Matjaž MerljakMatjaž Merljak
Marko ZupanMarko Zupan
Alen SalihovićAlen Salihović
Buenos Aires praznuje Slovenijo - Ples članov Mladike (foto: Marko Vombergar)
Buenos Aires praznuje Slovenijo - Ples članov Mladike

FOTO: Buenos Aires praznuje Slovenijo

Slovenci po svetu | 08.07.2016, 15:05 Matjaž Merljak

Slovenci živeči v Buenos Airesu so pripravili praznovanje rojstva samostojne Republike Slovenije. V sodelovanju veleposlaništva in vlade avtonomnega mesta so se predstavili tudi argentinski javnosti in se s celodnevnim programom v središču buenosaireškega velemesta v soboto, 25. junija 2016, prav na 25. obletnico samostojnosti Slovenije, obenem zahvalili tej solidarni državi, v bližini 200-letnice njene samostojnosti.

Dan je začel z zahvalno sveto mašo v buenosaireški stolnici. Že pred enajsto uro so se začele polniti klopi v cerkvi, medtem, ko so se narodne noše zbirale na Majskem trgu. Točno ob 11.30 so v polno stolnico vstopili ministranti, okoli 50 narodnih noš, zastavonoše in somaševalci, medtem ko je s kora donela »Pozdravljena, mati dobrega sveta«. Člani petih pevskih zborov (Ex corde iz Ramos Mejíe, MPZ San Justo, Slovenski zbor iz San Martina, pevski zbor s Pristave in pevski zbor Carapachay-Lanús) in ga. Anka Savelli Gaser, ki je igrala na orgle, so dali začetku liturgije mogočen okvir. Bilo je verjetno nad sto pevcev skupaj zbranih pri maši, ki jo je daroval nadškof msgr. Andrej Stanovnik, škof v mestu Corrientes, somaševali so pa škof v Catamarci msgr. Lojze Urbanč, delegat za dušno pastirstvo slovenske skupnosti v Argentini msgr. Jure Rode, Franci Cukjati, Robert Brest, msgr. Franci Urbanija, msgr. Mirko Grbec, France Urbanč, France Himmelreich, Tone Rant in msgr. Vicente Turturro. Okoli petsto vernikov je bilo prisotnih pri tako slovesni sv. maši.

Med mašo v buenosaireški katedrali
Med mašo v buenosaireški katedrali © Marko Vombergar

Najprej je msgr. Rode pozdravil vse navzoče. Mašo je vodil Jože Oblak, berili in psalm pa so brali člani odbora Zedinjene Slovenije, ki je v glavnem imela na skrbi celotno organizacijo dneva. Pridigal je nadškof Stanovnik, ki je uspešno prepletal slovenščino in španščino. Ob koncu obhajila je slavna »Marija skoz´ življenje« napolnila vso cerkev in srca vseh prisotnih. Kot vedno, je bila ta pesem izmed najbolj ganljivih trenutkov obreda in prav gotovo ena od tistih, pri kateri se prisotni najbolj udeležijo, skupaj z Zahvalno pesmijo pred sklepnim blagoslovom. Končne slike in odhod dušnih pastirjev so pevci spremljali s petjem Haendlove Aleluje.

Nadškof Stanovnik med pridigo
Nadškof Stanovnik med pridigo © Marko Vombergar

Iz stolnice so se prisotni kar hitro pomaknili na Avenida de Mayo, kjer je bila cesta zaprta in oder pripravljen za družabno srečanje in kulturni program. Čakale so jih seveda tudi stojnice z raznimi kulinaričnimi in tudi kulturnimi ponudbami. Poleg tega so pa narodne noše in še drugi ponujali brošure z opisom Slovenije, njene zgodovine in zgodovine Slovencev v Argentini.

Pogled na množico med nastopi
Pogled na množico med nastopi © Marko Vombergar

Kulturni program je bil razdeljen na dva glavna dela. Najprej neformalni program, kjer so nastopali ansambel Baires Polka, folklorna skupina Slovenske vasi, za njo pa bend Zlatorock. Sodelovalo je tudi Slovensko društvo Triglav iz Rosaria (300 km od Buenos Aires) s folklorno skupino Vesel slovenski duh. Prišel je na vrsto nastop otroške in mladinske folklorne skupine »Mladika«, za njo pa bend KM 43. Pa še folklorna skupina Maribor iz Carapachaya. Navdušil je tudi Slovenski inštrumentalni ansambel.

Predsednik Zedinjene Slovenije inž. Jure Komar
Predsednik Zedinjene Slovenije inž. Jure Komar © Marko Vombergar

V teku popoldneva so nato vse te skupine ponovile nastope, z različnimi plesi in pesmimi. Vse te predstave je napovedoval dr. Viktor Leber, ki je tudi izrabil priložnost in podal navzočim celo vrsto geografskih, demografskih, gastronomskih, turističnih in kulturnih podatkov o Sloveniji in še drugih zanimivosti, istočasno pa spodbujal dobro voljo - lastno in drugih. Na zaslonu v ozadju odra si je pa publika med vsem tem lahko ogledala slovenske lepote.

