Jure SešekJure Sešek
Boštjan SmoleBoštjan Smole
Andrej ŠinkoAndrej Šinko
Ustavno sodišče Republike Slovenije (foto: Wikipedia)
Ustavno sodišče Republike Slovenije

Pregled dogodkov minulega tedna

Cerkev na Slovenskem | 23.07.2016, 19:00 Petra Stopar

Medtem ko se številni slovenski mladi odpravljajo na Poljsko na največji mladinski katoliški festival na svetu, so se v Sloveniji začele parlamentarne in sodne počitnice. A dogajanje še zdaleč ni dopustniško. Znova so se namreč oglasili predstavniki razlaščenih imetnikov podrejenih obveznic in premoženja, izbrisanega v bančni sanaciji, ustavno sodišče pa je zavrglo pritožbo delavcev migrantov v zvezi z referendumi in tako potrdilo odločitvi predsednika Državnega zbora, da ne razpiše referendumov.

CERKEV

Prva skupina mladih iz Slovenije se je že v torek odpravila na festival Svetovni dan mladih, ki poteka do 31. julija. Srečanja, na katerem skupno pričakujejo skoraj dva milijona udeležencev, se bo udeležilo približno 560 Slovenk in Slovencev, starih od 14 do 30 let. Z njimi bo 20 duhovnikov, prihodnji teden pa jih bo s katehezami, naravnanimi na geslo srečanja "Blagor usmiljenim, kajti usmiljenje bodo dosegli" nagovarjal škof Anton Jamnik.

Medtem so se z vlakom domov iz Lurda vrnili slovenski in italijanski romarji bolniki, pomočniki, zdravstveno osebje in duhovniki. Skupaj jih je bilo na romanju 470, od tega 52 Slovencev, ki so v Lurdu med drugim prestopili sveta vrata in se udeležili svete maše pred votlino prikazovanj.

POLITIKA

Ustavno sodišče je zavrglo pritožbo delavcev migrantov proti odločitvi predsednika državnega zbora Milana Brgleza, da ne določi roka za zbiranje podpisov za razpis referendumov o šestih zakonih. Ocenilo je, da so njihove pobude pomenile očitno zlorabo instituta referenduma. Brgleza odločitev ustavnega sodišča veseli, pozdravljajo jo tudi koalicijske stranke. Nasprotno so v sindikatu delavcev migrantov zaskrbljeni.

Ustavno sodišče je ugotovilo, da so pobudniki referendumov o šestih zakonih očitno želeli le zavlačevati zakonodajne postopke, da bi tako dosegli drugačno zakonsko ureditev dohodnine. Pobude volivcem za zbiranje podpisov so bile tako uporabljene za uresničitev povsem drugega namena. Kot je dodalo, so očitki o protiustavnosti ravnanja predsednika parlamenta in s tem protiustavnosti postopka sprejetja izpodbijanih zakonov neutemeljeni. Brglez je odločitev ustavnega sodišča pozdravil. Veseli ga, da je pritrdilo temu, da je treba pravico do referenduma zavarovati. V sindikatu delavcev migrantov se po drugi strani bojijo, da takšna odločba odpira vrata morebitnim drugačnim zlorabam v prihodnje. Prepričani so, da je ustavno sodišče zdaj enemu posamezniku podelilo pristojnost odločanja o ustavnih pravicah, a proti njegovi odločitvi ni na razpolago pravnih sredstev.

Medtem se je izkazalo, da so v sindikatu delavcev migrantov v začetku tega tedna vložili še dve pobudi za začetek postopka za razpis referendumov - o zakonu o ugotavljanju katastrskega dohodka in noveli zakona o dedovanju. Brglez bo tokrat določil rok za zbiranje podpisov. Pojasnil je, da okoliščine, ki so spremljale vlaganje predhodnih pobud v primerjavi s tema niso povsem primerljive. Kljub temu Sindikat delavcev migrantov ne bo odnehal, saj je na Evropsko sodišče za človekove pravice v Strasbourgu že vložil pritožbo zoper državo, ker ni omogočila referendumov, ki so jih zahtevali.

