Matjaž MerljakMatjaž Merljak
Marko ZupanMarko Zupan
Alen SalihovićAlen Salihović
Nakupovalni center Olympia (foto: www.ece.com)
Nakupovalni center Olympia | (foto: www.ece.com)

Napadalec iz Münchna je imel duševne težave

Svet | 23.07.2016, 16:10 Andrej Šinko

Včerajšnji strelski napad v trgovskem središču Olympia na severozahodu Münchna je terjal 9 smrtnih žrtev in 27 ranjenih, napadalec pa je storil samomor. Osemnajstletni nemški državljan z iranskimi koreninami je najprej streljal pred nakupovalnim centrom, nato pa se je pomaknil še v notranjost. Po ugotovitvah policije strelec ni bil povezan s skrajno skupino Islamska država, temveč naj bi imel psihične težave.

Napadalec je začel streljati včeraj popoldne v restavraciji hitre prehrane McDonald's, nato se je preselil na ulico in kasneje vstopil še v trgovsko središče Olympia blizu olimpijskega stadiona. Policija je sprva, zaradi različnih informacij, domnevala, da so napadalci trije in da so na begu. Zato je izpraznila glavno železniško postajo, ustavila mestni javni promet in razglasila izredno stanje. Prav tako je prebivalce pozvala, naj ostanejo doma in se izogibajo javnim prostorom. Na koncu pa se je izkazalo, da je bil napadalec sam in je po napadu storil samomor.

Kako je potekalo policijsko posredovanje?

V včerajšnji akciji je sodelovalo 2300 pripadnikov varnostnih služb, tudi iz sosednje Avstrije, ki je zaradi dogajanja na Bavarskem ponoči poostrila varnostne ukrepe. Policija na začetku ni poznala vzroka za napad, zato ni izključila niti možnosti terorističnega napada. Zaslišala je tudi dve osebi, za kateri pa se je na koncu izkazalo, da z napadom nista povezani. Ker je policija sumila na teroristični napad in je obstajala nevarnost, da bi lahko imel napadalec ob sebi eksplozivno sredstvo, je truplo in nahrbtnik ob njem pregledala s posebnim robotom, vendar eksploziva ni našla.

Napadalec je imel duševne težave

Šef münchenske policije je pojasnil, da je imel napadalec depresijo, težave pa naj bi imel tudi v šoli. Ob tem je dodal, da povezav s skrajnimi skupinami pri njem niso ugotovili. Po napadu so namreč policisti pri napadalcu opravili tudi hišno preiskavo, med katero so našli obsežno računalniško gradivo in knjige o strelskih pohodih.

Žrtve napada predvsem mladi

Med smrtnimi žrtvami napada je veliko mladoletnikov. Umrla sta dva 15-letnika in trije 14-letniki, ostali so po navedbah preiskovalcev stari 17, 19, 20 in 45 let. Vsi so živeli v Münchnu ali okolici, vendar pa naj bi nekateri po rodu prihajali iz drugih držav. Naše zunanje ministrstvo je sporočilo, da med žrtvami ni Slovencev.

V Münchnu se medtem življenje vrača v stare tire. Trenutno je na terenu še približno 800 pripadnikov varnostih sil. Iz varnostnih razlogov niso odpovedali nobene prireditve, ostaja pa zaenkrat zaprto prizorišče napada v trgovskem središču Olympia.

V Berlinu se je pod vodstvom kanclerke Angele Merkel sestal tudi varnostni kabinet. Nemški notranji minister pa je prekinil dopust v ZDA in se vrnil v domovino. Mednarodna skupnost je napad obsodila, ameriški predsednik Barack Obama pa je Nemčiji že včeraj ponudil vso pomoč, prav tako francoski predsednik Francois Hollande. Napad je ostro obsodilo tudi iransko zunanje ministrstvo, saj je imel napadalec tako nemški kot iranski potni list.

Župnik Pucelj: Ljudje so bili prestrašeni in panični

V času napada je bil v Münchnu tudi župnik tamkajšnje slovenske župnije msgr. Janez Pucelj. Dejal je, da so bili ljudje takoj po napadu zelo vznemirjeni in prestrašeni, saj niso vedeli, kaj naj pričakujejo, koliko je napadalcev in, ali so še ogroženi. Ob tem pa je pohvalil tudi policijo, ki se je po njegovi oceni odzvala hitro, delovala pa naj bi tudi zelo usklajeno. Prav tako je preko medijev zelo dobro obveščala ljudi. Prebivalci Münchna pa so se po njegovih besedah nekoliko pomirili šele, ko je policija sporočila, da nevarnosti ni več.

Svet
Uporabljene plastenke (photo: Pixabay) Uporabljene plastenke (photo: Pixabay)

Res to potrebujem?

Praznujemo dan Zemlje – našega skupnega doma, kakor se večkrat izrazi papež Frančišek. Na svetovni in tudi slovenski ravni poteka več pobud, v katere naj bi bila vključena več kot milijarda ljudi ...

Družine zbrane pri maši na Brezjah (photo: Luka Mavrič) Družine zbrane pri maši na Brezjah (photo: Luka Mavrič)

Boga bodo vzeli zares!

Na Brezjah je bilo popoldne srečanje družin ljubljanske nadškofije. Geslo srečanja je bilo »Vzemi Boga zares!«. Srečanje so sklenili ob 16. uri s sveto mašo, ki jo je daroval nadškof Stanislav Zore.

Boj s pozebo v nasadih borovnic na ljubljanskem barju (photo: Rok Mihevc) Boj s pozebo v nasadih borovnic na ljubljanskem barju (photo: Rok Mihevc)

Kolikšno škodo je povzročila pozeba? #podkast

Po prehodu izrazite hladne fronte pred tednom dni, smo v petek, v nedeljo in včeraj bili priče pozebi. Razmere so se krajevno zelo razlikovale, prav vse sadjarje in kmete pa je strah, da to pomeni ...

Lojze Čemažar (photo: Jože Bartolj) Lojze Čemažar (photo: Jože Bartolj)

Pri svojem delu vedno izpostavi bistveno

Lojze Čemažar je z nami v oddaji Naš gost spregovoril o svoji umetniški poti, pomenu družine, šol, ki so ga oblikovale in se zahvalil za prejeto priznanje sv. Cirila in Metoda.