Štefan IskraŠtefan Iskra
Marko ZupanMarko Zupan
Tone GorjupTone Gorjup
Kapela božjega groba (foto: Radio Vatikan)
Kapela božjega groba

Začeli obnovo kapele Božjega groba

Cerkev po svetu | 07.06.2016, 14:37 Marta Jerebič

V Sveti deželi so včeraj začeli obnovitvena dela v kapeli Božjega groba, ki je sicer stabilna, a potrebuje nujne posege zaradi dolgoletne izpostavljenosti vlagi in dimu sveč. Poleg tega je treba konstrukcijo zaščititi pred nevarnostjo škode, ki bi jo lahko povzročil potres. Dela bodo trajala od osmih mesecev do enega leta, vendar bodo romarji lahko v tem času še naprej obiskovali baziliko.

Kot je pokazala raziskava Tehniške univerze iz Aten, je statika kapele v baziliki Božjega groba že močno ogrožena. Razlog za to so poleg pomanjkljivosti v tedanji gradnji tudi številni obiskovalci, ki si vsak dan ogledujejo baziliko. Krščanske veroizpovedi v Jeruzalemu so se v letošnjem marcu dogovorile, da bodo načete marmorne plošče v kapeli nad Jezusovim grobom počasi očistile ali nadomestile, spodnje prostore pa naj bi statično utrdili.

Dela potekajo zgodaj zjutraj in pozno zvečer, tako da obiski romarjev in turistov niso prekinjeni. Projekt bo stal 3,3 milijona dolarjev, denar pa bodo zagotovile Katoliška Cerkev, grško pravoslavna Cerkev in armenska apostolska Cerkev. Aprila je precejšnjo vsoto prispeval tudi jordanski kralj, čeprav višina daru ni znana. Znano pa je, da kralj Abdualah II. ne samo v besedah, ampak tudi z dejanji podpira sožitje med muslimani in kristjani v svetu, še posebej pa v Sveti deželi.

Kot je že pred časom poročala Družina, enotno mnenje za obnovo bazilike velja za precejšnje presenečenje, saj dokument iz leta 1852, ki določa lastniške in uporabniške pravice svetih krajev krščanstva, pravzaprav ne dopušča nikakršnih sprememb. Tudi v preteklosti so bila kakršna koli gradbena dela opravljena z veliko težavo, v večini primerov pa sploh ne.

Kapela je postavljena nad krajem, ki so ga že v času urejanja bazilike Božjega groba v začetku 4. stoletja častili kot Jezusov grob. Gradnja nad antičnimi skalami je bila večkrat poškodovana ali uničena. Da bi jo zavarovali pred zrušenjem, jo od leta 1947 podpira mreža iz jeklenih nosilcev.

Cerkev po svetu
Dr. Gabriel Kavčič (photo: Rok Mihevc) Dr. Gabriel Kavčič (photo: Rok Mihevc)

Hud cinizem

Predvidoma v prihodnjem tednu bo znano, kdaj bomo odločali o treh posvetovalnih referendumih, med katerimi bo tudi posvetovalni referendum o pomoči pri prostovoljnem končanju življenja. Moralni ...

Peter Jančič (photo: STA) Peter Jančič (photo: STA)

Natikanje nagobčnika drugače mislečim

Spletni portal tednika Družina poroča, da je raziskovalec spolne vzgoje v šoli ter diplomirani mikrobiolog Tim Prezelj tožil novinarja Roka Blažiča zaradi sklopa objavljenih prispevkov o teoriji ...

Družine zbrane pri maši na Brezjah (photo: Luka Mavrič) Družine zbrane pri maši na Brezjah (photo: Luka Mavrič)

Boga bodo vzeli zares!

Na Brezjah je bilo popoldne srečanje družin ljubljanske nadškofije. Geslo srečanja je bilo »Vzemi Boga zares!«. Srečanje so sklenili ob 16. uri s sveto mašo, ki jo je daroval nadškof Stanislav Zore.

Skrbno izbirajmo obutev.  (photo: PixaBay) Skrbno izbirajmo obutev.  (photo: PixaBay)

Zakaj je dobro kupovati obutev popoldne?

Vida Ozis je ustanoviteljica blagovne znamke AN.NIKA, je direktorica Centra medicinske pedikure, razvila je medicinsko sponko - vse ostale, ki so prisotne na domačem trgu, so iz uvoza. Večina si ...

Družine potrebujejo spodbud in medsebojne podpore ter zgledov.  (photo: lj_nadskofija) Družine potrebujejo spodbud in medsebojne podpore ter zgledov.  (photo: lj_nadskofija)

Vzemimo Boga zares

Živimo v duhovni shizofreniji, ki na prvi pogled ni prepoznavna. Na eni strani poudarjamo, kako imamo pravico izbrati lastni slog in stil življenja, kako je naša pravica izbira identitete, celo ...