Matjaž MerljakMatjaž Merljak
Jakob ČukJakob Čuk
Alen SalihovićAlen Salihović
Papež na Poljskem (foto: Radio Vatikan)
Papež na Poljskem

Papež na Poljskem, 27. 7.: Nagovor oblastem in pogovor s škofi

Cerkev po svetu | 27.07.2016, 17:44 Marta Jerebič

Papež Frančišek je popoldne začel svoje 15. mednarodno potovanje, ki ga vodi predvsem na 31. svetovni dan mladih v Krakovu, obiskal pa bo tudi nekaj drugih pomenljivejših krajev na Poljskem, svetišče v Čenstohovi in koncentracijsko taborišče Auschwitz-Birkenau. Po sprejemu na krakovskem letališču Janeza Pavla II. in navdušenem pozdravljanju množic ob cesti je na vavelskem gradu nagovoril predstavnike oblasti in civilne družbe ter se srečal s poljskim predsednikom. Za katoličane se opredeljuje 92 odstotkov Poljakov, 40 odstotkov jih gre vsako nedeljo k maši. Zato ni presenetljivo, da je papež v nagovoru oblastem na vavelskem gradu spregovoril o poljski narodni identiteti. Pozornost je namenil še migracijam in zaščiti življenja.

Poljaki pozdravljajo papeža
Poljaki pozdravljajo papeža © Radio Vatikan

To je prvi obisk papeža Frančiška v vzhodni Evropi. »Vesel sem, da svoj obisk začenjam na Poljskem, ki je imel med svojimi sinovi nepozabnega sv. Janeza Pavla II., ustanovitelja in pobudnika svetovnih dni mladih,« je dejal Frančišek in spregovoril o tem, kako je papež Wojtyla rad govoril o Evropi, ki diha z obema kriloma pljuč: prav ustvarjalno in ubrano dihanje obeh kril pljuč in skupna civilizacija, ki ima v krščanstvu trdne korenine, sta osnovi za sanje o novem evropskem humanizmu, je dodal sveti oče.

Identiteta

Kadar je Janez Pavel II. govoril o narodih, je vedno pogledal v njihovo zgodovino, njihovo duhovno in človeško dediščino. »Zavest o identiteti je nujna pri povezovanju narodne skupnosti na temelju svoje človeške, družbene, politične in verske dediščine. Le tako je možno navdihovati družbo in kulturo ter ju ohranjati zvesti izročilu, hkrati pa odpreti prenovi in prihodnosti,« je dejal papež in ob tem spomnil na 1050. obletnico krsta Poljske, ki gotovo predstavlja močan trenutek narodne enotnosti.

Spoštovanje lastne identitete in identitete drugih je pomembno tudi v mednarodnem okolju: »Ne more obstajati dialog, če vsakdo ne izhaja iz lastne identitete.« Po papeževih besedah v vsakdanjem življenju ostajata dve vrsti spomina: dober in slab, pozitiven in negativen. »Glede na vašo nedavno zgodovino, se Bogu zahvaljujem, da vam je uspelo ohraniti pozitiven spomin.« Frančišek je ob tem omenil vzpostavitev dobrih odnosov med poljskim in nemškim narodom, ter proces zbliževanja in bratstva z Rusko pravoslavno Cerkvijo in ruskim narodom.

Migracije

Vsi taki dogodki dajejo moč in vedrost za soočanje s trenutnimi izzivi, ki zahtevajo pogum za resnico in nenehno etično prizadevanje, zlasti kar zadeva spoštovanje človekovega dostojanstva. Tu je papež omenil zlasti področje ekonomije, okolja in migracij. Prav migracijam je namenil kar nekaj besed in pozval mednarodno skupnost k sodelovanju pri iskanju rešitev za konfliktna in vojna območja.

Poljake je pozval, naj sprejmejo vse, ki bežijo zaradi vojn in lakote ter naj bodo solidarni s tistimi, ki jim niso zagotovljene temeljne pravice. Dodal je, da pojav migracij zahteva "dodatno modrost in usmiljenje za premagovanje strahov". Poljska vlada je namreč zavrnila sprejem beguncev iz Sirije, Iraka in Afganistana, ki so muslimanske vere.

»V luči tisočletne zgodovine, vabim poljski narod, da z zaupanjem gleda v prihodnost in na izzive, s katerimi se mora soočiti. Takšna drža spodbuja ozračje spoštovanja med vsemi deli družbe in konstruktivno soočenje med različnimi stališči, poleg tega ustvarja boljše pogoje za družbeno, gospodarsko in celo demografsko rast ….«

Prizadevanje za življenje

Socialne politike v korist družine bodo na ta način še bolj učinkovite, je prepričan papež, ki je dodal: »Življenje je treba vedno sprejeti in zaščititi – oboje: sprejeti in zaščititi – od spočetja do naravne smrti. Vsi smo poklicani, da življenje spoštujemo in ga varujemo. Na drugi strani pa so tudi država, Cerkev in družba odgovorni, da spremljajo in konkretno pomagajo vsakomur v stiski, tako da otroka ne bi nikoli doživljali kot breme, ampak kot dar, in da najbolj krhki in ubogi ljudje ne bili zapuščeni.«

Papež je svoj nagovor oblastem sklenil s prošnjo čenstohovski Mariji, ki naj blagoslovi in varuje Poljsko.

