Štefan IskraŠtefan Iskra
Jaka KorenjakJaka Korenjak
Alen SalihovićAlen Salihović
Cefalu (foto: Kompas)
Cefalu

6. dan radijskih počitnic: Cefalu in Monreale

| 29.06.2016, 23:09

Praznik apostolov Petra in Pavla je na Siciliji posebno doživetje, saj se je sveti Pavel na poti v Rim za krajši čas ustavil na tem otoku. Med drugim je pridigal domačinom v Sirakuzah in jih sprejel v krščansko občestvo. Iz tega skromnega začetka se je v naslednjih desetletjih in stoletjih razvila močna krajevna Cerkev, ki je dala številne svetnike.

Najbolj znani sta mučenki sv. Lucija in sv. Agata. Danes ima Sicilija osemnajst škofij, za katoličane pa se ima kar 95 odstotkov prebivalcev otoka. Ena od škofij ima svoj sedež v ribiški vasici Cefalu, ki leži na pasu zemlje med morjem in skalnato steno. Antično naselje je bilo v 11. stoletju, ko so ga zavzeli Normani precej uničeno. Slednji so pozneje poskrbeli tudi za njegovo obnovo. Kralj Rogerij II., ki se je v viharju na morju čudežno rešil in srečno pristal v tem kraju, je Bogu v zahvalo ustanovil škofijo in dal sezidati katedralo na vzpetini sredi naselja. Krasita jo dva oglata normanska zvonika. Notranjost bogatijo bizantinski mozaiki.

Ena od škofij se imenuje Monreale. Svoj sedež ima na pobočju hriba Monte Caputo jugozahodno od Palerma. Na tem kraju je v dvanajstem stoletju zrasla mogočna cerkev, ob njej pa benediktinski samostan. Kmalu po tem, ko je bila končana, je postala sedež nove škofije. O cerkvi so govorili kot o čudežu lepote še preden je bila končana. Cerkev s svojimi mozaiki na zlati osnovi in križnim hodnikom je postala najpomembnejši normanski spomenik na Siciliji. To svetišče smo si izbrali za praznovanje apostolov Petra in Pavla. Slovenska maša v svetišču je med drugim zahvala za duhovnike, saj večina med njimi ta dan obhaja obletnico posvečenja in prošnja za nove duhovne poklice. V prečni ladji je med drugim prikazano življenje apostolov Petra in Pavla. Najlepši pa je mozaik Kristusa, vladarja vesoljstva nad prezbiterijem.

Dan počitniških majic s Petrom in Pavlom, Kristusom Pantokratorjem ter Presveto Devico

Praznik apostolov Petra in Pavla je bil na počitnicah v znamenju celodnevnega izleta pa tudi počitniških majic. Najprej smo se ustavili v Cefauju, ribiškem mestu kjer so se v prodajalnah bohotile temu kraju primerne mreže. Sprehod do katedrale in fotografinje po avtobusih je bilo tisto, kar je zaznamovalo prvi del dneva. Cefalu, malo srednjeveško mestece je danes priljubljen letoviški kraj, ki ga krasijo normanska katedrala, srednjeveške pralnice in zanimivo središče, nad katerim bedi skala, ki je mestecu dala ime. Pogledi mnogih pa niso mogli mimo nas, saj je 300 oranžnih počitniških majic več kot očitno bohotilo v že tako bogatem kraju.

Pot smo nadaljevali v Marijino božjepotno svetišče Presvete Device v Gibilmanni, ki je med najbolj slavnimi marijanskimi svetišči na Siciliji. Svetišče, ki ga obkrožajo hrasti in kostanji, je postavljeno na višini 800 m, kjer kraljuje nad Tirenskim morjem. Tukaj smo imeli molitveno uro za nove duhovnike in stanovitnost že posvečenih. Z litanijami Matere Božje smo bili tako povezani s Slovenijo, kjer so se veselili posvetitve novih delavcev v Gospodovem vinogradu.

Vrh dneva pa je predstavljal sveta maša v Monrealu, kjer najdemo cerkev, ki je s svojimi mozaiki na zlati osnovi in križnim hodnikom postala najpomembnejši normanski spomenik na Siciliji. Katedrala je triladijska bazilika v obliki križa, dolga 102 metra, široka 40 metrov in visoka 35 metrov. Po vseh stenah so dragoceni mozaiki na zlati osnovi in prikrivajo čez 6340 kvadratnih metrov površine sten. V srednji ladji so predstavljeni prizori iz Stare zaveze, stranske ladje prikazujejo Jezusove čudeže, v prečni ladji pa je prikaz Jezusovega trpljenja in življenje apostolov Petra in Pavla. Najlepši pa je mozaik Kristusa Pantokratorja.

Uvodoma je urednik msgr. Franci Trstenjak spomnil na mašniška posvečenja in na posvečenje, ko so tudi sami postali duhovniki. Spomnil je na Jezusovo vprašanje apostolu Petru: Peter, ali me ljubiš? „Tudi nas, dragi kristjan, draga brat in sestra Jezus sprašuje ali me ljubiš? Odgovor na to vprašanje boste dali sami!“

Nadškof Alojz Uran, ki je vodil slovesno somaševanje se je zahvalil za vse molitve ter podporo pri opravljanju duhovniškega poklica. „Naj bo ta dan poln blagoslova. Tako se vsi mi duhovniki zavedamo, da nismo vredni te poklicanosti ampak smo po Božji previdnosti in usmiljenju bili izbrani, Bog ve po katerih molitvah in trpljenju naših prednikov ali drugih kristjanov, da smemo v Kristusovem imenu izrekati besede: To je moje telo, ki se daje za vas. To je moja kri, ki se preliva za vas in za vse odpuščanje grehov.“ Nadškof je nadaljeval, da je praznik sv. Apostola Petra in Pavla klic, da molimo tudi za papeža Frančiška, naslednika apostola Petra. „Ves svet gleda Frančiška in pričakuje od njega neko pravo besedo in Cerkev je zanj, za Petra neprenehoma molila. Tudi danes smo mi poklicani, da molimo za cerkev, da molimo za vrhovnega pastirja, da molimo za naše duhovnike in novomašnike, da bi bili pričevalci, oznanjevalci in daritev, ki daje Božje življenje današnjemu svetu.“

Po maši smo se odpravili proti hotelu Citta del Mare v Terrasiniju, kjer smo večer preživeli ob prijateljih.

Obzorja duha (photo: Zajem zaslona) Obzorja duha (photo: Zajem zaslona)

Cenzura v oddaji Obzorja duha?

»Žalostna sem zaradi dogajanj... Nov prevod Svetega pisma iz izvirnih jezikov v slovenski jezik, vrhunsko delo v slovenski zgodovini za študij in razumevanje nam vsem, prispevek v oddaji Obzorja ...

Družine potrebujejo spodbud in medsebojne podpore ter zgledov.  (photo: lj_nadskofija) Družine potrebujejo spodbud in medsebojne podpore ter zgledov.  (photo: lj_nadskofija)

Vzemimo Boga zares

Živimo v duhovni shizofreniji, ki na prvi pogled ni prepoznavna. Na eni strani poudarjamo, kako imamo pravico izbrati lastni slog in stil življenja, kako je naša pravica izbira identitete, celo ...