Matjaž MerljakMatjaž Merljak
Marko ZupanMarko Zupan
Alen SalihovićAlen Salihović

Boštjan M. Turk: Ljudje so za predčasne volitve, levica je tista, ki jih ne želi

Slovenija | 25.07.2016, 17:37

Dve tretjini volivcev sta proti predčasnim volitvam. Tako kaže tokratna anketa časopisa Delo, čeprav je prejšnja pokazala, da ima vlada Mira Cerarja najnižjo podporo do zdaj. Da to gotovo ne drži, je v pogovoru za naš radio poudaril politični analitik Boštjan M. Turk.

V tokratni anketi Dela je 27 odstotkov vprašanih ocenilo, da Slovenija potrebuje predčasne volitve, 66 odstotkov jih je odgovorilo nikalno, sedem odstotkov je neodločenih. "Vse te tako imenovane ankete Dela niso avtentične, ampak montirane. Montirane so z določenim namenom. Ljudje so ves čas za predčasne volitve, a za tranzicijsko levico se v tem trenutku ne izidejo," je kritičen Turk.

Sodeč po zadnji anketi Dela 12 odstotkov sodelujočih meni, da bo ta koalicija zagotovo zdržala do konca mandata, 31 odstotkov jih meni, da bo verjetno zdržala, 27 odstotkov, da verjetno ne in 19 odstotkov, da zagotovo ne. Turk te rezultate vidi podobno kot rezultate pri vprašanju o nujnosti predčasnih volitev. "Delo ne ugotavlja javnega mnenja, ampak ga s temi anketami ustvarja, ljudem nekaj sporoča. Pri tem vprašanju so anketiranci razdeljeni - polovica jih meni, da bo koalicija zdržala, polovica, da ne bo." Turk je prepričan, da bodo volitve takrat, ko se bo levici pokazala priložnost.

Skrbi ga, ker so ljudje apatični, prepričan je, da tudi zato, ker nimajo možnosti izvedeti resnico. "Skoraj ni medijev, ki bi povedali, kaj se v državi dogaja. Resnico prilagajajo."

Turk v jeseni na domačem političnem parketu ne pričakuje večjih sprememb. "Ostalo je še 13 milijard državnega premoženja. Veliki napori bodo šli v to, da se čim manj privatizira. Spopadali se bodo okoli tega, za fevde, ki jih ima tranzicijska levica oziroma nasledniki nekdanje partije." Prepričan je, da bodo vsake toliko poskrbeli še za kakšno presenečenje.

Slovenija, Politika
Uporabljene plastenke (photo: Pixabay) Uporabljene plastenke (photo: Pixabay)

Res to potrebujem?

Praznujemo dan Zemlje – našega skupnega doma, kakor se večkrat izrazi papež Frančišek. Na svetovni in tudi slovenski ravni poteka več pobud, v katere naj bi bila vključena več kot milijarda ljudi ...

Družine zbrane pri maši na Brezjah (photo: Luka Mavrič) Družine zbrane pri maši na Brezjah (photo: Luka Mavrič)

Boga bodo vzeli zares!

Na Brezjah je bilo popoldne srečanje družin ljubljanske nadškofije. Geslo srečanja je bilo »Vzemi Boga zares!«. Srečanje so sklenili ob 16. uri s sveto mašo, ki jo je daroval nadškof Stanislav Zore.

Boj s pozebo v nasadih borovnic na ljubljanskem barju (photo: Rok Mihevc) Boj s pozebo v nasadih borovnic na ljubljanskem barju (photo: Rok Mihevc)

Kolikšno škodo je povzročila pozeba? #podkast

Po prehodu izrazite hladne fronte pred tednom dni, smo v petek, v nedeljo in včeraj bili priče pozebi. Razmere so se krajevno zelo razlikovale, prav vse sadjarje in kmete pa je strah, da to pomeni ...

Lojze Čemažar (photo: Jože Bartolj) Lojze Čemažar (photo: Jože Bartolj)

Pri svojem delu vedno izpostavi bistveno

Lojze Čemažar je z nami v oddaji Naš gost spregovoril o svoji umetniški poti, pomenu družine, šol, ki so ga oblikovale in se zahvalil za prejeto priznanje sv. Cirila in Metoda.