Maja MorelaMaja Morela
Jaka KorenjakJaka Korenjak
Alen SalihovićAlen Salihović

Pet svetnikov svetovnega dneva mladih

Svet | 26.07.2016, 00:20 Marjana Debevec

V Krakovu se bo z današnjo slovesno sveto mašo uradno začel svetovni dan mladih, romarji z vsega sveta pa se že zgrinjajo na Poljsko, tokratno državo gostiteljico. Gre za deželo, ki jo je v svetem letu usmiljenja želel izpostaviti tudi papež Frančišek, s posebnim poudarkom na velikih svetnikih usmiljenja, ki so zrasli znotraj njenih meja, piše Družina. Iz Poljske izhaja najmanj pet svetnikov, ki so dobesedno spremenili svet in bodo zavetniki srečanja mladih.

Prvi med poljskimi svetniki je brat Albert, ki je morda res najmanj znan od petih svetnikov, bil pa je najvplivnejši pri odločitvi sv. Janeza Pavla II. za duhovniški poklic. Chmielowski je bil sprva razmeroma znan umetnik, ki je študiral z nekaterimi največjimi slikarji svojega časa. Življenje umetnika pa ga ni zadovoljilo, zato se je odločil, da bo služil ubogim. Postal je Frančiškov tretjerednik in se posvetil skrbi za revne in brezdomce v Krakovu ter prodajal svoje slike, da je zbiral sredstva za njihovo zavetišče. Imenoval se je »brat Albert« in naposled je ustanovil svoj red, albertince, ter ustanovil domove za uboge po vsej Poljski. Janez Pavel II. je o svetniku napisal dramsko delo z naslovom »Brat našega Boga«, o njem pa je dejal: »V njem sem našel resnično duhovno podporo in zgled, ko je zapustil svet umetnosti, književnosti in gledališča ter sprejel radikalno odločitev poklica duhovništva.«

Sveta Favstina Kowalska rojena kot Helena Kowalska je že v rosnih letih želela svoje življenje izročiti Bogu, vendar ji sprva zaradi njenega uboštva vstop v samostan ni bil dovoljen. Potem ko je več let delala kot hišna oskrbnica, se je kasneje pridružila sestram usmiljenkam v Varšavi. Kowalska je v tridesetih letih prejšnjega stoletja kmalu začela prejemati številna osebna Jezusova razodetja. Naročeno ji je bilo, naj vse, kar doživlja, zapiše v dnevnik, ki je na koncu obsegal kar 600 strani! Z njenim Dnevnikom se je počasi začelo širiti sporočilo o Božjem usmiljenju, kar je naposled privedlo do obhajanja nedelje Božjega usmiljenja in svetega leta usmiljenja, ki ga obhajamo na pobudo papeža Frančiška.

Življenje svetega Maksimilijana Kolbeja lahko povzamemo s podobo Naše Gospe, ki ga je spremljala kot otroka. »Tisto noč sem Mater Božjo vprašal, kaj bom postal. Prišla je z dvema kronama v rokah, eno belo in drugo rdečo. Vprašala me je, ali sem eno od teh kron pripravljen sprejeti. Bela je pomenila, naj vztrajam v čistosti, rdeča pa, da bom postal mučenec. Odvrnil sem, da sprejemam obe.« Kolbe se je do konca svojega življenja posvetil Brezmadežni in ustanovil frančiškanski samostan, ki je s tiskanimi publikacijami širil češčenje Device Marije. V času nacistične okupacije je Kolbe v samostanu nudil streho nad glavo 2.000 Judom, naposled pa je bil aretiran in poslan v Auschwitz. V koncentracijskem taborišču je Kolbe prostovoljno daroval svoje življenje za svojega bližnjega. Njegov zgled nesebične ljubezni še danes navdihuje ves svet.

Blaženi Jerzy Popieluszko, preprost duhovnik, ki se je odločno uprl komunističnemu sistemu v osemdesetih letih prejšnjega stoletja, je bil ena najvplivnejših osebnosti gibanja Solidarnost na Poljskem. V svojih pridigah in mesečnih »mašah za svobodo« na prostem je nasprotoval krivičnim zakonom komunistične partije. Njegove besede so bile med Poljaki tako priljubljene, da so jih prenašali preko radijske postaje Radio Free Europe. Njegovih bogoslužij se je udeleževalo na tisoče ljudi, njegov mirni upor komunizmu pa je spodbujal vse, ki so se borili za spremembe. Njegovo nasprotovanje ni bilo neopaženo: pripadniki varnostne policije so ga v atentatu umorili in s tem povzročili narodno vstajo. Popieluszkov zgled je med Poljaki ohranjal upe na svobodno Poljsko, kar se je uresničilo nekaj let po njegovi smrti.

In nenazadnje sveti Janez Pavel II., ki ga mnogi imenujejo tudi »sveti Janez Pavel Veliki«, saj je spodbudil padec komunizma ter s svojim ljubečim zgledom in mladostnim navdušenjem spremenil odnos sveta do katoliške vere. V zgodovino bo odšel kot eden največjih svetnikov vseh časov. Vsi ti svetnike so kot svetle luči za mlade na svetovnem dnevu mladih.

Svet, Cerkev po svetu, Papež in Sveti sedež
Križev pot na Ljubljanski grad (photo: Zan Senicar) Križev pot na Ljubljanski grad (photo: Zan Senicar)

Mladi na ljubljanske ulice ponesli molitev

Molitveno vzdušje je vladalo sinoči na ljubljanskih ulicah, ko je več kot sto mladih molilo križev pot. Jakob Rus iz Katoliške mladine je pojasnil, da so molitev začeli na Kongresnem trgu, ...

Peter Prevc (photo: STA) Peter Prevc (photo: STA)

Peter Prevc: Vzgonski veter Svetega Duha vedno deluje

Današnji dan v Planici se bo zapisal v zgodovino. Najuspešnejši slovenski skakalec vseh časov Peter Prevc je pred več kot 20 tisoč gledalci pomahal v slovo več kot 15 letni profesionalni karieri.

Šunka zorjena po tradicionalnem postopku (photo: KZ Laško) Šunka zorjena po tradicionalnem postopku (photo: KZ Laško)

Kako skuhati sočno velikonočno šunko?

Eno od vprašanj, ki se gospodinjam postavlja v teh dneh je, kako skuhati velikonočno šunko, da bo res sočna in okusna. Peter Oprčkal iz Kmetijske zadruge Laško pravi, da je to najbolj odvisno od ...

Pirhi obarvani z naravnimi barvami (photo: Miša Pušenjak) Pirhi obarvani z naravnimi barvami (photo: Miša Pušenjak)

Miša Pušenjak: Naravne barve za pirhe

Skoraj vsaka gospodinja dobro obvlada pripravo pirhov v rjavo rdečih odtenkih, ki najpogosteje temelji na kuhanju jajc v čebulnih olupkih. Bolj kot je čebula temne barve, bolj izrazit je tudi ...