Maja MorelaMaja Morela
Jaka KorenjakJaka Korenjak
Alen SalihovićAlen Salihović
Na 27. Slovenskem dnevu Niagara (foto: Vestnik slo. župnije v Hamiltonu)
Na 27. Slovenskem dnevu Niagara

27. Slovenski dan Niagara

Slovenci po svetu | 26.07.2016, 12:55 Matjaž Merljak

Za razliko od preteklega leta je bil letošnji Slovenski dan zopet v lepem, a vročem nedeljskem dnevu. Pokrovitelj Slovenskih dnevov je Slovenski Koordinaciajski Odbor Niagara.

V nedeljo, 26. junija 2016, je bil gostitelj društvo Bled v Beamsvillu. Pri slovesni maši ob 11. uri, ki je daroval g. župnik Drago Gačnik, so sodelovali župnijski pevski zbor in predstavniki slovenskih organizacij. Bil je čudovit duhovni začetek dneva.

Po kosilu so obiskovalci napolnili dvorano, kjer so si lahko ogledali dve razstavi. Slikar,Tomaž Perko iz Slovenije, je razstavljal svoje umetniške portrete velikih mož slovenske zgodovine. Kanadsko slovensko zgodovinsko društvo pa je predstavilo v sliki in besedi, kako smo Slovenci v dneh samostojnosti Slovenije množično praznovali pred mestno hišo v Torontu.

Ob 14. uri se je začel kulturni program s kanadsko in slovensko himno. Progam sta spretno vodili Silvija Stankovič in Sandy Fereltič. Predsednica društva Bled, Daniela Pavlič, je zaželela dobrodošlico vsem obiskovalcem in se zahvalila vrlim prostovoljcem, ki so pripravili in izvedli ta tradicionalni dan, ki povezuje slovenska društva v tem delu Ontaria. Sledil je pozdravni nagovor koordinatorja Franka Gimplja, v imenu pokrovitelja, Slovenskega koordincijskega odbora Niagara.

Za tem so se zvrstili govorniki: Irena Gril zastopnica veleposlaništva v Ottawi, ki je orisala pomembnost letošnje 25-letnice samostojne Slovenije. Sledili so še: John Doma, častni konzul Republike Slovenije; Milan Vinčec, predsednik VSKO in Marjan Kolarič, predstavnik Slovencev v Kanadi pri slovenski vladi.

Slovenski dan Niagara 1
Slovenski dan Niagara 1 © Vestnik slo. župnije v Hamiltonu

Zanimiv nagovor je imela Francka Seljak, ki je pomenljivo predstavila sedanje vse manj številčno sodelovanje društev po 25 letih in vzpodbudila rojake, da bi se bolj zavedali pomembnosti slovenskega jezika in kulture. Ob koncu je predala Magdaleni Razpotnik priznanje za njeno dolgoletno in uspešno vodenje koordinacije na Niagari.

Koordinator Frank Gimpelj je predstavil sodelujoče organizacije: Lipa Park, Bled, Slovenski park, Sava, Triglav in župnijo sv. Gregorija Velikega s svojimi društvi ter jim izročil plakete za ta Slovenski dan.

V kulturnem programu so nastopili: Moški zbor Bled pod vodstvom Edija Kodarina, na flavti sta zaigrali sestri Sofia in Julia Labricciosa, za društvo Lipa park je nastopila pevka Ines Brundula, za Slovenski Park je zaigral dve poskočni skladbi na »frajtonarici« Matjaž Mramor. S pesmijo »Tihi večer« so nastopili: solo Karina Stankovič in pevci: Silvija Stankovič, Jože Gimpelj, Lojze Lesica in Luka Stankovič na kitari. Martin Težak je s sinom Blažem in Nikito Galuh - Kapušin, navdušil občinstvo z virtuoznim igranjem harmonike. Kot vedno sta tudi to pot nastopila župnijski mešani zbor in moški zbor Majolka, ki ju vodi g. Drago Gačnik. Zbor Majolka praznuje letos zlati jubilej delovanja.

