Boštjan SmoleBoštjan Smole
Ognjišče julij 2016 (foto: Založba Ognjišče)
Ognjišče julij 2016

Izšlo je julijsko Ognjišče

| 25.06.2016, 16:34 Matjaž Merljak

V letu, ko praznujemo srebrni jubilej Slovenije, se tudi mesečnik Ognjišče ustavlja pri tej obletnici. V julijski številki je gost meseca p. dr. Tadej Strehovec, tajnik Slovenske škofovske konference, v rubriki Moj pogled pa predstavljajo poslanca Jerneja Vrtovca, ki je pred kratkim izdal knjigo o Vloga nadškofa Šuštarja pri osamosvojitvi Slovenije. O rojstvu samostojne države pišejo tudi v Mladinski prilogi.

Priloga julijskega številke prinaša predstavitev slovenske Jakobove peš in kolesarske poti, člani zakonske skupine s Ptuja so spregovorili o željah za počitnice, s p. Andražem govorijo o pomenu pokore, objavljajo pričevanje družine Vogrin o življenju z otrokom s cerebralno paralizo in zapis Jožeta Ramovša o tem, kako odvreči bremena iz mladosti za kakovostno staranje.

Odgovorni urednik mag. Božo Rustja pa je napisal Urednikovo beležnico in v njej piše tudi o novih knjižnih izdajah, še posebej pa o ponudbi Poletno branje 2016.

Počitnice lahko izkoristimo za veliko stvari: za potovanja, za oddih, za rekreacijo, za zabavo …, so ljudje, tudi mladi, ki ta dragoceni čas zapravijo. Mi vam predlagamo, da počitniške dni dobro izkoristite za razvedrilo in oddih. Ena od možnosti je, da se odpravite na Jakobovo pot, ki jo predstavljamo v prilogi. Na njej si okrepite tudi dušo in duha. Kot že nekaj let, smo vam pripravili posebno Poletno branje 2016. V njem vam ponujam knjige po ugodnih cenah, da si jih lahko vsak nabavi in potem, ko knjige prebere, kakšno tudi podari, zase pa ohrani tiste za svojo dušo.

Ognjišče julij 2016, naslovnica
Ognjišče julij 2016, naslovnica © Založba Ognjišče
V ponudbi poletno branje najdete čez trideset naslovov po: 1€, 3€, 5€, 7€ in 9€. Zanimivo in različno branje, primerno za vse okuse. Pri nakupu knjig vas tudi nagradimo. Ob nakupu nad 20€ iz te ponudbe dobite poseben klobuček z napisom Ognjišče. Ponudba velja do 31. 8. 2016, oziroma do razprodaje zalog. Več o akciji si lahko ogledate na str 68.

Velikokrat tožimo, da za branje nimamo časa. In med letom ga res pogosto nimamo. Obenem pa ne izkoristimo prostih poletnih ali drugih dopustniških dni za branje, zlasti za branje duhovnih knjig. Nenavadno je, ko v družinah – tudi takih, ki se imajo za verne – najdeš najrazličnejše knjige (za otroke), verskih pa ne. Zakaj bi otroka prikrajšali zanje? Se premalo zavedamo, da otrok kot goba »pije« informacije? In prej ko mu začnemo govoriti (ali brati) o Bogu, globlje se bo to vcepilo v njegovo dušo. Tako kot veliko drugih lastnosti, tudi branje nekako »podedujemo«. Otroci staršev, ki so radi in veliko brali, bodo po vsej verjetnosti tudi dobri bralci. Preprosto, ker bodo videli starše brati in bodo rastli s knjigami. Družina je zato nadvse primeren prostor vzgoje za branje in za ljubezen do knjig.

Vzgoja za branje se lahko začne že v otroški dobi, ko starši otrokom prebirajo knjige. Knjige pravljic in zgodb ter poljudne knjige, ki bodo otrokom širile obzorje in v njih vzbujale željo po zanju in spoznavanju novega. Prav je, da ima družina svojo priročno knjižnico. V njej naj ima posebno mesto Sveto pismo, ki ga skupaj in posamezno prebirajmo. Za otroke bodo dobrodošle zgodbe Svetega pisma, prirejene zanje. Podobno velja za mladostnike. Ne pozabimo pa tudi na kvalitetno leposlovje, zlasti slovensko s klasiki, in knjige pozitivnih misli, ki nas bodo spodbudile in dvignile v temnih trenutkih življenja. Slednjih je precej izšlo tudi pri Ognjišču.

Dobrodelnost in dela usmiljenja ne poznajo počitnic. O redovnici, ki je velik del svojega življenja posvetil službi najbolj potrebnim, govori knjiga Sestra Mihelangela. V pričevanjih je predstavljena Ana Maraž, Marijina sestra čudodelne svetinje (1938 -1996). Nekateri invalidi in sodelavci so ob 20-letnici njene smrti predstavili njeno velikodušno služenje in pomoč potrebnim, njene organizacijske sposobnosti in njen vpliv na njihovo mladostno oblikovanje. O Leopoldini Brandis, ustanoviteljici Marijinih sester, ki jim je pripadala s. Mihelangela, pa govori tokratno pričevanje.

Že pred poletjem smo ponatisnili knjigo Karla Gržana Začinjeno za življenje. Prva izdaja knjige, ki je v duhovitem slogu in zanimivi zgodbi pravzaprav nekakšna  priprava na zakon, je hitro pošla, kar priča da je nagovorila sodobnega bralca. V pravih receptih pa se skriva tudi življenjska modrost.   

Križev pot na Ljubljanski grad (photo: Zan Senicar) Križev pot na Ljubljanski grad (photo: Zan Senicar)

Mladi na ljubljanske ulice ponesli molitev

Molitveno vzdušje je vladalo sinoči na ljubljanskih ulicah, ko je več kot sto mladih molilo križev pot. Jakob Rus iz Katoliške mladine je pojasnil, da so molitev začeli na Kongresnem trgu, ...

Peter Prevc (photo: STA) Peter Prevc (photo: STA)

Peter Prevc: Vzgonski veter Svetega Duha vedno deluje

Današnji dan v Planici se bo zapisal v zgodovino. Najuspešnejši slovenski skakalec vseh časov Peter Prevc je pred več kot 20 tisoč gledalci pomahal v slovo več kot 15 letni profesionalni karieri.

Šunka zorjena po tradicionalnem postopku (photo: KZ Laško) Šunka zorjena po tradicionalnem postopku (photo: KZ Laško)

Kako skuhati sočno velikonočno šunko?

Eno od vprašanj, ki se gospodinjam postavlja v teh dneh je, kako skuhati velikonočno šunko, da bo res sočna in okusna. Peter Oprčkal iz Kmetijske zadruge Laško pravi, da je to najbolj odvisno od ...

Pirhi obarvani z naravnimi barvami (photo: Miša Pušenjak) Pirhi obarvani z naravnimi barvami (photo: Miša Pušenjak)

Miša Pušenjak: Naravne barve za pirhe

Skoraj vsaka gospodinja dobro obvlada pripravo pirhov v rjavo rdečih odtenkih, ki najpogosteje temelji na kuhanju jajc v čebulnih olupkih. Bolj kot je čebula temne barve, bolj izrazit je tudi ...