Blaž LesnikBlaž Lesnik
Boštjan SmoleBoštjan Smole
Rok MihevcRok Mihevc
Papež med mladimi (foto: Radio Vatikan)
Papež med mladimi

VIDEO: Papež udeležencem svetovnega dneva mladih: Ponudili bomo mozaik skladnosti in usmiljenja

Svet | 20.07.2016, 09:54 Marjana Debevec

Papež Frančišek je ob 31. svetovnem dnevu mladih, katerega program se po škofijah začenja danes, vsem, ki se ga bodo udeležili poslal video sporočilo. V njem poudarja, da bo vse dogajanje, ki se ga bo od 28. do 31. julija udeležil tudi sam, potekalo v znamenju jubilejnega leta Usmiljenja in hkrati v spomin na sv. Janeza Pavla II., ki je bil začetnik Svetovnih dni mladih.

Mozaik obrazov, jezikov in narodov, ki naj bi ponudil znamenje skladnosti in usmiljenja. S temi besedami je papež Frančišek označil svetovni dan mladih v Krakovu v video sporočilu, ki ga je poslal na Poljsko. »Dragi mladi, vem, da se že nekaj časa predvsem z molitvijo pripravljate na svetovni dan mladih. Zahvaljujem se vam za vse, kar delate in za vso ljubezen, ki jo v to vlagate. Vse vas objemam in blagoslavljam,« je mladim dejal Frančišek.

To bo tudi priložnost, da se sreča z ljubljenim poljskim narodom: »Vse bo potekalo v znamenju Usmiljenje v tem jubilejnem letu, in v hvaležnem in pobožnem spominu na sv. Janeza Pavla II., ki je bil začetnik Svetovnih dni mladih in je tudi bil voditelj poljskega ljudstva v njegovi nedavni zgodovini na poti v svobodo

Frančišek se obrne na mlade, ki iz vseh držav prihajajo v Krakov, ter jim zaželi, da bi bila ta pot romanje vere in bratstva, kjer bodo lahko izkusili temo svetovnega dneva mladih: Blagor usmiljenim, ker bodo usmiljenje dosegli: »Zelo se želim srečati z vami, da ponudimo svetu novo znamenje skladnosti, mozaik različnih obrazov, ras, jezikov, ljudstev in kultur, a vsi združeni v Jezusovem imenu, ki je Obličje Usmiljenja«.

Papež se nato obrne na poljski narod in zatrdi, da je zanj velik dar obiskati Poljsko, »saj ste narod, ki je v zgodovini prestal mnoge preizkušnje, nekatere tudi zelo trde, ampak ste šli naprej z močjo vere, podprti z materinsko roko Device Marije«.

Obenem je Frančišek izrazil prepričanje, da bo romanje v čenstohovsko svetišče zanj potopitev v to preizkušeno vero in mu bo zelo dobro delo. Ob sklepu se je še zahvalil za vse molitve, s katerimi se pripravljajo na njegov obisk. Posebej se je obrnil na družine, katerim prinaša postsinodalno apostolsko spodbudo Amoris laetitia. »Moralno in duhovno zdravje nekega naroda se vidi po njegovih družinah. Zaradi tega so bili sv. Janezu Pavlu II. tako zelo pri srcu zaročenci, mladoporočenci in družine. Pojdite naprej po tej poti!«, jim je zaželel sveti oče ter vse povabil, naj ostanejo z njim povezani v molitvi.

Svet, Cerkev po svetu, Papež in Sveti sedež
Uporabljene plastenke (photo: Pixabay) Uporabljene plastenke (photo: Pixabay)

Res to potrebujem?

Praznujemo dan Zemlje – našega skupnega doma, kakor se večkrat izrazi papež Frančišek. Na svetovni in tudi slovenski ravni poteka več pobud, v katere naj bi bila vključena več kot milijarda ljudi ...

Družine zbrane pri maši na Brezjah (photo: Luka Mavrič) Družine zbrane pri maši na Brezjah (photo: Luka Mavrič)

Boga bodo vzeli zares!

Na Brezjah je bilo popoldne srečanje družin ljubljanske nadškofije. Geslo srečanja je bilo »Vzemi Boga zares!«. Srečanje so sklenili ob 16. uri s sveto mašo, ki jo je daroval nadškof Stanislav Zore.

Boj s pozebo v nasadih borovnic na ljubljanskem barju (photo: Rok Mihevc) Boj s pozebo v nasadih borovnic na ljubljanskem barju (photo: Rok Mihevc)

Kolikšno škodo je povzročila pozeba? #podkast

Po prehodu izrazite hladne fronte pred tednom dni, smo v petek, v nedeljo in včeraj bili priče pozebi. Razmere so se krajevno zelo razlikovale, prav vse sadjarje in kmete pa je strah, da to pomeni ...

Lojze Čemažar (photo: Jože Bartolj) Lojze Čemažar (photo: Jože Bartolj)

Pri svojem delu vedno izpostavi bistveno

Lojze Čemažar je z nami v oddaji Naš gost spregovoril o svoji umetniški poti, pomenu družine, šol, ki so ga oblikovale in se zahvalil za prejeto priznanje sv. Cirila in Metoda.

Medved (photo: Janko Ferlic) Medved (photo: Janko Ferlic)

Letos odobren odstrel 54 medvedov manj kot lani

Ministrstvo za naravne vire in prostor je na podlagi strokovnega mnenja Zavoda za gozdove Slovenije in Zavoda RS za varstvo narave ter študije o stanju populacije medveda, ki jo je pripravila ...