Nataša LičenNataša Ličen
Matej KržišnikMatej Kržišnik
Rok MihevcRok Mihevc

Velika Britanija zapušča Evropsko unijo, Cameron pa mesto premierja

Svet | 24.06.2016, 09:32

Evropska unija ne bo več takšna, kot je bila. Velika Britanija jo namreč po 43 letih zapušča. Na referendumu je tako imenovani brexit podprlo 52 odstotkov volivcev na Otoku, za obstanek v povezavi jih je glasovalo 48 odstotkov.

Po do zdaj preštetih glasovih je brexit podprlo 17,2 milijona volivcev, 16,1 milijona jih je glasovalo za obstanek v Evropski uniji. Tako niti teoretično ni več mogoče, da bi zagovorniki članstva v povezavi zmagali. Za brexit so glasovali volivci v Angliji in Walesu, medtem ko so v Londonu, na Škotskem in Severnem Irskem večinsko podprli obstanek v družini evropskih narodov.

Cameron do oktobra napovedal odstop s premierskega mesta

Znani so že prvi odzivi. Vodja britanske evroskeptične stranke Ukip in evropski poslanec Nigel Farage je premierja Davida Camerona že pozval k odstopu in se zavzel za brexitovsko vlado. Dodal je, da Evropska unija umira in da bi tudi ostale evropske države lahko sledile zgledu Otoka. Zunanji minister Velike Britanije Philip Hammond je medtem dejal, da bo Cameron, ki je državljane pozival, naj glasujejo za obstanek v povezavi, vseeno ostal na položaju. A ta je v že napovedal, da bo do oktobra odstopil. Premier je še dejal, da je treba voljo volivcev spoštovati in da dvoma v izid referenduma ni. Po njegovem bo moral pogajanja o izstopu države iz Evropske unije voditi nov premier, zato se bo do kongresa konservativcev umaknil. Pojasnil je, da se mu ne zdi prav, da bi bil kapitan ladje zdaj, ko so volivci sprejeli jasno odločitev, da gredo po poti, drugačni od tiste, ki jo je sam zagovarjal. Da Veliko Britanijo po odločitvi za izstop iz Evropske unije čakajo težki časi, saj bo morala na novo izpogajati svoj odnos s povezavo, je ocenil vodja britanskih laburistov Jeremy Corbyn. Vlada mora po njegovem zdaj čim hitreje zaščititi in spodbujati domače gospodarstvo.

Najvišji evropski predstavniki skušajo oblikovati skupen odziv

V Bruslju se sestajajo predsedniki treh najpomembnejših evropskih ustanov - Evropskega sveta Donald Tusk, Evropske komisije Jean-Claude Juncker in Evropskega parlamenta Martin Schulz, ter predsedujoči Svetu povezave, nizozemski premier Mark Rutte. Oblikovali naj bi skupno stališče evropskih ustanov, ki bo usklajeno z evropskimi voditelji. Pred tem se je sešla konferenca predsednikov Evropskega parlamenta. O izidu referenduma naj bi pred začetkom zasedanja v Luxembourgu razpravljali tudi ministri Evropske unije za evropske zadeve.

Tusk je sicer že dejal, da gre za zgodovinski trenutek, a ne za trenutek histeričnih odzivov. "Odločeni smo obdržati našo enotnost kot sedemindvajsterica," je zagotovil v imenu voditeljev 27 članic.

Kako izid komentirajo države Evropske unije?

V več članicah povezave obžalujejo odločitev Velike Britanije za izstop iz povezave. Francoski predsednik Francois Hollande je sklical izredno sejo vlade, nemški zunanji minister Frank-Walter Steinmeier je dejal, da gre za žalosten dan. Belgijski premier Charles Michel se je zavzel, da bi po zgodovinski odločitvi Otoka v juliju sklicali konklave Evropske unije.

Zunanji ministri šestih ustanovnih članic Evropske unije - Nemčije, Francije, Italije, Belgije, Nizozemske in Luksemburga - se bodo jutri sešli na pogovorih v Berlinu. Govorili naj bi o aktualnih evropskih političnih temah.

