Matjaž MerljakMatjaž Merljak
Marko ZupanMarko Zupan
Alen SalihovićAlen Salihović
Sirija (foto: Radio Vatican)
Sirija

Mednarodna Karitas: Ne moremo biti brezbrižni do vojne v Siriji!

Svet | 09.07.2016, 13:07 Marjana Debevec

Papež Frančišek podpira pobudo Mednarodne Karitas, ki hoče dati prizadevanju za mir v Siriji večji poudarek. V video sporočilu, ki ga je v torek poslal tej vatikanski organizaciji, izraža svoje prepričanje, da je mir v Siriji mogoč, vendar ga je treba doseči le s političnimi sredstvi. Predstavnik mednarodne Karitas ob tem pojasnjuje, da vernike najprej vabijo k molitvi za mir, potem pa tudi k dejanjem, ki bi pripomogla h končanju vojne.

Mednarodna Karitas je začela kampanjo, s katero želi po vsem svetu močneje opozoriti na vojno, ki divja v Siriji že pet let. Obenem pa poziva vlade mednarodne skupnosti k odločnejšemu zavzemanju za mir v Siriji. Generalni tajnik Mednarodne Karitas je Michel Roy je za Radio Vatikan pojasnil, da naj bi za mir najprej več molili, saj nam more ob krizi takšnega obsega pomagati le Bog. »Ne moremo ostati brezbrižni do tega, kar se dogaja na Bližnjem vzhodu!«, je zatrdil Roy, ki je povedal, da ljudem manjka zelo veliko stvari. Človekoljubna pomoč namreč ne pride do vseh ljudi, ki v stiski. V begunskih taboriščih je še pomoč, v notranjosti Sirije pa je veliko pregnanih, govorijo o sedem do osem milijonih ljudi. »To je strašanska kriza. In mednarodna skupnost se za te probleme ne zmeni«.

Tretji poudarek pobude Mednarodne Karitas pa je po besedah generalnega tajnika tudi najpomembnejši in sicer pozvati vlade vsega sveta, naj se zavzamejo za to, da se ta vojna konča. »Ni mogoče vsega prepustiti svetovnim silam, kakršne so Rusija, Združene države ali Evropska zveza. Vsak mora dodati svoj delež!«, je bil jasen Roy.

Sirsko katoliški patriarh Ignace Youssif III Younan pa je povedal, da so kristjani v Siriji izgubili pogum. Prej je še bilo nekaj varnosti in je bilo mogoče potovati po državi, zato so si prizadevali na novo graditi njihovo družbo. Sedaj pa tudi to ni več mogoče. »Kristjani izgubljajo zaupanje. Pomagati moramo, da bo svet slišal njihov glas, da bi vladajoči doumeli, da smo mi, nosilci tisočletne civilizacije, na tem, da bomo izginili«, je dejal patriarh.

Spomnimo, da je papež Frančišek je v svojem sporočilu ob začetku kampanje Karitas od režima sirskega predsednika Bašarja al Asada in upornikov zahteval, da sedejo za pogajalsko mizo. "Vsakomur mora biti jasno, da za Sirijo ni vojaške rešitve, temveč le politična," je poudaril v video poslanici. Cilj pogajanj mora biti po njegovem oblikovanje vlade narodne enotnosti.

Papež Frančišek se je obrnil tudi na mednarodno skupnost in od nje zahteval podporo mirovnim pogajanjem. Znova pa je ostro kritiziral dobavljanje orožja v Sirijo. Medtem ko ljudstvo trpi, se ogromne količine denarja porabijo za orožje, je poudaril papež.

Svet, Cerkev po svetu, Papež in Sveti sedež
Uporabljene plastenke (photo: Pixabay) Uporabljene plastenke (photo: Pixabay)

Res to potrebujem?

Praznujemo dan Zemlje – našega skupnega doma, kakor se večkrat izrazi papež Frančišek. Na svetovni in tudi slovenski ravni poteka več pobud, v katere naj bi bila vključena več kot milijarda ljudi ...

Družine zbrane pri maši na Brezjah (photo: Luka Mavrič) Družine zbrane pri maši na Brezjah (photo: Luka Mavrič)

Boga bodo vzeli zares!

Na Brezjah je bilo popoldne srečanje družin ljubljanske nadškofije. Geslo srečanja je bilo »Vzemi Boga zares!«. Srečanje so sklenili ob 16. uri s sveto mašo, ki jo je daroval nadškof Stanislav Zore.

Boj s pozebo v nasadih borovnic na ljubljanskem barju (photo: Rok Mihevc) Boj s pozebo v nasadih borovnic na ljubljanskem barju (photo: Rok Mihevc)

Kolikšno škodo je povzročila pozeba? #podkast

Po prehodu izrazite hladne fronte pred tednom dni, smo v petek, v nedeljo in včeraj bili priče pozebi. Razmere so se krajevno zelo razlikovale, prav vse sadjarje in kmete pa je strah, da to pomeni ...

Lojze Čemažar (photo: Jože Bartolj) Lojze Čemažar (photo: Jože Bartolj)

Pri svojem delu vedno izpostavi bistveno

Lojze Čemažar je z nami v oddaji Naš gost spregovoril o svoji umetniški poti, pomenu družine, šol, ki so ga oblikovale in se zahvalil za prejeto priznanje sv. Cirila in Metoda.