Za zaključek je bila simbolično predana zastava koordinacije od letošnjega gostitelja, društva Bled, v roke gostitelju Slovenskega Dneva 2017, društvu Lipa park iz St. Catharinesa. Namreč, prav pri društvu Lipa park se je, leta 1992, Slovenski Dan prvič praznoval tudi kot praznik slovenske samostojnoti. Društvo Lipa park praznuje leta 2017 svoj zlati jubilej. Ob poslovilnem nagovoru je bila ga. Irena Gril deležna velikega aplavza hvaležnosti rojakov za njen izreden doprinos povezovanja slovenske skupnosti v Kanadi.

Po kulturnem programu je sledila otroška olimpiada. Za ples in razvedrilo je najprej zaigral nekaj pesmi trio Martin Težak, nato pa nadaljeval ansambel Brajda. Letošnji Slovenski Dan 2016 je potekal v znamenju 25-letnice samostojne Slovenije, društvo Bled pa je bil odličen gostitelj tega praznovanja.

Slovenski dan Niagara 2
Slovenski dan Niagara 2 © Vestnik slo. župnije v Hamiltonu

Dvig slovenske zastave v Torontu ob 25-letnici samostojnsti Slovenije

V petek 24. junija 2016 smo se v velikem številu zbrali iz širše in ožje okolice Toronta pri mestni hiši v Torontu. Mnogi smo se pripeljali z avtomobili do Brown's line, naprej pa smo šli s šolskimi avtobusi. V atriju mestne hiše je imel slovenski slikar Tomaž Perko razstavo portretov desetih pomembnih Slovencev. Potem, ko smo si ogledali razstavo, smo se povzpeli malo višje, kjer je na drogu že visela slovenska zastava. Točno ob enajstih je g. Milan Vinčec odprl prireditev s čudovitim nagovorom. Pozdravil je vidne goste in vsak je na kratko spregovoril. Martin Težak je na harmoniko zaigral obe himni in ob slovenski so dvignili zastavo, ob kateri je stala kar lepa skupina mladih, oblečenih v narodne noše. Ob lepem vremenu je dogodek vse navzoče globoko prevzel in ponosni in veseli, da smo Slovenci, smo se vračali na k cerkvi Brezmadežne, kjer nas je v dvorani čakalo dobro okrepčilo. Za popestritev pa je Martin Težak skupaj z mladima na harmoniko zaigral nekaj poskočnih melodij. (vir: Vestnik slovenske župnije v Hamilton)

Dvig slovenske zastave v Torontu
Dvig slovenske zastave v Torontu © Vestnik slo. župnije v Hamiltonu

Slovenci po svetu
Križev pot na Ljubljanski grad (photo: Zan Senicar) Križev pot na Ljubljanski grad (photo: Zan Senicar)

Mladi na ljubljanske ulice ponesli molitev

Molitveno vzdušje je vladalo sinoči na ljubljanskih ulicah, ko je več kot sto mladih molilo križev pot. Jakob Rus iz Katoliške mladine je pojasnil, da so molitev začeli na Kongresnem trgu, ...

Peter Prevc (photo: STA) Peter Prevc (photo: STA)

Peter Prevc: Vzgonski veter Svetega Duha vedno deluje

Današnji dan v Planici se bo zapisal v zgodovino. Najuspešnejši slovenski skakalec vseh časov Peter Prevc je pred več kot 20 tisoč gledalci pomahal v slovo več kot 15 letni profesionalni karieri.

Šunka zorjena po tradicionalnem postopku (photo: KZ Laško) Šunka zorjena po tradicionalnem postopku (photo: KZ Laško)

Kako skuhati sočno velikonočno šunko?

Eno od vprašanj, ki se gospodinjam postavlja v teh dneh je, kako skuhati velikonočno šunko, da bo res sočna in okusna. Peter Oprčkal iz Kmetijske zadruge Laško pravi, da je to najbolj odvisno od ...

Pirhi obarvani z naravnimi barvami (photo: Miša Pušenjak) Pirhi obarvani z naravnimi barvami (photo: Miša Pušenjak)

Miša Pušenjak: Naravne barve za pirhe

Skoraj vsaka gospodinja dobro obvlada pripravo pirhov v rjavo rdečih odtenkih, ki najpogosteje temelji na kuhanju jajc v čebulnih olupkih. Bolj kot je čebula temne barve, bolj izrazit je tudi ...