Jure SešekJure Sešek
Aleš KarbaAleš Karba
Andrej ŠinkoAndrej Šinko
Cecilija Pavšar (foto: Matjaž Merljak)
Cecilija Pavšar

Slovenija je res lepa država

Slovenci po svetu | 29.07.2016, 14:45 Matjaž Merljak

Cecilija Pavšar je bila v skupini letošnjih maturantov iz Argentine Rast XLV edina iz Bariloč. Zelo čustveno je doživela vzpon na Triglav.

K srednješolskemu tečaju v Bariločah hodijo štirje dijaki različnih starosti. Pouk poteka ob petkih zvečer od šestih do devetih za vse skupaj, a ona je kot najstarejša dobivala drugačne naloge in izpite. Kot edina svoje generacije je bila tako del skupine Rast XLV. Dejala je, da se med mladimi iz Buenos Airesa dobro počuti.

Spregovorila je še o slovenski skupnosti v Bariločah: imajo folklorno skupino, ki vsako leto nastopi na festivalu narodnosti, v slovenskem domu pa imajo različna druženja rojakov. Cecilija sicer prihaja iz sedemčlanske družine. Doma vsak dan govorijo slovensko. Po končani srednji šoli bo odšla v Buenos Aires, kjer bo študirala.

To je bil njen prvi obisk Slovenije. Zelo se ga je veselila ga dolgo čakala. Doživela je več, kot je pričakovala. Slovenija je res lepa država, je dejala.

Opisala nam je še pohod na Triglav. Pripravljali so se tako, da so hodi na Šmarno goro. Tako sam vzpon na najvišji slovenski vrh ni bil težak, kljub vsemu so bili utrujeni, a na vrhu je bilo zelo emotivno.

 

Slovenci po svetu
Obzorja duha (photo: Zajem zaslona) Obzorja duha (photo: Zajem zaslona)

Cenzura v oddaji Obzorja duha?

»Žalostna sem zaradi dogajanj... Nov prevod Svetega pisma iz izvirnih jezikov v slovenski jezik, vrhunsko delo v slovenski zgodovini za študij in razumevanje nam vsem, prispevek v oddaji Obzorja ...

Družine potrebujejo spodbud in medsebojne podpore ter zgledov.  (photo: lj_nadskofija) Družine potrebujejo spodbud in medsebojne podpore ter zgledov.  (photo: lj_nadskofija)

Vzemimo Boga zares

Živimo v duhovni shizofreniji, ki na prvi pogled ni prepoznavna. Na eni strani poudarjamo, kako imamo pravico izbrati lastni slog in stil življenja, kako je naša pravica izbira identitete, celo ...

Skrbno izbirajmo obutev.  (photo: PixaBay) Skrbno izbirajmo obutev.  (photo: PixaBay)

Zakaj je dobro kupovati obutev popoldne?

Vida Ozis je ustanoviteljica blagovne znamke AN.NIKA, je direktorica Centra medicinske pedikure, razvila je medicinsko sponko - vse ostale, ki so prisotne na domačem trgu, so iz uvoza. Večina si ...