Matjaž MerljakMatjaž Merljak
Marko ZupanMarko Zupan
Alen SalihovićAlen Salihović

Voditelji Evropske unije: London naj čim prej sproži postopke za izstop

Svet | 29.06.2016, 15:37

Voditelji 27 članic Evropske unije so v belgijski prestolnici danes zasedali brez predstavnika Velike Britanije. Njen premier David Cameron jih je o razmerah na Otoku po referendumu, na katerem so volivci podprli izstop države iz povezave, seznanil na sinočnji večerji. Nakazal jim je tudi, kakšni naj bi bili prihodnji odnosi Bruslja in Londona. Voditelji 27 članic Evropske unije pričakujejo, da bo vlada Velike Britanije čim prej sprožila ustrezne postopke. V belgijski prestolnici se medtem mudi predstavnica Škotske, ki je na referendumu v veliki meri glasovala za obstanek Otoka v povezavi.

Voditelji članic Evropske unije spoštujejo odločitev večine volivcev v Veliki Britaniji, a hkrati obžalujejo, da namerava država zapustiti povezavo. Cameron je včerajšnje pogovore označil za konstruktivne, pozitivne in mirne. Po njegovem so ostale članice Evropske unije pokazale razumevanje za to, da bi Bruselj in London stremela k čim tesnejšim odnosom sodelovanja na različnih področjih, med drugim v trgovini in varnosti. Ob tem je ponovil, da bo o sprožitvi postopka skladno s 50. členom lizbonske pogodbe odločil njegov naslednik.

Voditelji zdaj sedemindvajseterice so medtem jasni: Odločitev Otoka je nepreklicna. Prav tako izključujejo kakršnokoli popuščanje Veliki Britaniji na pogajanjih o njenem prihodnjem dostopu do evropskega notranjega trga. Razumejo, da država po referendumu potrebuje nekaj časa za umiritev razmer, a hkrati pričakujejo, da bo vlada v Londonu čim prej natančno pojasnila nadaljnje korake. "Kar ne razumem je, da so tisti, ki hočejo oditi, povsem nesposobni povedati, kaj želijo. Mislil sem, da če hočeš oditi, da imaš za to načrt," je kritičen predsednik Evropske komisije Jean-Claude Juncker. Vztraja, da se pogajanja ne bodo začela, dokler Velika Britanija ne bo v pisni obliki sporočila svojih namer. Da je urejen izstop v interesu vseh, poudarja predsednik Evropskega sveta Donald Tusk.

Predsedniki držav in vlad Evropske unije so današnjo razpravo posvetili razmisleku o prihodnji usmeritvi povezave. "Postaja zelo jasno, da sedemindvajseterica želi skupaj odločno pot razvoja Evropske unije," je dejal slovenski premier Miro Cerar.

V belgijski prestolnici se je medtem s predsednikom Evropskega parlamenta Martinom Schulzem sešla škotska prva ministrica Nicola Sturgeon, ki želi zaščititi položaj Škotske v Evropski uniji. Vsebina njunih pogovorov za zdaj ni znana. Popoldne jo bo sprejel tudi Juncker, Tusk je srečanje z njo zavrnil, ker meni, da to ne bi bilo primerno.

Svet, Evropska Unija
Uporabljene plastenke (photo: Pixabay) Uporabljene plastenke (photo: Pixabay)

Res to potrebujem?

Praznujemo dan Zemlje – našega skupnega doma, kakor se večkrat izrazi papež Frančišek. Na svetovni in tudi slovenski ravni poteka več pobud, v katere naj bi bila vključena več kot milijarda ljudi ...

Družine zbrane pri maši na Brezjah (photo: Luka Mavrič) Družine zbrane pri maši na Brezjah (photo: Luka Mavrič)

Boga bodo vzeli zares!

Na Brezjah je bilo popoldne srečanje družin ljubljanske nadškofije. Geslo srečanja je bilo »Vzemi Boga zares!«. Srečanje so sklenili ob 16. uri s sveto mašo, ki jo je daroval nadškof Stanislav Zore.

Boj s pozebo v nasadih borovnic na ljubljanskem barju (photo: Rok Mihevc) Boj s pozebo v nasadih borovnic na ljubljanskem barju (photo: Rok Mihevc)

Kolikšno škodo je povzročila pozeba? #podkast

Po prehodu izrazite hladne fronte pred tednom dni, smo v petek, v nedeljo in včeraj bili priče pozebi. Razmere so se krajevno zelo razlikovale, prav vse sadjarje in kmete pa je strah, da to pomeni ...

Lojze Čemažar (photo: Jože Bartolj) Lojze Čemažar (photo: Jože Bartolj)

Pri svojem delu vedno izpostavi bistveno

Lojze Čemažar je z nami v oddaji Naš gost spregovoril o svoji umetniški poti, pomenu družine, šol, ki so ga oblikovale in se zahvalil za prejeto priznanje sv. Cirila in Metoda.