Ko je postalo jasno, da so se na Otoku odločili za izstop iz povezave, so k podobnim referendumom v svojih državah že pozvali vrhovi skrajne desnice na Nizozemskem ter v Franciji in Italiji. Iz evroskeptične stranke Alternativa za Nemčijo so sporočili, da so Britanci s svojo suvereno odločitvijo naredili veliko uslugo Evropi.

Severnoirska stranka Sinn Fein medtem zahteva referendum o združitvi Severne Irske z republiko Irsko.

Vpliv odločitve za brexit na borze in cene nafte

Finančni trgi so že pred glasovanjem o obstanku Velike Britanije v Evropski uniji opozarjali, da bi izstop državo lahko pahnil v recesijo ter imel negativne učinke na ostali del povezave in tudi na svetovno gospodarstvo. Britanski funt je po izidu referenduma padel na najnižjo raven od leta 1985. Odločitev za brexit je pritisnila tudi na evro, saj se ob tem poraja vprašanje prihodnosti povezave in njene trdnosti. Na drugi strani se je podražilo zlato, saj vlagatelji iščejo varne naložbe. Izid referenduma na Otoku se krepko pozna tudi na naftnem trgu. Cene črnega zlata se trenutno precej znižujejo. Padec cen nafte je tako okrepil dvig tečaja dolarja, ki v negotovih časih še vedno velja za varen pristan.

Svet, Evropska Unija
Dr. Gabriel Kavčič (photo: Rok Mihevc) Dr. Gabriel Kavčič (photo: Rok Mihevc)

Hud cinizem

Predvidoma v prihodnjem tednu bo znano, kdaj bomo odločali o treh posvetovalnih referendumih, med katerimi bo tudi posvetovalni referendum o pomoči pri prostovoljnem končanju življenja. Moralni ...

Peter Jančič (photo: STA) Peter Jančič (photo: STA)

Natikanje nagobčnika drugače mislečim

Spletni portal tednika Družina poroča, da je raziskovalec spolne vzgoje v šoli ter diplomirani mikrobiolog Tim Prezelj tožil novinarja Roka Blažiča zaradi sklopa objavljenih prispevkov o teoriji ...

Družine zbrane pri maši na Brezjah (photo: Luka Mavrič) Družine zbrane pri maši na Brezjah (photo: Luka Mavrič)

Boga bodo vzeli zares!

Na Brezjah je bilo popoldne srečanje družin ljubljanske nadškofije. Geslo srečanja je bilo »Vzemi Boga zares!«. Srečanje so sklenili ob 16. uri s sveto mašo, ki jo je daroval nadškof Stanislav Zore.

Boj s pozebo v nasadih borovnic na ljubljanskem barju (photo: Rok Mihevc) Boj s pozebo v nasadih borovnic na ljubljanskem barju (photo: Rok Mihevc)

Kolikšno škodo je povzročila pozeba?

Po prehodu izrazite hladne fronte pred tednom dni, smo v petek, v nedeljo in včeraj bili priče pozebi. Razmere so se krajevno zelo razlikovale, prav vse sadjarje in kmete pa je strah, da to pomeni ...

Lojze Čemažar (photo: Jože Bartolj) Lojze Čemažar (photo: Jože Bartolj)

Pri svojem delu vedno izpostavi bistveno

Lojze Čemažar je z nami v oddaji Naš gost spregovoril o svoji umetniški poti, pomenu družine, šol, ki so ga oblikovale in se zahvalil za prejeto priznanje sv. Cirila in Metoda.

Skrbno izbirajmo obutev.  (photo: PixaBay) Skrbno izbirajmo obutev.  (photo: PixaBay)

Zakaj je dobro kupovati obutev popoldne?

Vida Ozis je ustanoviteljica blagovne znamke AN.NIKA, je direktorica Centra medicinske pedikure, razvila je medicinsko sponko - vse ostale, ki so prisotne na domačem trgu, so iz uvoza. Večina si ...