Sodišče EU je odgovorilo na vprašanja, ki mu jih je pred odločanjem o ustavnosti razlastitve imetnikov podrejenih obveznosti v leta 2013 podržavljenih bankah zastavilo slovensko ustavno sodišče. Kot je navedlo, sporočilo Evropske komisije o bančništvu, sprejeto avgusta 2013, ni zavezujoče za države članice.

Predstavniki izbrisanih lastnikov podrejenih obveznic so prepričani, da bi lahko država banke sanirala drugače, kot pa izbrisala za več kot 600 milijonov evrov obveznic v lasti 100.000 malih delničarjev. A nekdanja premierka Alenka Bratušek je še vedno prepričana, da država ne bi dobila soglasja za državno pomoč bankam, torej dokapitalizacijo, če bi ravnala drugače.

V Društvu malih delničarjev pa so prepričani, da je bila vrednost v podrejenih obveznicah lastnikom porezana več, kot je to potrebno za stabilnost bank. Delničarji in lastniki obveznic pričakujejo, da bodo na koncu dobili vsaj delno povrnjen vložek. Da bi začeli to poravnavo, so v drugi stanovski organizaciji, Vseslovenskem združenju malih delničarjev, pripravili predlog zakona, ki predvideva izdajo prednostnih delnic in obveznic DUTB. Predsednik združenja Kristjan Verbič poudarja, da to ne bi pomenilo breme za državni proračun ali davkoplačevalce.

Minister za infrastrukturo Peter Gašperšič je vladno ekipo seznanil z odgovorom na interpelacijo, ki jo je proti njemu vložila skupina poslancev ZL in nepovezanih poslancev. Gašperšič meni, da je v njem argumentirano in utemeljeno zavrnil očitke. Prvak SD Dejan Židan je opozoril, da bo moral Gašperšič predvsem prepričati poslance. Predlagatelji interpelacije menijo, da je Gašperšič ena glavnih ovir na poti do izgradnje drugega tira med Koprom in Divačo ter eden glavnih zagovornikov privatizacije državne strateške infrastrukture. Očitajo mu tudi poskuse nezakonitega vplivanja na nadzornike podjetij v državni lasti.

Državni svet je izglasoval odložilni veto na zakon o pogrebni in pokopališki dejavnosti. DZ bo moral tako znova odločati o zakonu, ki pogrebno dejavnost z izjemo 24-urne dežurne službe prepušča trgu. Državni svetnik Jernej Verbič je na seji v imenu komisije poudaril, da gre pri pogrebni dejavnosti za izvirno občinsko nalogo in zagotavljanje storitev, ki so v javnem interesu.

DRUŽBA

Po podatkih statističnega urada je stopnja tveganja revščine v Sloveniji lani znašala 14,3 odstotka oz. 0,2 odstotne točke manj kot leta 2014. Pod pragom tveganja revščine je živelo 287.000 ljudi. Marsikdo lahko tako samo sanja o dopustu na morju ali kje drugod, saj si tega ali zaradi materialne ali kakšne druge stiske ne more privoščiti, še posebej so zaradi tega prikrajšani otroci, ki se najbolj veselijo poletnih radosti. Tako so humanitarne organizacije tudi letos v svoje programe vključilo letovanja za otroke. Med njimi je tradicionalno letovanje Slovenske karitas za otroke in mladostnike iz socialno ogroženih družin »Počitnice Biserov«. V štirih tednih bo v Portorožu letovalo 156 otrok in mladostnikov iz celotne Slovenije, ki jih zberejo in posredujejo župnijske Karitas.

Upravni odbor Zavoda za zdravstveno zavarovanje Slovenije bo kandidata za vršilca dolžnosti generalnega direktorja iskal znotraj zavoda. O konkretnih imenih na odboru še niso govorili. Kandidata želijo poiskati do konca avgusta.

Ustavno sodišče je ugodilo pritožbi Milka Noviča, obtoženega umora direktorja Kemijskega inštituta Janka Jamnika, in razveljavilo odločitvi okrožnega in višjega sodišča v Ljubljani glede pripora Noviču. Zadevo je poslalo v vnovično odločanje okrožnemu sodišču, ki pa pripora ni odpravilo. Novičev odvetnik je zato napovedal pritožbo na višje sodišče.

