Marjan BuničMarjan Bunič
Andrej NovljanAndrej Novljan
Andrej ŠinkoAndrej Šinko
Napad na letališču v Carigradu (foto: AP/Radio Vatikan)
Napad na letališču v Carigradu

Črnčec: Turčija je država na prepihu

Svet | 30.06.2016, 18:05

Letošnje najbolj krvavo dejanje v Carigradu so izvedli državljani Rusije, Uzbekistana in Kirgizije. Na največjem letališču v Turčiji so se na tamkajšnje potnike najprej spravili z avtomatskimi puškami, nato so se vsi trije razstrelili. Življenje je izgubilo najmanj 43 ljudi. Odgovornosti za teroristični napad za zdaj ni prevzel še nihče, a turške oblasti s prstom kažejo na Islamsko državo. Turška policija je v mestu izvedla 16 hišnih preiskav in prijela 13 osumljencev.

"Turčija je država na prepihu." Tako je dejstvo, da je bilo v Turčiji v tem letu že šest večjih terorističnih napadov, če izvzamemo zadnjega, komentiral strokovnjak za varnostna vprašanja Damir Črnčec. Spomnil je, da je vzrokov več, med njimi vpletenost v oborožen vojaški konflikt v Iraku in Siriji ter politični procesi znotraj Turčije. "V preteklosti so bili teroristični napadi povezani predvsem z nerešenim kurdskim vprašanjem, v zadnjem času je odgovornost za nekatere napade prevzela Islamska država."

Po besedah Črnčeca je cilj druge in tretje generacije teroristov civilno prebivalstvo na mehkih tarčah, kot so letališča, podzemne železnice, plaže. Kot je dodal, je zaskrbljujoče, ker se prek družbenih omrežij in z globalno prepletenostjo sredstev za komuniciranje posamezniki samoradikalizirajo in poistovetijo z ideologijo skrajnežev. "To je eden največjih varnostnih izzivov za vse strukture, ki se ukvarjajo s temi vprašanji, ob tem še preprečevanje podobnih napadov v prihodnje."

Da smo težavo potencirali, ko smo odprli meje in brez resnih varnostnih preverjanj v države Evropske unije sprejeli milijone ljudi. "Če je le en odstotek znotraj milijona problematičen, je to deset tisoč posameznikov. Številke so enormne," je pojasnil Črnčec. Opozoril je še, da so teroristi razvili taktiko.

Svet, Evropska Unija
Obzorja duha (photo: Zajem zaslona) Obzorja duha (photo: Zajem zaslona)

Cenzura v oddaji Obzorja duha?

»Žalostna sem zaradi dogajanj... Nov prevod Svetega pisma iz izvirnih jezikov v slovenski jezik, vrhunsko delo v slovenski zgodovini za študij in razumevanje nam vsem, prispevek v oddaji Obzorja ...

Družine potrebujejo spodbud in medsebojne podpore ter zgledov.  (photo: lj_nadskofija) Družine potrebujejo spodbud in medsebojne podpore ter zgledov.  (photo: lj_nadskofija)

Vzemimo Boga zares

Živimo v duhovni shizofreniji, ki na prvi pogled ni prepoznavna. Na eni strani poudarjamo, kako imamo pravico izbrati lastni slog in stil življenja, kako je naša pravica izbira identitete, celo ...

Skrbno izbirajmo obutev.  (photo: PixaBay) Skrbno izbirajmo obutev.  (photo: PixaBay)

Zakaj je dobro kupovati obutev popoldne?

Vida Ozis je ustanoviteljica blagovne znamke AN.NIKA, je direktorica Centra medicinske pedikure, razvila je medicinsko sponko - vse ostale, ki so prisotne na domačem trgu, so iz uvoza. Večina si ...