Skupina Maribor iz Carapachaya
Skupina Maribor iz Carapachaya © Marko Vombergar

Nekoliko čez 16. uro je pričel drugi - formalni - del kulturnega programa. Vstopu argentinske in slovenske zastave je sledilo petje himen (za Zdravljico sta poskrbela prestižna slovenska instrumentalista Janez Douč in Boštjan Gombač). Nato je predsednik krovne organizacije Zedinjene Slovenije, inž. Jure Komar, pozdravil vse navzoče in izrazil veselje ob sočasnem praznovanju 25. letnice slovenske neodvisnosti in 200. letnice argentinske osamosvojitve. Za njim sta spregovorila dva predstavnika mestne vlade. Končno je pa pozdravila tudi veleposlanica Republike Slovenije v Argentini, Jadranka Šturm Kocjan. Govorila je o Sloveniji kot mladi državi in omenjala njen položaj in njene dosežke. Končno je pozdravila ob njeni dvestoletnici Argentino, ki je dobrovoljno sprejela Slovence, ki so morali zapustiti domovino.

Slovenski inštrumentalni ansambel
Slovenski inštrumentalni ansambel © Marko Vombergar

Nato so si navzoči zopet ogledali slovenske lepote z video-projekcijo na ekranu. Sledili so nastopi, kjer so folklorne skupine predstavile slovensko in argentinsko folkloro. Nastopila sta tudi slovenska tango-plesalca Andreja Podlogar in Blaž Bertoncelj, ki sta bila že večkrat nagrajena v Evropi. Po tem delu, posvečenemu Argentini, je prišla na vrsto počastitev slovenske zemlje: na stopnišče pred odrom so pristopili člani pevskih zborov iz San Justa, Ramos Mejíe, San Martina in Pristave z belimi, modrimi in rdečimi šali okoli vratu, s katerimi so tako sestavili slovensko zastavo. Nad devetdeset zbranih pevcev, kar mogočna slika! Pod vodstvom Marte Selan Brula in v spremstvu ansambla Baires Polka so nam podali pesem »V dolini tihi«.

Tudi Zlatorock je zapel
Tudi Zlatorock je zapel © Marko Vombergar

Posebno ganljiv je bil tudi nastop zbora okoli sto otrok sobotnih slovenskih šol, ki nam je pod vodstvom Marcela Brule zapel venček otroških pesmi. Za tem je nastopil že omenjen duet Janeza Douča in Boštjana Gombača, ki sta se tokrat s profesionalno kvaliteto izkazala kot inštrumentista in tudi kot prirednika, saj sta podala modernizirano prirejene verzije večinoma poznanega repertoarja. Potem so zopet pristopili odrasli in zapeli venček pivskih pesmi, zdaj pod vodstvom prof. Andrejke Selan Vombergar in s spremljavo omenjenega dueta. Končno se jim je pridružil še Baires Polka in vsi skupaj so, pod vodstvom prof. Lučke Marinček Kastelic, podali znano »Slovenija, od kod lepote tvoje«.

Veleposlanica RS Jadranka Šturm Kocjan
Veleposlanica RS Jadranka Šturm Kocjan © Marko Vombergar

Med petjem te pesmi so pristopili na oder, pred njim in ob njem še vsi nastopajoči, tako da je zadnja slika bila res mogočno številna in veličastna. Dr. Viktor Leber in Štefi, ki sta bila napovedovalca te akademije, sta se končno zahvalila vsem, ki so na ta ali oni način sodelovali pri pripravi in izvedbi uspešnega praznovanja.

Kaj takega spraviti skupaj, seveda ni enostavna zadeva. Mnogo truda je potrebno, pa tudi dobre volje, smisla za organizacijo, požrtvovalnosti, potrpljenja, živcev, vaj ...

Bend Km 43
Bend Km 43 © Marko Vombergar

Lahko smo gotovi, da so se s celodnevnim programom dosegli zaželeni cilji: mogočno praznovanje 25. obletnice slovenske osamosvojitve (tudi slovenski tisk se je temu takoj odzval), dokaz ohranjevanja slovenske kulture v izseljenstvu, množični in istočasno kvalitetni nastopi, in vse to v veselem in večinoma prijateljskem vzdušju. Vsem, ki ste poskrbeli za tak uspeh, ponovne čestitke in zahvala. Naj bodo nam, kot skupnost, v veselje zaradi vse do sedaj opravljenega dela, istočasno pa tudi izziv za pomnožitev naših moči v prid prihodnjega delovanja. Vse najboljše, Slovenija! In še tako naprej slovenska skupnost v Argentini!

Nastop Baires Polka
Nastop Baires Polka © Marko Vombergar

Folklorna skupina Pristava
Folklorna skupina Pristava © Marko Vombergar

Pevski zbor šolskih otrok
Pevski zbor šolskih otrok © Marko Vombergar

Slovenci po svetu
Obzorja duha (photo: Zajem zaslona) Obzorja duha (photo: Zajem zaslona)

Cenzura v oddaji Obzorja duha?

»Žalostna sem zaradi dogajanj... Nov prevod Svetega pisma iz izvirnih jezikov v slovenski jezik, vrhunsko delo v slovenski zgodovini za študij in razumevanje nam vsem, prispevek v oddaji Obzorja ...

Eva Golob (photo: ZSPM) Eva Golob (photo: ZSPM)

Eva Golob: Ponosni na podeželske korenine

»Vsako leto pripravimo zelo pester program skozi celo leto in številni naši dogodki so tradicionalni. Eden takih je državni kviz Mladi in kmetijstvo, ki bo (danes) v Velikih Laščah potekal že ...