Matjaž MerljakMatjaž Merljak
Marko ZupanMarko Zupan
Alen SalihovićAlen Salihović
Vsepravoslavni koncil (foto: Radio Vatikan)
Vsepravoslavni koncil

Na pravoslavnem koncilu sprejet prvi dokument

Svet | 22.06.2016, 10:45 Marjana Debevec

Na vsepravoslavnem koncilu na Kreti so udeleženci enoglasno sprejeli prvega izmed šestih koncilskih dokumentov. Njegova vsebina govori o poslanstvu pravoslavne Cerkve v današnjem svetu, ima pa pet poglavij in sicer: Dostojanstvo človeške osebe, Svoboda in odgovornost, Mir in pravičnost, Mir in zavračanje vojne ter Odnos Cerkve do diskriminacije.

Kot je za tiskovni urad pojasnil metropolit Ignacij iz Demetriasa in Almyrosa, so besedila sad petih predkoncilskih vsepravoslavnih konferenc, ki so zasedale v švicarskem Chambesyju. Na srečanju vodilnih patriarhov v Chambesyju v letošnjem januarju so dokument podpisali vsi vodilni patriarhi z izjemo delegacije patriarhata iz Antiohije.

Besedilo nosi pečat metropolita Janeza iz Pergamona, ki je imel kot predsednik pripravljalnih konferenc precejšen vpliv na njegovo sestavo, pojasnjuje pravoslavni tiskovni urad. Koncilski dokument o »Misijonu pravoslavne Cerkve« je bil z le nekaterimi manjšimi popravki enoglasno sprejet, ob čemer so bili v celoti zavrnjeni predlogi sprememb metropolita Hierotheosa Vlachosa iz Naupaktosa. Vlachos naj bi po besedah opazovalcev besedilo zastavil povsem na novo, v smislu, naj bi se Cerkev ne prilagajala današnjemu svetu, ampak da bi se svet ravnal po Cerkvi. Tudi drugi grški škofje so glasovali za zavrnitev tovrstnih sprememb v besedilu.

Besedilo je sestavljeno iz petih kratkih poglavij z mednaslovi »Dostojanstvo človeške osebe«, »Svoboda in odgovornost«, »Mir in pravičnost«, »Mir in zavračanje vojne« ter »Odnos Cerkve do diskriminacije«. V dodatnem šestem poglavju je zapisanih petnajst konkretnih predlogov za »Poslanstvo pravoslavne Cerkve kot priče ljubezni v služenju«, v katerih je govora o človekoljubnih vprašanjih, krivicah v gospodarskih sistemih, lakoti in revščini, uničevanju in varovanju okolja, zaščiti življenja od spočetja do naravne smrti, pa tudi o etičnih vprašanjih v bioloških znanostih.

Enoglasno potrjena s strani koncilskih očetov je bila po navedbah tiskovnega urada tudi solidarnostna poslanica patriarhu sirske pravoslavne Cerkve Ignaciju Aphremu II., ki se je minulo nedeljo za las izognil atentatu.

Kot je še slišati iz krogov udeležencev, naj bi ciprski metropolit Izaija Kykkotis iz Tamasosa predlagal ustanovitev stalnega notranjega pravoslavnega urada za begunska vprašanja in druge stiske. Predlog je bil sprejet z bučnim aplavzom.

Zasedanje koncila bo trajalo do konca tedna.

Svet, Cerkev po svetu
Boj s pozebo v nasadih borovnic na ljubljanskem barju (photo: Rok Mihevc) Boj s pozebo v nasadih borovnic na ljubljanskem barju (photo: Rok Mihevc)

Kolikšno škodo je povzročila pozeba? #podkast

Po prehodu izrazite hladne fronte pred tednom dni, smo v petek, v nedeljo in včeraj bili priče pozebi. Razmere so se krajevno zelo razlikovale, prav vse sadjarje in kmete pa je strah, da to pomeni ...

Lojze Čemažar (photo: Jože Bartolj) Lojze Čemažar (photo: Jože Bartolj)

Pri svojem delu vedno izpostavi bistveno

Lojze Čemažar je z nami v oddaji Naš gost spregovoril o svoji umetniški poti, pomenu družine, šol, ki so ga oblikovale in se zahvalil za prejeto priznanje sv. Cirila in Metoda.