Nataša LičenNataša Ličen
Matej KržišnikMatej Kržišnik
Rok MihevcRok Mihevc

Na SDM v Krakov tudi 560 mladih Slovencev

Slovenija | 19.07.2016, 14:37

Krakov je pripravljen na Svetovni dan mladih. Že nocoj se tja odpravlja tudi prva skupina iz Slovenije. Skupno se bo srečanja na katerem pričakujejo skoraj dva milijona mladih, udeležilo približno 560 Slovenk in Slovencev starih med 14 in 30 let. Z njimi bo 20 duhovnikov, prihodnji teden pa jih bo s katehezami naravnanimi na geslo srečanja "Blagor usmiljenim, kajti usmiljenje bodo dosegli" nagovarjal škof Anton Jamnik. Na današnji novinarski konferenci Skupnosti katoliške mladine je sodeloval tudi poljski veleposlanik v Sloveniji, ki je poudaril, da gre za izjemen dogodke, ki bo tudi velik varnostni zalogaj.

Direktor kolegija in duhovni asistent Skupnosti katoliške mladine ter tajnik Medškofijskega odbora za mladino Anton Česen, ki z mladimi že nocoj potuje na Poljsko je uvodoma spomnil, da pri delu z mladimi zasledujejo naslednje cilje: "To so katoliška vera. Skupnost. Skrb za opolnomočenega posameznika. Sodelovanje v zadevah Cerkve in družbe in osebna odgovornost za to, da mladi lahko ustvarjajo sami iz svojih moči in za druge mlade."

Škof Jamnik je spomnil, da je s srečanji mladih na svetovni ravni začel prav Poljak papež Janez Pavel II. in da so izbrane teme namenjene predvsem poglabljanju in utrjevanju vere. "Namen je predvsem, da se družino po narodnostih, še pred tem pa je velik pomen, da se srečamo z lokalno cerkvijo. Zato SDM poteka tako, da se bomo iz okolice Krakova bližali samemu Krakovu, kjer bo vrh vsega dogajanja, vključno z obiskom papeža Frančiškam," je dejal škof.

Srečanje bodo tako začeli z dnevi po škofijah, ki se bodo začeli jutri in sklenili 25. julija. Mladi bodo spoznavali poljsko kulturo in zgodovino nato pa se bodo preselili v Krakov. Poleg katehez po jezikovnih skupinah jih veliko dogodkov čaka tudi na tako imenovanem "Sejmu poklicanosti" oziroma "Festivalu mladih", ki bo ponujal številne koncerte, gledališke in plesne predstave ter športne dogodke.

"Vse skupaj se bo po predvidevanjih poljskih organizatorjev srečanja udeležilo med milijon in pol in dva milijona mladih v starosti od 14. do 30. let. Prihajali bodo iz 187 držav sveta. Največ udeležencev se seveda pričakuje iz Poljske, Italije in Španije. Iz Slovenije se bo romanja udeležilo 560 mladih," je povedala koordinatorka programa Svetovni dan mladih 2016 Špela Pucelj.

Udeležnci novinarske konference
Udeležnci novinarske konference © p. Ivan Rampre
Gre za veliko odgovornost in izziv pa je o organizaciji Svetovnega dne mladih in obisku papeža Frančiška dejal poljski veleposlanik v Sloveniji Paweł Czerwiński. Dodal je, da je Poljska kljub temu, da je članica schengna, znova uvedla kontrolo na mejnih prehodih, zato v to državo ne bo mogoče potovati brez osebnega dokumenta. "Krakov je mislim, da najboljše mesto, da gosti ta dogodek. Sveti Janez Pavel II. je kot škof, nadškof in kardinal opravljal prav tukaj svoje duhovno poslanstvo," je spomnil veleposlanik.

Poljski organizatorji bodo po besedah koordinatorke projekta Puceljeve za varovanje dogodka zagotovili večje število varnostnih sil. Za varnost pa bodo skrbeli tudi policisti iz osmih drugih držav. Poljski veleposlanik je ob tem poudaril, da so varnostne službe zaradi vrha zveze Nato, ki je v začetku meseca potekal v Varšavi, že več tednov v visoki pripravljenosti.

Papežev obisk je pomemben tudi z državniškega vidika, saj se bo srečal z najvišjimi predstavniki države.

Prvi večji dogodek glavnega dela dogajanja bo sveta maša v središču Krakova, ki bo v torek, 26. julija. V četrtek bodo udeleženci na prizorišču pozdravili papeža Frančiška, naslednji dan pa bo potekal križev pot.

Sobota se bo začela z romanjem na t. i. Park usmiljenja, kjer bo zvečer in ponoči potekalo bdenje. Srečanje se bo zaključilo z nedeljsko sveto mašo, kjer bo papež sporočil, kje in kdaj bo naslednji svetovani dan mladih.

Slovenija, Cerkev na Slovenskem
Uporabljene plastenke (photo: Pixabay) Uporabljene plastenke (photo: Pixabay)

Res to potrebujem?

Praznujemo dan Zemlje – našega skupnega doma, kakor se večkrat izrazi papež Frančišek. Na svetovni in tudi slovenski ravni poteka več pobud, v katere naj bi bila vključena več kot milijarda ljudi ...

Družine zbrane pri maši na Brezjah (photo: Luka Mavrič) Družine zbrane pri maši na Brezjah (photo: Luka Mavrič)

Boga bodo vzeli zares!

Na Brezjah je bilo popoldne srečanje družin ljubljanske nadškofije. Geslo srečanja je bilo »Vzemi Boga zares!«. Srečanje so sklenili ob 16. uri s sveto mašo, ki jo je daroval nadškof Stanislav Zore.

Boj s pozebo v nasadih borovnic na ljubljanskem barju (photo: Rok Mihevc) Boj s pozebo v nasadih borovnic na ljubljanskem barju (photo: Rok Mihevc)

Kolikšno škodo je povzročila pozeba? #podkast

Po prehodu izrazite hladne fronte pred tednom dni, smo v petek, v nedeljo in včeraj bili priče pozebi. Razmere so se krajevno zelo razlikovale, prav vse sadjarje in kmete pa je strah, da to pomeni ...

Lojze Čemažar (photo: Jože Bartolj) Lojze Čemažar (photo: Jože Bartolj)

Pri svojem delu vedno izpostavi bistveno

Lojze Čemažar je z nami v oddaji Naš gost spregovoril o svoji umetniški poti, pomenu družine, šol, ki so ga oblikovale in se zahvalil za prejeto priznanje sv. Cirila in Metoda.