Blaž LesnikBlaž Lesnik
Boštjan SmoleBoštjan Smole
Marjana DebevecMarjana Debevec

Pri Mariji Vnebovzeti rojake nagovoril Janša

Slovenci po svetu | 22.07.2016, 08:42 Matjaž Merljak

Cleveland v Ohiu je v teh dneh v središču zanimanj svetovnih medijev, v tem mestu poteka republikanska konvencija in soproga Donalda Trumpa je Slovenka. V Clevelandu pa se mudi tudi Janez Janša, ki se je v sredo srečal tudi z rojaki, in sicer v dvorani župnije Marije Vnebovzete.

V tem tednu poteka republikanska konvencija v Clevelandu, kjer je bil nominiran republikanski kandidat za predsednika ZDA, Donald Trump. Med govorniki ob večernih shodih je bila tudi njegova soproga, Slovenka, Melanija Knavs Trump. Ustrezno in lepo je nastopila kot sopotnica kandidata. Govor je bil povsem zelo dober in učinkovit, le da je bila malce skritizirana zaradi par stavkov, ki so bili podobni sedanji prvi dami iz njenega govora leta 2008. To so seveda mediji obesili na veliki zvon, kot mediji to radi počnejo. Če je kaj za kritizirati, mediji najdejo in izkoristijo.

Preteklo nedeljo smo na Slovenski pristavi se veselili ob pikniku župnije svetega Vida. Maša je bila darovana ob dvanajstih in potem je sledilo okusno kosilo. Sredi popoldneva je nastopila plesna skupina indijskih izvorov. Za plesno zabavo je tokrat poskrbel ansambel Jeff Pecon, z gostom Joeyjem Miškolinom, ki je svoj čas nastopal z slavnim Frankom Jankovičem. Lepo udeležbo je nagradilo tudi lepo sončno vreme.

V sredo, 20. junija nas je nagovoril v atriju dvorane Marije Vnebovzete Janez Janša. V enournem nagovoru nam je opisal Slovenijo v zadnjih 25-ih letih, kaj je dosegla in kaj bo morala storiti, da bi bila prava demokratična država. Pojasnil je, da prve demokratične volitve resnično niso bile demokratične in to zato ker je bila ena tretjina rezervirana za komuniste. Čeprav je koalicija Demos imela dve tretjini, ni bilo možno izpeljati gotove spremembe. Razložil je tudi življenjski standard, ki je bil pred vojno komaj 24 odstotkov avstrijskega. Ta se je dvignil po osamosvojitvi na skoraj 91 odstotkov tistega v EU. Po letu 2008 je zopet padel zaradi svetovne krize. V zadnjih letih se je državni dolg dvignil z 8 bilijonov na 32, kar je neznosno. Poleg tega se je število rojstev povečalo po letu 2005. Povedal je tudi, da je Slovenija ena od postkomunističnih držav, kjer so podjetja po večini še vedno v državni lasti in tu vsi vemo kar je v državni lasti je subvencionirano od prebivalcev, ki plačujejo davke. Pretresljivo je bilo poročilo iz leta 1951, ko je Rakovič objavil, da so komunisti poslali v smrt 600,000 sovražnikov, in vsi vemo kdo to so bili, in pa da je bilo poslanih v ječe celih 3 milijone ljudi. 200,000 ljudi pobitih po prvih mesecih po koncu druge svetovne vojne. Žalostna statistika za dvo milijonski narod. Čez 600 množičnih grobišč po Sloveniji še ni rešenih. Svojci nimajo ne imena, ne kraja kjer bi lahko se spomnili svojih dragih. Kočevski rog, Huda jama, Teharje niti niso kraji, kjer leži največ umorjenih, so kraji z večjimi števili, ki si niti ne morejo primerjati Srebrenici, ki trenutno v svetu slavi kot največje morišče. Svetla novice je le, da se po odkritju Hude jame ljudje le počasi spoznavajo resnico.

Srečanja Janeza Janše z rojaki v Clevelandu
Srečanja Janeza Janše z rojaki v Clevelandu © Twitter profil Janeza Janše

Gospod Janša je tudi omenil, da je Slovenija še vedno v tranziciji, ker stvari še niso rešene, posebno glede povojnih vprašanj. Slovenija in Hrvaška se s tem vprašanjem še vedno srečujeta. Potrebna je lustracija, kakršno so izvedli na Češkem in drugih postkomunističnih državah. V Sloveniji so še vedno ljudje ki hrepenijo po Titu, ki je poslal v smrt 600,000 ljudi, sodržavljanov. Je sploh mogoče, da narod še vedno sanja o njem?

Janez Janša se je znašel kot obrambni minister v vojni za Slovenijo, ko je jugoslovanska armada napadla Slovenijo po razglašenju samostojnosti in se je Slovenija znašla samotna, brez vsakršne podpore od zunaj. Časopisi in revije so podpirale Jugoslavijo, vključno ZDA. Kdo se ne spomni besed zunanjega ministra Bakerja? Toda stvari so se hitro začele spreminjati in to povsem zato ker so rojaki zunaj Slovenije in po svetu pritisnili na lokalne vlade in demonstrirali in zahtevali priznanje Slovenije kot samostojne države.

Janša meni, da je Slovenija in njena samostojnost prišla izven, ne iz notranjosti in tako je še dandanes. Prav zato je hvaležen Slovencem po svetu in še vedno nagovarja naj mi, zunaj živeči, podpiramo njeno samostojnost. Navdihuje naj se udeležimo volitev, ker Slovenci doma še vedno se ne odzovejo in gredo na volišče. V zadnjih parlamentarnih volitvah je bila udeležba šibka, komaj 50 odstotna.

Vsi poznamo farso Patria in druge postopke zoper Janeza Janše. Menda se je znašel na sodišču kar 160 krat, a je na vseh tožbah bil uspešen, zmagovalec. Leta 1988 ga je v vojaški zapor priprl tajni agent, ko je pisal kritično o jugoslovanski vojski v neki reviji in po tolikih letih v slučaju Patria, ko je tožbo vložila njegova žena, se je nasmehoval. Vse te tožbe so zahtevale finančno in duševno breme, breme na družino in pa seveda dragoceni izgubljeni čas.

Slovenija ima trenutno kar nekaj preveč političnih strank. Osebno bi si človek mislil, da bi se krščansko demokratične stranke združile in bi tako imele večjo moč Slovenijo spremeniti v pravo, demokratično državo, ki bi spoštovala vsakega in čuvala človekove pravice. Upajmo, da se to uresniči in spet tu lahko igramo vlogo Slovenci ziveči zunaj njenih meja, saj s svojim glasom, če gremo vsi ki imamo voline pravice volit, lahko spremenimo obraz parlamenta. To je v naši moči. V nam in vam v Sloveniji.

Slovenci po svetu
Obzorja duha (photo: Zajem zaslona) Obzorja duha (photo: Zajem zaslona)

Cenzura v oddaji Obzorja duha?

»Žalostna sem zaradi dogajanj... Nov prevod Svetega pisma iz izvirnih jezikov v slovenski jezik, vrhunsko delo v slovenski zgodovini za študij in razumevanje nam vsem, prispevek v oddaji Obzorja ...

Eva Golob (photo: ZSPM) Eva Golob (photo: ZSPM)

Eva Golob: Ponosni na podeželske korenine

»Vsako leto pripravimo zelo pester program skozi celo leto in številni naši dogodki so tradicionalni. Eden takih je državni kviz Mladi in kmetijstvo, ki bo (danes) v Velikih Laščah potekal že ...