Nataša LičenNataša Ličen
Matej KržišnikMatej Kržišnik
Rok MihevcRok Mihevc
Porciunkula Asisi (foto: p. Robert Bahčič)
Porciunkula Asisi

Papež bo 4. avgusta molil v Porciunkuli

Svet | 21.07.2016, 09:28 Marjana Debevec

Na spletni strani frančiškanov v Assisiju je bil objavljen podrobnejši program papeževega obiska v Porcijunkuli. Kot smo že poročali, bo sveti oče tja odpotoval v četrtek, 4. avgusta in sicer tri dni po slovesnem odprtju 800-letnice asiškega odpustka.

Šlo bo za zelo kratek obisk, ki pa bo osredotočen na to majhno kapelico v baziliki Marije angelske kot nakazuje ime Porcijunkule, ki jo je papež nedavno poimenoval utripajoče srce reda manjših bratov.

Ob 15.40 je predviden pristanek helikopterja na športnem igrišču. Sveti oče se bo nato z avtom peljal do papeške bazilike sv. Marije Angelske, kjer se bo najprej zaustavil v tihi molitvi v cerkvi. Zatem bo vodil meditacijo o odlomku iz Matejevega evangelija, v katerem Peter Jezusa vpraša, kolikokrat mora odpustiti bratu, ki greši zoper njega.

Ob koncu kateheze bo sveti oče pozdravil navzoče škofe in predstojnike frančiškanskih redov, zatem pa obiskal še približno 15 bolnih in ostarelih patrov ter zaposlene, ki skrbijo zanje. Zadnje dejanje romanja papeža Frančiška v Assisi bo pozdrav vernikov na trgu pred baziliko. Od tam bo ob 18. uri odšel proti športnem igrišču, od koder bo s helikopterjem poletel proti Vatikanu.

Sicer pa bodo praznovanje v Assisiju začeli že 29. julija s tridnevnico, ki jo bo vodil bo p. Raniero Cantalamessa. Sveto mašo, s katero bodo odprli slovesni praznik odpuščanja, bo 1. avgusta ob 11. uri daroval generalni minister frančiškanov p. Michael A. Perry.

Med mnogimi romanji posebej omenimo dve: 1. avgusta popoldne v Assisiju pričakujejo udeležence 36. frančiškanskega pohoda. Na tisoče mladih iz vse Italije in tudi iz tujine bo namreč sklenilo svoje romanje proti Odpustku. Ob 19. uri pa se bo s prvimi večernicami zaključilo romanje škofije in mesta Assisi.

Povejmo še to, da bo v Assisi 4. avgusta prispela tudi skupina romarjev iz župnije sv. Peter v Ljubljani, ki bo s kolesi potovala proti Rimu.

Svet, Cerkev po svetu, Papež in Sveti sedež
Dr. Gabriel Kavčič (photo: Rok Mihevc) Dr. Gabriel Kavčič (photo: Rok Mihevc)

Hud cinizem

Predvidoma v prihodnjem tednu bo znano, kdaj bomo odločali o treh posvetovalnih referendumih, med katerimi bo tudi posvetovalni referendum o pomoči pri prostovoljnem končanju življenja. Moralni ...

Peter Jančič (photo: STA) Peter Jančič (photo: STA)

Natikanje nagobčnika drugače mislečim

Spletni portal tednika Družina poroča, da je raziskovalec spolne vzgoje v šoli ter diplomirani mikrobiolog Tim Prezelj tožil novinarja Roka Blažiča zaradi sklopa objavljenih prispevkov o teoriji ...

Uporabljene plastenke (photo: Pixabay) Uporabljene plastenke (photo: Pixabay)

Res to potrebujem?

Praznujemo dan Zemlje – našega skupnega doma, kakor se večkrat izrazi papež Frančišek. Na svetovni in tudi slovenski ravni poteka več pobud, v katere naj bi bila vključena več kot milijarda ljudi ...

Boj s pozebo v nasadih borovnic na ljubljanskem barju (photo: Rok Mihevc) Boj s pozebo v nasadih borovnic na ljubljanskem barju (photo: Rok Mihevc)

Kolikšno škodo je povzročila pozeba?

Po prehodu izrazite hladne fronte pred tednom dni, smo v petek, v nedeljo in včeraj bili priče pozebi. Razmere so se krajevno zelo razlikovale, prav vse sadjarje in kmete pa je strah, da to pomeni ...

Lojze Čemažar (photo: Jože Bartolj) Lojze Čemažar (photo: Jože Bartolj)

Pri svojem delu vedno izpostavi bistveno

Lojze Čemažar je z nami v oddaji Naš gost spregovoril o svoji umetniški poti, pomenu družine, šol, ki so ga oblikovale in se zahvalil za prejeto priznanje sv. Cirila in Metoda.

Skrbno izbirajmo obutev.  (photo: PixaBay) Skrbno izbirajmo obutev.  (photo: PixaBay)

Zakaj je dobro kupovati obutev popoldne?

Vida Ozis je ustanoviteljica blagovne znamke AN.NIKA, je direktorica Centra medicinske pedikure, razvila je medicinsko sponko - vse ostale, ki so prisotne na domačem trgu, so iz uvoza. Večina si ...