Štefan IskraŠtefan Iskra
Marko ZupanMarko Zupan
Andrej ŠinkoAndrej Šinko

Carigrajski patriarh Bartolomej nenapovedano obiskal cerkev na blejskem otoku

Slovenija | 19.07.2016, 10:05

Carigrajski patriarh Bartolomej je minulo nedeljo ob spremstvu predsednika avstrijske pravoslavne Cerkve, metropolita Arsenija, zasebno obiskal Slovenijo, za obisk pa se je izvedelo nekaj ur pred tem.

Po poročanju župnije Bled si je patriarh z zanimanjem ogledal Blejski otok, še posebej obnovljeno notranjost cerkve Matere Božje na jezeru. "Pokusil je tradicionalno slovensko potico, kupil nekaj spominkov (npr. panjske končnice in podobo sv. Andreja na steklu) in se v protokolarnem prostoru Blejskega otoka vpisal v knjigo gostov. V zapisu v grščini ter v sproščenem pogovoru je poudaril lepoto naše domovine, prijateljstvo ter zavzeto delo za edinost kristjanov. Blejskega župnika Janeza Ferkolja je povabil na ekumensko slovesnost ob godu sv. apostola Andreja, ki bo konec novembra v Carigradu," so za Radio Ognjišče in Družino sporočili iz župnije Bled.

Carigrajski patriarh je "primus inter pares" (prvi med enakimi) med vsemi 28. pravoslavnimi patriarhi oz. metropoliti.

Slovenija, Cerkev na Slovenskem, Cerkev po svetu
Obzorja duha (photo: Zajem zaslona) Obzorja duha (photo: Zajem zaslona)

Cenzura v oddaji Obzorja duha?

»Žalostna sem zaradi dogajanj... Nov prevod Svetega pisma iz izvirnih jezikov v slovenski jezik, vrhunsko delo v slovenski zgodovini za študij in razumevanje nam vsem, prispevek v oddaji Obzorja ...