Štefan IskraŠtefan Iskra
Marko ZupanMarko Zupan
Tone GorjupTone Gorjup
Nastop šolarjev na praznovanju v Maria Einsiedel (foto: Arhiv slovenske župnije v Frankfurtu)
Nastop šolarjev na praznovanju v Maria Einsiedel

Maša za domovino v Maria Einsiedel

Slovenci po svetu | 07.07.2016, 22:37 Matjaž Merljak

Že vsa leta slovenske samostojnosti se zbiramo ob koncu junija člani slovenske župnije iz Frankfurta ter Mannheima, pridružijo pa se nam tudi nekateri drugi, v romarskem kraju Maria Einsiedel pri Gernsheimu k maši za domovino in primerni domovinski prireditvi; to slavje pa zaključimo s primerno hrano in pijačo, ki si jo pripravimo.

Skoraj 80 se nas je zbralo ravno na državni praznik v soboto, 25. junija 2016, v svoji sredi pa smo imeli nekdanjega misijonarja na Madagaskarju Roka Gajška, lazarista iz Ljubljane. Poleg njega pa so prišli med nas tudi Ljudski pevci iz Tepanja, ki so prepevali skupaj z nami pri maši, oblikovali pa so tudi skupaj z nami, starejšimi in otroki, proslavo ob srebrnem jubileju naše države Slovenije.

Zunanje okoliščine, mislim seveda na vreme, niso napovedovale ugodno zunanje okolje, a je vseeno vsaj pri koči zdržalo brez hudih nalivov. V svojem razmišljanju nas je g. Rok vodil k bolj zavzetemu življenju po veri, k močni narodni zavesti, na kratko pa nam je predstavil tudi svoje 34-letno delovanje na Madagaskarju.

Maša za domovino v Maria Einsiedel
Maša za domovino v Maria Einsiedel © Arhiv slovenske župnije v Frankfurtu

Pri proslavi smo se preko sedmih zgodovinskih stopnic sprehodili do slovenske državnosti, učiteljica Natalija iz Frankfurta pa je z nekaterimi otroki pripravila nekaj lepih nastopov. Ob koncu nas je nagovorila in spodbudila še učiteljica Mira iz Mannheima. Vmes pa je bilo seveda poleg himne nekaj slovenskih domovinskih pesmi.

Gostje frankurtskega praznovanja so bili Ljudski pevci iz Tepanja
Gostje frankurtskega praznovanja so bili Ljudski pevci iz Tepanja © Arhiv slovenske župnije v Frankfurtu

To naše srečanje ob oltarju smo s procesijo zaključili v romarski kapeli s posvetilno molitvijo slovenskega naroda Mariji in seveda s skupnim slikanjem pred cerkvijo, potem pa že lačni pohiteli h koči. Tam nam je skupina iz Darmstadta ter Wiesbadna in Mainza pripravila primerno in dobro okrepčilo, bogatili pa so ga seveda tudi naši pevski gostje. Pri nekaterih pa se je začela oglašati tudi nogometna navijaška žilica, ki nas je v večernim mraku odvedla na različne konce proti domu.

Naši gostje so bili z nami tudi še pri nedeljski maši v Frankfurtu, popoldne in zvečer tega dne pa so odpotovali proti srebrni domovini. Hvala vsem za njihov prispevek k letošnji srebrni prireditvi za slovensko domovino. Ne pozabimo in ne opustimo pa nadaljnje molitve in dobrih del za zdravo domovino in državo Slovenijo.

V Maria Einsiedel so nastopili trije odrasli
V Maria Einsiedel so nastopili trije odrasli © Arhiv slovenske župnije v Frankfurtu

Na prvo julijsko nedeljo pa so nekateri šolski otroci evropske šole, ki so že začeli počitnice, pri maši v Frankfurtu sodelovali s prošnjami za vse potrebe ter zahvalno molitvijo za šolsko leto. Šolarji dopolnilne šole pa bodo začeli nekoliko krajše počitnice sredi julija. Do začetka novega šolskega leta v septembru bodo več ali manj s svojimi starši v domovini pri sorodnikih in svojih nekdanjih domačih sošolcih.

Slovenci po svetu
Dr. Gabriel Kavčič (photo: Rok Mihevc) Dr. Gabriel Kavčič (photo: Rok Mihevc)

Hud cinizem

Predvidoma v prihodnjem tednu bo znano, kdaj bomo odločali o treh posvetovalnih referendumih, med katerimi bo tudi posvetovalni referendum o pomoči pri prostovoljnem končanju življenja. Moralni ...

Peter Jančič (photo: STA) Peter Jančič (photo: STA)

Natikanje nagobčnika drugače mislečim

Spletni portal tednika Družina poroča, da je raziskovalec spolne vzgoje v šoli ter diplomirani mikrobiolog Tim Prezelj tožil novinarja Roka Blažiča zaradi sklopa objavljenih prispevkov o teoriji ...

Boj s pozebo v nasadih borovnic na ljubljanskem barju (photo: Rok Mihevc) Boj s pozebo v nasadih borovnic na ljubljanskem barju (photo: Rok Mihevc)

Kolikšno škodo je povzročila pozeba?

Po prehodu izrazite hladne fronte pred tednom dni, smo v petek, v nedeljo in včeraj bili priče pozebi. Razmere so se krajevno zelo razlikovale, prav vse sadjarje in kmete pa je strah, da to pomeni ...

Lojze Čemažar (photo: Jože Bartolj) Lojze Čemažar (photo: Jože Bartolj)

Pri svojem delu vedno izpostavi bistveno

Lojze Čemažar je z nami v oddaji Naš gost spregovoril o svoji umetniški poti, pomenu družine, šol, ki so ga oblikovale in se zahvalil za prejeto priznanje sv. Cirila in Metoda.

Skrbno izbirajmo obutev.  (photo: PixaBay) Skrbno izbirajmo obutev.  (photo: PixaBay)

Zakaj je dobro kupovati obutev popoldne?

Vida Ozis je ustanoviteljica blagovne znamke AN.NIKA, je direktorica Centra medicinske pedikure, razvila je medicinsko sponko - vse ostale, ki so prisotne na domačem trgu, so iz uvoza. Večina si ...