Štefan IskraŠtefan Iskra
Jaka KorenjakJaka Korenjak
Alen SalihovićAlen Salihović

SDS: Neplačevanje preživnine mora postati ekonomsko nasilje

Slovenija | 23.07.2016, 14:00 Andrej Šinko

Poslanska skupina SDS je na predsednico parlamentarne komisije za peticije ter za človekove pravice in enake možnosti Evo Irgl naslovila predlog, da bi preživnine obravnavali kot temeljne otrokove pravice. Predlagajo tudi, da neplačevanje preživnine postane ekonomsko nasilje in da pravica do terjatve iz naslova preživnine ne bi zastarala.

Jamstveni, preživninski in invalidski sklad izplačuje nadomestila preživnine mladoletnim otrokom, ki so upravičeni do preživnine in je ne prejemajo. V juniju je sklad izplačal 320.244,51 evrov nadomestil, ki jih je prejelo 3823 otrok, so v predlogu za obravnavo točke na seji komisije za peticije ter za človekove pravice in enake možnosti opozorili iz poslanske skupine SDS.

V poslanski skupini opozarjajo, da v družbi velja ničelna stopnja tolerance do nasilja v družini, a se pozablja, da obstaja tudi ekonomsko nasilje in neplačevanje preživnine. Neplačevanje preživnine za lastnega otroka pri nas ni družbeno popolnoma nesprejemljivo, opozarja poslanska skupina. »Neplačevanje preživnine za lastnega otroka je družbeno popolnoma nesprejemljivo in zavržno dejanje in je o njem potrebno govoriti tudi kot o vrsti nasilja v družini, ki se lahko kaže tudi kot namensko zanemarjanje otroka,« so zapisali predlagatelji.

Vse več zakonitih zastopnikov mladoletnih oseb oziroma polnoletnih upravičencev se sooča s težavami neplačevanja oziroma z izterjavo, so zapisali v poslanski skupini. Pri tem pa izpostavljajo vse manjšo uspešnost izterjave preživnin, saj zavezanci iščejo poti, kako se izogniti plačevanju preživnin. Zaradi iznajdljivosti zavezancev upravičenci težko dokažejo, da je zavezanec zmožen plačila, so pojasnili. Sam kazenski postopek izterjave preživnine pa traja več let.

V SDS si želijo sprememb

Predlagajo, da se v zakonu o preprečevanju nasilja v družini definicijo ekonomskega nasilja dopolni tudi z vsebino neplačevanja preživnin in drugimi oblikami ekonomskega nasilja. V zakonu o javnem jamstvenem, preživninskem in invalidskem skladu bi pravico do nadomestila preživnine dodelili tudi otroku po 18. letu starosti, ki se redno šola, vendar največ do dopolnjenega 26. leta starosti. Poslanska skupina SDS predlaga tudi spremembo obligacijskega zakonika, ki bi določila, da terjatve iz naslova preživnin ne morejo zastarati. Sedaj pravica do preživljanja sicer ne more zastarati, vendar terjatev zastara po treh letih.

Slovenija, Politika
Obzorja duha (photo: Zajem zaslona) Obzorja duha (photo: Zajem zaslona)

Cenzura v oddaji Obzorja duha?

»Žalostna sem zaradi dogajanj... Nov prevod Svetega pisma iz izvirnih jezikov v slovenski jezik, vrhunsko delo v slovenski zgodovini za študij in razumevanje nam vsem, prispevek v oddaji Obzorja ...

Družine potrebujejo spodbud in medsebojne podpore ter zgledov.  (photo: lj_nadskofija) Družine potrebujejo spodbud in medsebojne podpore ter zgledov.  (photo: lj_nadskofija)

Vzemimo Boga zares

Živimo v duhovni shizofreniji, ki na prvi pogled ni prepoznavna. Na eni strani poudarjamo, kako imamo pravico izbrati lastni slog in stil življenja, kako je naša pravica izbira identitete, celo ...