Marjan BuničMarjan Bunič
Andrej NovljanAndrej Novljan
Andrej ŠinkoAndrej Šinko

Vlada jeseni o pomembnih kadrovskih zadevah

Slovenija | 23.07.2016, 05:45

Vlado po počitnicah čakata pomembni kadrovski zadevi. V državnem zboru bo septembra svoje delo zagovarjal minister za infrastrukturo Peter Gašperšič. V prvem jesenskem mesecu bo morda tudi že jasno, kdo bo naslednik Dušana Mramorja na vrhu finančnega resorja.

Del opozicije je sredi razgretega dogajanja v Luki Koper vložil interpelacijo proti Gašperšiču. Ta je v preteklem tednu ostale člane ministrske ekipe premierja Mira Cerarja seznanil s svojim odgovorom nanjo, javnosti vsebine ni podrobneje razkril, a verjame, da bo prepričal poslance. "Vsi očitki so zavrnjeni kot neutemeljeni," je zatrdil. Koalicijske poslanske skupine so napovedale, da se bodo o podpori Gašperšiču izrekle, ko se bodo seznanile z njegovimi pojasnili. Verjetno ga bodo povabile tudi na pogovor. Gašperšičeva usoda tako ni povsem jasna.

Še več je ugibanj o tem, kdo bo novi finančni minister, potem ko je Mramor sredi tega meseca presenetil z nepreklicnim odstopom s tega položaja. V medijih kroži več imen. "Opcij je kar nekaj. Treba je videti, kakšne politike vodenja financ te države, od tega bo odvisno, kakšna bo izbira," je ostal skrivnosten minister za javno upravo Boris Koprivnikar. Mramorjeva dolgoletna tesna sodelavka je bila zdravstvena ministrica Milojka Kolar Celarc, a je namigovanja o morebitni selitvi zatrla v kali. "Sem 200-odstotno v zdravstvu," je po zadnji redni seji vlade pojasnila novinarjem.

Sedmi sili se je medtem izognila dolgoletna državna sekretarka na finančnem ministrstvu Mateja Vraničar Erman. Pred dnevi se je sešla s Cerarjem, uradno sta govorila o izvrševanju letošnjega proračuna ter o pripravi sprememb proračuna za prihodnje leto in proračuna za 2018, neuradno jo je premier vprašal tudi, ali bi bila pripravljena stopiti v Mramorjeve čevlje. Kaj mu je odgovorila, javnosti ni razkrila. V vladni palači se je v minulem tednu prav tako mudil ekonomist Mojmir Mrak in tako sprožil novinarsko vprašanje, ali še vedno ni vlade, v katero bi šel. Odgovoril je, da se to dogaja že 25 let.

Slovenija, Politika
Obzorja duha (photo: Zajem zaslona) Obzorja duha (photo: Zajem zaslona)

Cenzura v oddaji Obzorja duha?

»Žalostna sem zaradi dogajanj... Nov prevod Svetega pisma iz izvirnih jezikov v slovenski jezik, vrhunsko delo v slovenski zgodovini za študij in razumevanje nam vsem, prispevek v oddaji Obzorja ...

Družine potrebujejo spodbud in medsebojne podpore ter zgledov.  (photo: lj_nadskofija) Družine potrebujejo spodbud in medsebojne podpore ter zgledov.  (photo: lj_nadskofija)

Vzemimo Boga zares

Živimo v duhovni shizofreniji, ki na prvi pogled ni prepoznavna. Na eni strani poudarjamo, kako imamo pravico izbrati lastni slog in stil življenja, kako je naša pravica izbira identitete, celo ...

Skrbno izbirajmo obutev.  (photo: PixaBay) Skrbno izbirajmo obutev.  (photo: PixaBay)

Zakaj je dobro kupovati obutev popoldne?

Vida Ozis je ustanoviteljica blagovne znamke AN.NIKA, je direktorica Centra medicinske pedikure, razvila je medicinsko sponko - vse ostale, ki so prisotne na domačem trgu, so iz uvoza. Večina si ...