Matjaž MerljakMatjaž Merljak
Marko ZupanMarko Zupan
Petra StoparPetra Stopar

FOTO: Ustanova Anin sklad v Dolenjskih Toplicah povezala več kot 450 ljudi

Slovenija | 24.07.2016, 19:14

Ustanova Anin sklad, ki združuje družine z več otroki je danes v Dolenjskih Toplicah pripravila tradicionalno že 18. poletno srečanje družin. Udeležilo se ga je več kot 450 ljudi iz približno 55 družin. Srečanje je potekalo pod geslom „Pričakujem ... Vendar pozabljam.“ Druženje se je začelo s sveto mašo, ki jo je daroval salezijanski inšpektor Janez Potočnik. Maši je sledilo kopanje v odprtem bazenu, aktivnosti s športnimi animatorji, voden pohod po gozdni učni poti in druge dejavnosti. Zbrane je popoldne pozdravil tudi župnik v Dolenjskih Toplicah Dušan Kožuh, ki je družinam zaželel vse lepo in jih povabil, da večkrat obiščejo njihov kraj.

Inšpektor salezijancev Janez Potočnik se je v pridigi vprašal koliko pravičnih je med nami ter odgovoril, da ne glede na število pravičnih, Gospod ne bo nobenega pogubil. „Božjemu usmiljenju ni meja,“ je dejal Potočnik in nato razmišljal o molitvi. „Moli lahko že mama z otrokom v sebi in otrok to čuti. Vedno znova je prav, da imamo čas za molitev. Da svoje delo, študij, igro skratka vse posvečujemo z molitvijo,“ je družinam položil na srce Potočnik. „Najmočnejši je tisti, ki ve skleniti roke k molitvi,“ je pridigo sklenil inšpektor salezijancev ter družine povabil, naj svoje življenje vsak dan v molitvi izročajo Gospodu.

Predsednica uprave Ustanove Anin sklad Marija Šterbenc je spomnila, da si ustanova že 18 let prizadeva, da bi se več staršev odločalo za tretjega in četrtega otroka ter da bi bile številčnejše družine v družbi bolj razumljene. „Poslanstvo Aninega sklada je tudi v težkih trenutkih povezovati te družine. Jim pomagati, nuditi pomoč in podporo. Vsem na žalost ne moremo finančno pomagati, saj nam to ne omogočajo finančna sredstva, se pa trudimo družinam prisluhniti vedno, ko zaidejo v težave. Druženje v Dolenjskih Toplicah je tako priložnost, da mame za en dan pozabijo na kuhanje, da se lahko otroci brezskrbno prepustijo poletnim radostim v bazenih. Na žalost si mnoge naše družine daljšega dopusta na morju ne morejo privoščiti. To je naš majhen kamenček, v njihovem za družbo kot celoto, pomemben mozaiku življenja,“ je povedala Šterbenčeva in opozorila na usihanje sredstev s strani dobrotnikov in podpornikov. Upa, da bodo tovrstna srečanja pomagala k prepoznavnosti ustanove in k pridobivanju novih dobrotnikov. „Mesečno Anin sklad pomaga približno 130 družinam, v zadnjih petih letih pa družinam vsak mesec razdelimo približno 10.000 evrov,“ je še povedala predsednica uprave Aninega sklada.

Zbrane starše je nagovorila tudi poslanka NSi Iva Dimic, ki je svojo družino že več let vključena v Anin sklad. Družine je povabila, da naj podprejo tradicionalno zakonsko zvezo. Opozarja, da so časi vse manj naklonjeni tradicionalni družini zasnovani na možu, ženi in otrocih. Kritična je bila do pobud, ki želijo tovrstno družino uničiti oziroma ji vzeti veljavo.

Popoldan so namenili kopanju v topliških bazenih, sestajanju, športnim igram, medsebojnemu spoznavanju družin, sprehodom, vodenemu pohodu po topliški učni poti, izmenjavanju izkušenj in drugim dejavnostim.

Slovenija, Cerkev na Slovenskem
Križev pot na Ljubljanski grad (photo: Zan Senicar) Križev pot na Ljubljanski grad (photo: Zan Senicar)

Mladi na ljubljanske ulice ponesli molitev

Molitveno vzdušje je vladalo sinoči na ljubljanskih ulicah, ko je več kot sto mladih molilo križev pot. Jakob Rus iz Katoliške mladine je pojasnil, da so molitev začeli na Kongresnem trgu, ...

Peter Prevc (photo: STA) Peter Prevc (photo: STA)

Peter Prevc: Vzgonski veter Svetega Duha vedno deluje

Današnji dan v Planici se bo zapisal v zgodovino. Najuspešnejši slovenski skakalec vseh časov Peter Prevc je pred več kot 20 tisoč gledalci pomahal v slovo več kot 15 letni profesionalni karieri.

Šunka zorjena po tradicionalnem postopku (photo: KZ Laško) Šunka zorjena po tradicionalnem postopku (photo: KZ Laško)

Kako skuhati sočno velikonočno šunko?

Eno od vprašanj, ki se gospodinjam postavlja v teh dneh je, kako skuhati velikonočno šunko, da bo res sočna in okusna. Peter Oprčkal iz Kmetijske zadruge Laško pravi, da je to najbolj odvisno od ...

Pirhi obarvani z naravnimi barvami (photo: Miša Pušenjak) Pirhi obarvani z naravnimi barvami (photo: Miša Pušenjak)

Miša Pušenjak: Naravne barve za pirhe

Skoraj vsaka gospodinja dobro obvlada pripravo pirhov v rjavo rdečih odtenkih, ki najpogosteje temelji na kuhanju jajc v čebulnih olupkih. Bolj kot je čebula temne barve, bolj izrazit je tudi ...