferfila: Državni udar spodletel zaradi neenotnosti vojske

O poskusu vojaškega udara v Turčiji je za naš radio spregovoril Profesor s fakultete za družbene vede Bogomil Ferfila. Dejal je, da je bil zadnji upor presenečenje, kljub temu pa sogovornik ni bil presenečen nad dejstvom, da vojaški prevzem oblasti ni uspel, saj je Erdogan v preteklosti znotraj vojske opravil že nekaj čistk. S temi pa naj bi po besedah profesorja Ferfile nadaljeval tudi v prihodnje.

Dr. Gabriel Kavčič (photo: Rok Mihevc) Dr. Gabriel Kavčič (photo: Rok Mihevc)

Hud cinizem

Predvidoma v prihodnjem tednu bo znano, kdaj bomo odločali o treh posvetovalnih referendumih, med katerimi bo tudi posvetovalni referendum o pomoči pri prostovoljnem končanju življenja. Moralni ...

Peter Jančič (photo: STA) Peter Jančič (photo: STA)

Natikanje nagobčnika drugače mislečim

Spletni portal tednika Družina poroča, da je raziskovalec spolne vzgoje v šoli ter diplomirani mikrobiolog Tim Prezelj tožil novinarja Roka Blažiča zaradi sklopa objavljenih prispevkov o teoriji ...

Družine zbrane pri maši na Brezjah (photo: Luka Mavrič) Družine zbrane pri maši na Brezjah (photo: Luka Mavrič)

Boga bodo vzeli zares!

Na Brezjah je bilo popoldne srečanje družin ljubljanske nadškofije. Geslo srečanja je bilo »Vzemi Boga zares!«. Srečanje so sklenili ob 16. uri s sveto mašo, ki jo je daroval nadškof Stanislav Zore.

Boj s pozebo v nasadih borovnic na ljubljanskem barju (photo: Rok Mihevc) Boj s pozebo v nasadih borovnic na ljubljanskem barju (photo: Rok Mihevc)

Kolikšno škodo je povzročila pozeba?

Po prehodu izrazite hladne fronte pred tednom dni, smo v petek, v nedeljo in včeraj bili priče pozebi. Razmere so se krajevno zelo razlikovale, prav vse sadjarje in kmete pa je strah, da to pomeni ...

Lojze Čemažar (photo: Jože Bartolj) Lojze Čemažar (photo: Jože Bartolj)

Pri svojem delu vedno izpostavi bistveno

Lojze Čemažar je z nami v oddaji Naš gost spregovoril o svoji umetniški poti, pomenu družine, šol, ki so ga oblikovale in se zahvalil za prejeto priznanje sv. Cirila in Metoda.

Skrbno izbirajmo obutev.  (photo: PixaBay) Skrbno izbirajmo obutev.  (photo: PixaBay)

Zakaj je dobro kupovati obutev popoldne?

Vida Ozis je ustanoviteljica blagovne znamke AN.NIKA, je direktorica Centra medicinske pedikure, razvila je medicinsko sponko - vse ostale, ki so prisotne na domačem trgu, so iz uvoza. Večina si ...