Štefan IskraŠtefan Iskra
Andrej NovljanAndrej Novljan
Alen SalihovićAlen Salihović

Močna vera preganjanih koptskih kristjanov

Svet | 01.07.2016, 09:38 Marjana Debevec

Koptski kristjani, ki so bili februarja 2015 ubiti v Libiji, so po papeževih besedah sveti mučenci, doktorji krščanske doslednosti in pričevalci vere. To je sveti oče spomnil med nedavnim obiskom v Vili Nazaret v Rimu. Le malo pred tem se je z družino Milada, enega izmed ubitih koptov, v Egiptu srečal docent pastoralne teologije na Inštitutu Redemptor Hominis Papeške lateranske univerze don Paolo Asolan. V Egiptu je namreč obiskal številne krščanske skupnosti v okviru reorganizacije pastorale frančiškanske province. Tako je med drugim prišel tudi v vas, iz katere je izhajalo 15 mučencev, poroča Radio Vatikan.

Za Radio Vatikan je don Asolan povedal, da je bil Milad prvi v video posnetku, ki ga pokaže, kako med čakanjem na usmrtitev moli. Imel je ženo in otroka, ki ima danes tri leta, starše in širšo družino. Presunljivo je, kakšno domačnost gojijo do same ideje mučeništva. Njihova vez s Kristusom po krstu ni le v vodi, temveč tudi v krvi. Zato se nenehno zavedajo te možnosti, in sicer kot neke vrste znamenja ljubezni s strani Gospoda. Slednje je po Asolanovih besedah najbolj pretresljivo.

Poleg tega pa vero ohranjajo prav zaradi te moči mučeništva in hkrati zaradi meništva, ki je močno prisotno zlasti v puščavi. Na don Asolana je naredilo velik vtis, ko je Miladovo mamo vprašal, kako je doživela trenutek njegove smrti. Odgovorila mu je, da je za vsako mater nedvomno najbolj boleče prav izgubiti otroka; pa vendar ni večjega dejanja ljubezni, ki se lahko stori za Gospoda, kot dati Zanj svoje življenje.

Za te kristjane je po besedah don Asolana po eni strani dobro vedeti, da jih podpiramo; po drugi pa naravnost in celostnost njihove vere in ljubezni zdravi mnoge naše dvome in neodločnost.

Svet, Cerkev po svetu, Papež in Sveti sedež
Obzorja duha (photo: Zajem zaslona) Obzorja duha (photo: Zajem zaslona)

Cenzura v oddaji Obzorja duha?

»Žalostna sem zaradi dogajanj... Nov prevod Svetega pisma iz izvirnih jezikov v slovenski jezik, vrhunsko delo v slovenski zgodovini za študij in razumevanje nam vsem, prispevek v oddaji Obzorja ...

Družine potrebujejo spodbud in medsebojne podpore ter zgledov.  (photo: lj_nadskofija) Družine potrebujejo spodbud in medsebojne podpore ter zgledov.  (photo: lj_nadskofija)

Vzemimo Boga zares

Živimo v duhovni shizofreniji, ki na prvi pogled ni prepoznavna. Na eni strani poudarjamo, kako imamo pravico izbrati lastni slog in stil življenja, kako je naša pravica izbira identitete, celo ...