Papež poljskim škofom o migracijah, mladih in sekularizaciji

Papež Frančišek se je v sredo zvečer v krakovski katedrali srečal s poljskimi škofi. Šlo je za družinsko srečanje, med katerim je sveti oče odgovoril na nekaj njihovih vprašanj z različnih področij življenja. Spregovoril jim je o migracijah, mladih, sekularizaciji in malikovanju denarja.

Prvo vprašanje škofov se je nanašalo na sekularizacijo Poljskem. Papež je odgovoril, da je treba biti blizu ljudem, škofje pa morajo biti blizu tudi svojim duhovnikom. »Med nami je bilo bratsko ozračje, in čeprav se ni dotaknil vprašanj pastorale pri nas, nam je dal širši pogled. Z nami je podelil vse težave in izzive današnjega sveta ter svoje pastoralne izkušnje. Bila je čudovita izkušnja občestva«, je za Radio Vatikan povedal poljski primas, nadškof iz Gniezna Wojciech Polak.

Ko je govoril o mladih, je Frančišek dejal, da je zelo pomembna njihova povezanost s starimi starši, saj jim le ti prenašajo vero. Eno od vprašanj se je glasilo, kako uresničevati usmiljenje. Papež je govoril o malikovanju denarja, saj je danes vse mogoče kupiti ali prodati. Ko se približamo ljudem, moramo biti osvobojeni tega malikovanja.

Papež s poljskimi škofi
Papež s poljskimi škofi © Radio Vatikan

Enega od škofov je tudi zanimalo, ali je župnija danes sploh še aktualna in primerna oblika strukture. Po papeževih besedah je župnija vedno nezamenljiva. Župnija ostaja dom Božjega ljudstva, je zatrdil Frančišek.

Kar se tiče beguncev pa je sveti oče odgovoril, da ne obstaja neko pravilo, koliko in kako jih sprejeti. Vsaka država ima svoje zmožnosti in svojo kulturo. Pomembno pa je ostati odprti in sprejemajoči, kolikor je le mogoče.

Sicer pa je sveti oče takoj na začetku vse zbrane škofe povabil k molitvi za nedavno umrlega predsednika papeškega sveta za pastoralo zdravja msgr. Zymowskega in za kardinala Macharskega, katerega življenje se počasi izteka.

Papež Janez Pavel II. in kardinal Macharski
Papež Janez Pavel II. in kardinal Macharski © splet

Čeprav ga ne morejo obiskati, naj gredo vsaj mimo, se dotaknejo zidu bolnišnice in molijo zanj, jih je povabil papež. Danes zjutraj pa se je pred odhodom v Čenstohovo nenapovedano sam odpravil v bolnišnico k njemu in molil ob postelji hudo bolnega 89 letnega kardinala Macharskega.

Cerkev po svetu, Papež in Sveti sedež
Dr. Gabriel Kavčič (photo: Rok Mihevc) Dr. Gabriel Kavčič (photo: Rok Mihevc)

Hud cinizem

Predvidoma v prihodnjem tednu bo znano, kdaj bomo odločali o treh posvetovalnih referendumih, med katerimi bo tudi posvetovalni referendum o pomoči pri prostovoljnem končanju življenja. Moralni ...

Peter Jančič (photo: STA) Peter Jančič (photo: STA)

Natikanje nagobčnika drugače mislečim

Spletni portal tednika Družina poroča, da je raziskovalec spolne vzgoje v šoli ter diplomirani mikrobiolog Tim Prezelj tožil novinarja Roka Blažiča zaradi sklopa objavljenih prispevkov o teoriji ...

Družine zbrane pri maši na Brezjah (photo: Luka Mavrič) Družine zbrane pri maši na Brezjah (photo: Luka Mavrič)

Boga bodo vzeli zares!

Na Brezjah je bilo popoldne srečanje družin ljubljanske nadškofije. Geslo srečanja je bilo »Vzemi Boga zares!«. Srečanje so sklenili ob 16. uri s sveto mašo, ki jo je daroval nadškof Stanislav Zore.

Skrbno izbirajmo obutev.  (photo: PixaBay) Skrbno izbirajmo obutev.  (photo: PixaBay)

Zakaj je dobro kupovati obutev popoldne?

Vida Ozis je ustanoviteljica blagovne znamke AN.NIKA, je direktorica Centra medicinske pedikure, razvila je medicinsko sponko - vse ostale, ki so prisotne na domačem trgu, so iz uvoza. Večina si ...

Družine potrebujejo spodbud in medsebojne podpore ter zgledov.  (photo: lj_nadskofija) Družine potrebujejo spodbud in medsebojne podpore ter zgledov.  (photo: lj_nadskofija)

Vzemimo Boga zares

Živimo v duhovni shizofreniji, ki na prvi pogled ni prepoznavna. Na eni strani poudarjamo, kako imamo pravico izbrati lastni slog in stil življenja, kako je naša pravica izbira identitete, celo ...