Jure SešekJure Sešek
Aleš KarbaAleš Karba
Andrej ŠinkoAndrej Šinko
Dr. Andrej Fink (foto: ARO)
Dr. Andrej Fink

Naš gost dr. Andrej Fink: Naprej s prečiščeno preteklostjo

Slovenija | 23.07.2016, 18:00 Tanja Dominko

Dr. Andrej Fink je Slovenec, ki že vse življenje živi in dela v Argentini, a se ves čas vrača v Slovenijo. Poleg tega da je kot profesor poučeval na univerzi v Buenos Airesu in si kruh služil kot odvetnik, je bil ves čas zelo aktiven pri Zedinjeni Sloveniji, društvu, ki je skrbelo, da se vez z domovino ni nikoli pretrgala. A to še zdaleč ni vse, kar določa dr. Andreja Finka.

Že kmalu po prihodu na svet, rodil se je v italijanskem taborišču očetu Božidarju Finku in mami Valentini, je pokazal, da je njegova narava zelo močna. Komaj 11 mesecev je bil star, ko je prepotoval pot čez Atlantik, odraščal v Argentini ob tesni podpori svoje ožje in širše družine.

Božidar in Valentina sta vzgojila šest otrok, Andrej je bil njun najstarejši in kar nekako logično je bilo, da bo šel po očetovih stopinjah in zašel v pravniške vode, oče mu je namreč veliko pripovedoval o tragični plati vojne in povojne usode mnogih Slovencev. »Iz tega vidika se je pripovedovanje očeta otroku razvilo v vse to, kar sem jaz danes, ampak na normalen način, ni bilo vsiljeno, pač pa po naravni poti.« Gimnazijo je obiskoval v Argentini, tam tudi diplomiral na pravni fakulteti, nato pa dobil štipendijo za enoletni tečaj v Španiji. Ker je bil uspešen študent, je kmalu tam vpisal doktorat in, čeprav se je poigraval z mislijo, da bi z ženo ostal v Španiji, sta pogrešala okus Slovenije, ki ga je slovenska skupnost v Argentini močno negovala in vzpodbujala.

Vrnil se je v Argentino, kjer je odprl pisarno in se hkrati začel tudi truditi, da bi lahko poučeval na univerzi. Uspelo mu je in tako se lahko pohvali, da je kar 35 let poučeval mlade, nadobudne študente. Danes z ženo razmišljata o vrnitvi v Slovenijo, a do odločitve še ni prišlo. »Resno razmišljam, da bi se tudi midva morda preselila v Slovenijo.« … »Se pa ukvarja tudi s tem, kakšen odnos ima Slovenija do preteklosti. Nekateri bi radi preteklost pozabili, ampak dr. Fink meni, da jo je treba razčistiti, da gremo lahko naprej.

Slovenija, Politika, Oddaje
Obzorja duha (photo: Zajem zaslona) Obzorja duha (photo: Zajem zaslona)

Cenzura v oddaji Obzorja duha?

»Žalostna sem zaradi dogajanj... Nov prevod Svetega pisma iz izvirnih jezikov v slovenski jezik, vrhunsko delo v slovenski zgodovini za študij in razumevanje nam vsem, prispevek v oddaji Obzorja ...

Družine potrebujejo spodbud in medsebojne podpore ter zgledov.  (photo: lj_nadskofija) Družine potrebujejo spodbud in medsebojne podpore ter zgledov.  (photo: lj_nadskofija)

Vzemimo Boga zares

Živimo v duhovni shizofreniji, ki na prvi pogled ni prepoznavna. Na eni strani poudarjamo, kako imamo pravico izbrati lastni slog in stil življenja, kako je naša pravica izbira identitete, celo ...

Skrbno izbirajmo obutev.  (photo: PixaBay) Skrbno izbirajmo obutev.  (photo: PixaBay)

Zakaj je dobro kupovati obutev popoldne?

Vida Ozis je ustanoviteljica blagovne znamke AN.NIKA, je direktorica Centra medicinske pedikure, razvila je medicinsko sponko - vse ostale, ki so prisotne na domačem trgu, so iz uvoza. Večina si ...