KULTURA

V 83. letu starosti je preminil slikar in akademik Janez Bernik. Bil je tudi grafik, kipar, scenograf in pesnik. S svojimi deli se je predstavil na mnogih razstavah doma in po svetu ter prejel številna visoka priznanja, med njimi Prešernovo nagrado.

Predsednik slovenskega centra PEN Evald Flisar je odstopil s položaja. Kot vzrok je navedel poziv članic ženskega odbora PEN Mire k ohranitvi integritete centra PEN in ne afere glede njegovega spornega načina komunikacije s kritičarko Anjo Radaljac.

Na Ptuju te dni poteka 8. mednarodni glasbeni festival Arsana, ki je najstarejše slovensko mesto po zaključenem festivalu sodobne umetnosti spremenil v središče vokalne in instrumentalne glasbe. V devetih dneh se bo na 12 notranjih in zunanjih prizoriščih mestnega središča zvrstilo več kot 60 dogodkov, od tega približno 40 koncertov.

ŠPORT

Do odprtja olimpijskih iger v Rio de Janeiru sta še slaba dva tedna. V središču Kopra se je v petek javno predstavila slovenska olimpijska in paraolimpijska reprezentanca. Kot je znano, gre na olimpijske igre tudi slovenska moška rokometna reprezentanca. Ta je bila v času priprav uspešna tudi v pripravljalnih prijateljskih tekmah, med drugim je minuli konec tedna tako v Mariboru kot Trbovljah zanesljivo premagala Tunizijo.

Med potniki za Rio je tudi plavalka Anja Klinar, ki je na mednarodnem plavalnem mitingu v Radovljici potrdila visoke ambicije. Sobotnima zmagama na 400 m mešano in 200 m prosto je v nedeljo dodala zmagi na 200 m mešano in 400 m prosto.

In kako uspešni so bili ta teden nogometaši. Ljubljanska Olimpija je na povratni tekmi 2. predkroga lige prvakov premagala slovaški Trenčin s 3:2, a to ni zadostovalo za uvrstitev v nadaljevanje tekmovanja, saj so prvo tekmo v Stožicah Slovaki dobili s 4:3. Nogometaši Maribora pa so na povratni tekmi 2. predkroga evropske lige z Levskim igrali neodločeno 1:1. Prva tekma se je v Mariboru končala z 0:0, zato v 3. predkrog napreduje Maribor.

Iztekel se je rok za oddajo kandidatur za predsednika Evropske nogometne zveze. Ta bo 14. septembra na volitvah v Atenah dobila naslednika Francoza Michela Platinija. Med kandidati je tudi predsednik Nogometne zveze Slovenije Aleksander Čeferin, ki je za mnoge favorit za vplivno in prestižno funkcijo. Čeferin je že pripravil program za delo Uefe.

Cerkev na Slovenskem, Politika, Oddaje
Obzorja duha (photo: Zajem zaslona) Obzorja duha (photo: Zajem zaslona)

Cenzura v oddaji Obzorja duha?

»Žalostna sem zaradi dogajanj... Nov prevod Svetega pisma iz izvirnih jezikov v slovenski jezik, vrhunsko delo v slovenski zgodovini za študij in razumevanje nam vsem, prispevek v oddaji Obzorja ...

Družine potrebujejo spodbud in medsebojne podpore ter zgledov.  (photo: lj_nadskofija) Družine potrebujejo spodbud in medsebojne podpore ter zgledov.  (photo: lj_nadskofija)

Vzemimo Boga zares

Živimo v duhovni shizofreniji, ki na prvi pogled ni prepoznavna. Na eni strani poudarjamo, kako imamo pravico izbrati lastni slog in stil življenja, kako je naša pravica izbira identitete, celo ...

Skrbno izbirajmo obutev.  (photo: PixaBay) Skrbno izbirajmo obutev.  (photo: PixaBay)

Zakaj je dobro kupovati obutev popoldne?

Vida Ozis je ustanoviteljica blagovne znamke AN.NIKA, je direktorica Centra medicinske pedikure, razvila je medicinsko sponko - vse ostale, ki so prisotne na domačem trgu, so iz uvoza. Večina si ...