Blaž LesnikBlaž Lesnik
Boštjan SmoleBoštjan Smole
Rok MihevcRok Mihevc
Slovensko letovišče Bolton pri Torontu (foto: Spletna stran Slovenskega letovišča)
Slovensko letovišče Bolton pri Torontu

Slovenski dan v Torontu

Slovenci po svetu | 13.07.2016, 11:01 Matjaž Merljak

Na Slovenskem letovišču v Boltonu pri Torontu so v nedeljo, 3. julija 2016, imeli Slovenski dan. O tem nam je spregovoril kaplan pri Brezmadežni v Torontu Toni Burja.

Zelo lepo je bilo, tudi vreme je pripomoglo, da so prišli rojaki v večjem številu. Maša je bila slovenska z nekaj odlomki v angleščini, saj mladi slabo razumejo slovensko. Daroval jo je župnik Valentin Batič, sodeloval je zbor Naša pesem. Naglasili so pomen nedelje Slovencev po svetu. V dvorani je bilo nato kosilo, popoldne pa še kulturni program. V dvorani je bila tudi razstava slik Tomaža Izidorja Pekra iz Slovenije, ki gostuje po Kanadi in ZDA. Na vrtu je potekal kulturni program, ki ga pripravi odbor Slovenskega letovišča. Tam je okoli 160 vikend hišic.

Na začetku kulturnega programa so zapeli obe himni, nato je spregovorila Irena Grill iz veleposlaništva v Ottawi, ki zaključuje svoje poslanstvo. Pohvalila je Slovence za ohranjanje slovenskega jezika in kulture ter se povezujejo s Slovenijo. Glavni govornik je bil Marjan Ulčar, član slovensko-kanadskega zgodovinskega društva. Slednje zbira podatke o življenju Slovencev v Kanadi in osvešča javnost o pomenu slovenstva v tej deželi. Govornik tudi pozna prizadevanja Slovencev v Kanadi za mednarodno priznanje mlade države. Kanada bila ena od prvih držav, ki je priznala Slovenijo in to je tudi zasluga rojakov.

Vsakič tudi izberejo nekoga od mladih, da spregovori. Letos je bila to Tamara Šeštanj. Čeprav v angleščini, je poudarila, kar je dragoceno za mlade - kulturna dejavnost, plesne skupine, življenje na letovišču ... in seveda povezovanje s Slovenijo dan danes, da jo še bolj vzljubijo.

Pisana druščina na Slovenskem letovišču v Boltonu
Pisana druščina na Slovenskem letovišču v Boltonu © Spletna stran Slovenskega letovišča

Nastopile so plesne skupine otrok - Planika in Mladi glas, zapel je zbor Naša pesem, Julija Mihevc je zapela nekaj pesmi, zaključne besede je imel predsednik Slovenskega letovišča Janez Kuri. Milan Vinčec je spregovoril kot predsednik Vseslovenskega kulturnega odbora, ki spodbuja slovensko dejavnost v tem prostoru. Sledil je zabavni program.

Julija in avgusta so vsak konec tedna na Slovenskem letovišču različna praznovanja mladih, družine se povezujejo ob športu in drugih dejavnosti, vsako nedeljo je v tamkajšnji kapeli slovenska sveta maša.

Slovenci po svetu
Uporabljene plastenke (photo: Pixabay) Uporabljene plastenke (photo: Pixabay)

Res to potrebujem?

Praznujemo dan Zemlje – našega skupnega doma, kakor se večkrat izrazi papež Frančišek. Na svetovni in tudi slovenski ravni poteka več pobud, v katere naj bi bila vključena več kot milijarda ljudi ...

Družine zbrane pri maši na Brezjah (photo: Luka Mavrič) Družine zbrane pri maši na Brezjah (photo: Luka Mavrič)

Boga bodo vzeli zares!

Na Brezjah je bilo popoldne srečanje družin ljubljanske nadškofije. Geslo srečanja je bilo »Vzemi Boga zares!«. Srečanje so sklenili ob 16. uri s sveto mašo, ki jo je daroval nadškof Stanislav Zore.

Boj s pozebo v nasadih borovnic na ljubljanskem barju (photo: Rok Mihevc) Boj s pozebo v nasadih borovnic na ljubljanskem barju (photo: Rok Mihevc)

Kolikšno škodo je povzročila pozeba? #podkast

Po prehodu izrazite hladne fronte pred tednom dni, smo v petek, v nedeljo in včeraj bili priče pozebi. Razmere so se krajevno zelo razlikovale, prav vse sadjarje in kmete pa je strah, da to pomeni ...

Lojze Čemažar (photo: Jože Bartolj) Lojze Čemažar (photo: Jože Bartolj)

Pri svojem delu vedno izpostavi bistveno

Lojze Čemažar je z nami v oddaji Naš gost spregovoril o svoji umetniški poti, pomenu družine, šol, ki so ga oblikovale in se zahvalil za prejeto priznanje sv. Cirila in Metoda.