Štefan IskraŠtefan Iskra
Marko ZupanMarko Zupan
Andrej ŠinkoAndrej Šinko
Uvodna sveta maša SDM 2016 (foto: Radio Vatikan)
Uvodna sveta maša SDM 2016

Svetovni dan mladih se je končno začel!

Svet | 27.07.2016, 09:14 Marjana Debevec

Začel se je dolgo pričakovani svetovni dan mladih. Papež Frančišek je preko družbenega omrežja tviter včeraj zapisal: »Dragi mladi, ostanimo povezani v molitvi, da bi bil ta svetovni dan mladih bogat duhovnih sadov. Se vidimo jutri!«. Sinoči se je sveti oče, kot ima že v navadi, odpravil v baziliko Marije Velike, kjer se je zadržal v molitvi in prosil blagoslova za svoje potovanje na Poljsko. Medtem pa se je med sveto mašo v parku Blonia tudi uradno odprl 31. svetovni dan mladih. Slovesnost je vodil nekdanji tajnik papeža Janeza Pavla II. kardinal Stanislaw Dziwisz. Na začetku maše je vse zbrane povabil k molitvi za umorjenega francoskega duhovnika.

Mozaik obrazov in narodov, združenih v veri in veselju, da so se znašli skupaj v Jezusovem imenu. Izjemno sporočilo, ki prihaja iz Krakova govori o tem, da je bratstvo mogoče in sožitje ni le utopija, kljub nasilju, ki ga v teh dneh doživljamo v Evropi. Med mašo je kardinal Dziwisz poudaril, da lahko danes še bolj kot kdajkoli mladi postanejo nosilci jezika ljubezni, solidarnosti in miru.

Mladim, ki so prišli iz vseh koncev sveta, v zadnjih urah pa so se soočili z močnim dežjem in varnostnimi kontrolami, kar je razumljivo zaradi zadnjih napadov v Franciji in Nemčiji, je dobrodošlico zaželel takole: »Dragi prijatelji! Dobrodošli v Krakovu!«.

Spomnil je, da mnogi prihajajo iz krajev, kjer živijo v miru, nekateri med njimi pa tudi iz držav, kjer so napetosti, vojne, terorizem; kjer otroci umirajo zaradi lakote, kjer so kristjani preganjani, kjer si voditelji lastijo pravico do ljudi in narodov, ker se pustijo voditi nespametnim ideologijam.

»Na srečanje z Jezusom v teh dneh prihajamo z osebnimi izkušnjami življenja po evangeliju glede na naš zapleten svet. S seboj prinašamo strahove in razočaranja, pa tudi hrepenenja in upanja, naše želje po bolj človeškem, bratskem in solidarnem svetu«, je zatrdil kardinal.

Najgloblje želje naših src lahko po njegovih besedah zadovolji le Jezus. V srečanju z Njim pa se oblikujemo kot Cerkev, ki je nad človeškimi mejami. »Vsi smo Božji otroci, odrešeni s krvjo Njegovega Sina, Jezusa Kristusa«, je zatrdil. In kaj naj bi odnesli iz svetovnega dneva mladih? Povabil jih je, naj v teh dneh oblikujejo njihove misli in srca ter potem drugim ponesejo plamen vere. »Naj plamen ljubezni zajame ves svet, da v njem ne bi bilo več sebičnosti, nasilja in nepravičnosti, ampak bi se na naši zemlji okrepila civilizacija dobrega, sprave, ljubezni ter miru«, je mladim še zaželel kardinal Stanislav Dziwisz.

Koordinatorka programa Špela Pucelj je za naš radio povedala, da je vzdušje med mladimi več kot odlično. »Mladi povsod pojejo, plešejo, si izmenjujejo spominke iz držav. Lahko bi rekla, da je na splošno glasno in pestro.« Slovenci nosijo s seboj številne zastave, kar po njenih besedah na najlepši način kaže pripadnost narodu.

Mladi na ulicah Krakova
Mladi na ulicah Krakova © Radio Vatikan

O vtisu iz nagovora kardinala Dziwisza pa je povedala: »Nekaj, kar si bom najbolj zapomnila, je to, da smo si trenutno, glede na vse razmere po svetu, med seboj tako zelo različni, hkrati pa govorimo en jezik, to je evangeljski jezik, jezik ljubezni. Povabil pa nas je tudi, da naj že zdaj razmišljamo, kaj bomo s seboj odnesli iz svetovnega dneva mladih. Mogoče nas bo k temu še bolj spodbudil tudi papež Frančišek, ki ga seveda že neznansko čakamo. Tukaj ga bomo mladi sprejeli v četrtek zvečer v parku Bonia. Pričakujem, da se bo do takrat vzdušje še toliko bolj ogrelo«, je še povedala Špela Pucelj.

Sicer pa se bo papež Frančišek na pot prosti Poljski odpravil ob 14.00, v Krakovu ga pričakujejo ob 16.00. Popoldne bo najprej nagovoril predstavnike diplomatskega zbora, zvečer pa se bo srečal s poljskimi škofi. Govora zanje nima pripravljenega, ker želi odgovarjati na njihova spontana vprašanja. Jutri dopoldne bo sveti oče obiskal Marijino svetišče v Čenstohovi, kjer bo tudi daroval sveto mašo, mladi pa ga bodo, kot je povedala tudi Špela Pucelj, sprejeli zvečer.

Svet, Cerkev po svetu, Papež in Sveti sedež
Obzorja duha (photo: Zajem zaslona) Obzorja duha (photo: Zajem zaslona)

Cenzura v oddaji Obzorja duha?

»Žalostna sem zaradi dogajanj... Nov prevod Svetega pisma iz izvirnih jezikov v slovenski jezik, vrhunsko delo v slovenski zgodovini za študij in razumevanje nam vsem, prispevek v oddaji Obzorja ...