Matjaž MerljakMatjaž Merljak
Marko ZupanMarko Zupan
Petra StoparPetra Stopar
Cvetje v razcvetju (foto: Urša Sešek)
Cvetje v razcvetju

Vas zanima, kje raste slovenska hrana? Obiščite Ptuj.

Slovenija | 08.07.2016, 16:05 Nataša Ličen

Semenarna Ljubljana letos praznuje sto deset let obstoja. Za pestro ponudbo njihovih vrečk z vrtninami, zelišči, cvetjem in vsem ostalim, kar ljudje pridelujemo na svojih vrtovih, njivah, vse več tudi na balkonih in terasah, je pomemben Selekcijsko-poskusni center na Ptuju, kjer na šestinštiridesetih hektarjih sadijo in sejejo kmetijske in okrasne rastline. Letno posejejo približno šesto sort rastlin in za vsako napišejo podrobno poročilo.

Glavna naloga in vloga Selekcijsko-poskusnega centra Semenarne Ljubljana na Ptuju je pridelava semenj in vzdrževalna selekcija avtohtonih slovenskih sort. Na svojih gredicah opravljajo tudi vegetacijske poskuse rož in vrtnin, ki jih kupujemo v vrečkah Semenarne Ljubljana. Še jutri jih lahko obiščete na Dnevu odprtih vrat, in se ob deveti, dvanajsti ter ob sedemnajsti uri udeležite vodenega ogleda in potem pristopite še k strokovnjakom, ki so vam na voljo ves dan, za konkretni nasvet, da se boste jeseni veselili svojih pridelkov in nenazadnje jedi, ki bodo pristale, iz vaših sadov vrta, na mizi.

Vrtovi in gredice, prava paša za oči.
Vrtovi in gredice, prava paša za oči. © Urša Sešek

Ljudem želimo pokazati in dokazati, kaj zraste iz našega semena.

Darko Vernik, vodja enote Žlahtnjenje in selekcija Selekcijsko poskusnega centra Semenarne Ljubljana na Ptuju: »Odprti dnevi Selekcijskega centra Semenarne tu na Ptuju so tradicionalni. Obiskovalci vidijo naše poskusne parcele lahko rečemo največjega vrta v Sloveniji. Ljudem želimo pokazati in dokazati, kaj zraste iz našega semena.Vidijo najbolj pester izbor uporabnih rastlin, od vrtnin, cvetja, zelišč, širokega izbora žit, skratka »ni da ni«, vidijo lahko vse, kar pač uporabljamo. To je ulični poligon, ogledi se vrstijo že dva meseca, obiskujejo nas šole, dijaki in študenti, ki vidijo na enem mestu zelo pester izbor rastlin, vse tisto, kar slišijo v šoli na teoretični ravni, tu preverijo v praksi.«

Darko Vernik, Vodja enote Žlahtnenje in selekcija
Darko Vernik, Vodja enote Žlahtnenje in selekcija © Urša Sešek

Letos imajo rastline veliko težav.

Miša Pušenjak: »Sem iz začetne ekipe tega vrta, štirinajst let sem delala tu, povsem drugače je videti rastline v živo. Semenarna vodi tudi do petdeset let zgodovino posameznih semenj. Vsako seme, preden pride na police, je enkrat pridelano tu na Ptuju. Tu delajo strokovnjaki, ki izbirajo najkakovostnejše seme, vzdržujejo selekcijo in ohranjajo sorte. Zavedati se moramo, da klimatske razmere za vzrejo semenj vrtnin v Sloveniji niso idealne in zato tu resnično opravljajo veliko delo. Slovenci izviramo s podeželja in ljubezen do zemlje je med ljudmi še ohranjena. Čim smo začela govoriti o zdravi hrani, so se številčno povečali tudi vrtovi, vse več ljudi prideluje in obdeluje svoj kos zemlje. Lani je bila odlična sezona, letošnja pa je zelo naporna, s pozebo v aprilu, hladno pomladjo in ostalimi za rastline ne najboljšimi razmerami za rast. Letos imajo rastline veliko težav. Temelje pripravimo spomladi, torej najpomembneje je, kako pripravimo zemljo, pozneje samo gasimo požar, ki ga povsem se moremo pogasiti. Zato je ključna priprava zemlje pred setvijo in saditvijo.«

V pogovoru z Mišo Pušenjak
V pogovoru z Mišo Pušenjak © Urša Sešek

Semeni so ključni za samooskrbo naroda

Aleš Šabeder, direktor Semenarne Ljubljana: »Selekcijski center na Ptuju je ena od naših najpomembnejših lokacij in dejavnosti, tu skrbimo za vzdrževalno selekcijo vseh slovenskih avtohtonih in udomačenih sort vrtnin in cvetlic. Tu je živa banka in pomemben del slovenske kulturne in naravne dediščine. Za oskrbo naroda so semeni ključni. Zanimanje za slovenske avtohtone sorte iz leta v leto raste in med ljudmi dobiva na pomenu. Letos se veselimo tudi jubileja, 110 letnice Semenarne. Glede na današnje okoliščine in na kratko življenjsko dobo aktualnih podjetij, smo veseli tega dosežka. Slovenci smo izkazali veliko zanimanje po domači hrani, kar je dobra popotnica za prihodnje. Vse več je urbanega vrtičkanja. Pri Semenarni smo zelo vpeti tudi v pedagoško osveščanje o pomenu vrtov in lastne pridelave. Imamo veliko načrtov, med drugimi tudi širitev prodaje na tuje trge, tudi izven osrednjega evropskega prostora.«

V pogovoru z direktorjem Semenarne Ljubljana Alešem Šabederjem
V pogovoru z direktorjem Semenarne Ljubljana Alešem Šabederjem © Urša Sešek

Slovenija, Kmetijstvo, Dogodki, Hrana in okolje
Križev pot na Ljubljanski grad (photo: Zan Senicar) Križev pot na Ljubljanski grad (photo: Zan Senicar)

Mladi na ljubljanske ulice ponesli molitev

Molitveno vzdušje je vladalo sinoči na ljubljanskih ulicah, ko je več kot sto mladih molilo križev pot. Jakob Rus iz Katoliške mladine je pojasnil, da so molitev začeli na Kongresnem trgu, ...

Peter Prevc (photo: STA) Peter Prevc (photo: STA)

Peter Prevc: Vzgonski veter Svetega Duha vedno deluje

Današnji dan v Planici se bo zapisal v zgodovino. Najuspešnejši slovenski skakalec vseh časov Peter Prevc je pred več kot 20 tisoč gledalci pomahal v slovo več kot 15 letni profesionalni karieri.

Šunka zorjena po tradicionalnem postopku (photo: KZ Laško) Šunka zorjena po tradicionalnem postopku (photo: KZ Laško)

Kako skuhati sočno velikonočno šunko?

Eno od vprašanj, ki se gospodinjam postavlja v teh dneh je, kako skuhati velikonočno šunko, da bo res sočna in okusna. Peter Oprčkal iz Kmetijske zadruge Laško pravi, da je to najbolj odvisno od ...

Pirhi obarvani z naravnimi barvami (photo: Miša Pušenjak) Pirhi obarvani z naravnimi barvami (photo: Miša Pušenjak)

Miša Pušenjak: Naravne barve za pirhe

Skoraj vsaka gospodinja dobro obvlada pripravo pirhov v rjavo rdečih odtenkih, ki najpogosteje temelji na kuhanju jajc v čebulnih olupkih. Bolj kot je čebula temne barve, bolj izrazit je tudi ...