Matjaž MerljakMatjaž Merljak
Marko ZupanMarko Zupan
Petra StoparPetra Stopar
Ob 25-letnici Slovenije na Slovenski pristavi (foto: Tone Ovsenik)
Ob 25-letnici Slovenije na Slovenski pristavi

Na Slovenski pristavi ob 25-letnici Slovenije

Slovenci po svetu | 04.07.2016, 09:46 Matjaž Merljak

25-letnico slovenske samostojnosti so clevelandski Slovenci obeležili s tudi na Slovenski pristavi. Ob druženju so pripravili tudi kulturni program in razstavo. Spoštljivo so se spomnili tudi padlih in pomorjenih sorojakov med vojno in po njej.

Slovenci v Clevelandu smo se spoštljivo spomnili padlih in pomorjenih sorojakov med in po vojni v nedeljo, 19. junija. Bil je to tudi tukajšnji praznik, ko ta dežela slavi vse očete in se jih spomni tudi tistih, ki jih ni več med nami. Sveto mašo je daroval eden od beguncev, ki je leta 1945 bežal iz Sloveniji s svojimi sorodniki, Franci Kosem. Seveda takrat je bil komaj fantek. Med nagovorom se je spomnil vseh padlih, ki jih ni več med nami in seveda je opomnil in nas opozoril spoštovanja svojih očetov, kakor je Jezus nam dal svoj zgled. Po obhajilu je župnik na novo blagoslovil novo obnovljeno kapelico na Slovenski pristavi. Čas je terjal svoje in je bila že v potrebi obnove, čeprav so se nekateri izrazili, da se spomenik ne spreminja. Bistveno je kapela ostala kot prvotna, le da je sedaj dobila zvonik, nova okna, razsvetljavo in vsa okoliščina je temeljito prenovljena. Po končani sveti maši se je množica ljudi preselita po hribčku navzdol , kjer so bili postreženi z okusnim kosilom. Kdor ni želel kosila, se je napotil domov in so vsak na svojem domu pripravili slavje svojim očetom.

Razstava slovenskih izdelkov
Razstava slovenskih izdelkov © Tone Ovsenik

25-letnico slovenske samostojnosti smo tudi zabeležili na Slovenski pristavi v nedeljo, 26. junija. Podrobnosti tega dne so organizirali prostovoljci z mesečnikom Slovenski-ameriški časi in Slovensko pristavo na čelu. Bil je izredno lep, topel dan in temu tudi primeren obisk. Vse se je začelo ob 13:00 uri z razstavo slovenskih artiklov iz vseh slovenskih pokrajin. Na programu so bile tudi igre, skoraj olimpijskega načina v bazenu za mladino. Odigrala se je tekma v nogometu. Izveden je bil tudi srečelov. Seveda je kuhinja servirala celo popoldne običajne dobrote Slovenske pristave. Ob 17:00 uri je potekal bogat kulturni program v dvorani, pri katerem so sodelovale skoraj vse kulturne organizacije. Za razvedrilo in ples so pa igrali člani Alpskega seksteta. Lepo smo proslavili slovensko samostojnost oziroma se spomnili 25. obletnice Dneva državnosti.

Predstavljale so se slovenske pokrajine
Predstavljale so se slovenske pokrajine © Tone Ovsenik

Pretežno so veselice in druženja na Slovenski pristavi ob nedeljskih popoldnevih. Drugače je pa s taborniki, ki imajo svoje hišice v senci mogočnih dreves čez Škrbčev most na Pristavi. Ta most je poimenovan po kranjskem župniku Matiju Škrbcu, ki je bežal in se naselil v župniji svetega Vida, kjer je služil vernikom vse do svoje smrti. Ti taborniki so sinoči pripravili svoje letno pečenje zrezkov in pripravili tudi malo drugačno zabavo s starejšimi glasbeniki, ki so svoj čas igrali in nastopali z rock glasbo.

Rojaki so se zbrali na slovesnosti ob obnovi kapelice
Rojaki so se zbrali na slovesnosti ob obnovi kapelice © Tone Ovsenik

V nedeljo, 10. julija, bo zopet veselo na Slovenski pristavi, saj pripravlja svoj letni piknik Misijonska znamkarska akcija. Kot običajno vsako leto, se to prične tudi s sveto mašo in kosilom. Vsi smo seveda vabljeni, saj ti prostovoljci Akcije krepko podpirajo vse slovenske misijonarje širom sveta.

Slovesnost ob obnovi kapelice
Slovesnost ob obnovi kapelice © Tone Ovsenik

Pred koncem pa še čestitke moji rojstni vasi Predoslje pri Kranju, in sicer danes župnija svetega Siksta slavi, saj je pel svojo novo mašo sovaščan, posvečen v duhovnika v sredo na praznik svetega Petra in Pavla, Bernard Rožman. Bog blagoslovi novega duhovnika in naj ga spremlja na njegovi poti v službi božji. Njegovi družini, posebno staršem in njegovi sestri, ki je za to priliko prepisala sveto pismo, stare in nove zaveze v kaligrafski pisavi, ki obsega 1700 strani, pa lepa hvala in en velik bohlonaj za vzgojo mladega fanta, da ima vas Predoslje spet novega delavca v vinogradu božjem.

Slovenci po svetu
Križev pot na Ljubljanski grad (photo: Zan Senicar) Križev pot na Ljubljanski grad (photo: Zan Senicar)

Mladi na ljubljanske ulice ponesli molitev

Molitveno vzdušje je vladalo sinoči na ljubljanskih ulicah, ko je več kot sto mladih molilo križev pot. Jakob Rus iz Katoliške mladine je pojasnil, da so molitev začeli na Kongresnem trgu, ...

Peter Prevc (photo: STA) Peter Prevc (photo: STA)

Peter Prevc: Vzgonski veter Svetega Duha vedno deluje

Današnji dan v Planici se bo zapisal v zgodovino. Najuspešnejši slovenski skakalec vseh časov Peter Prevc je pred več kot 20 tisoč gledalci pomahal v slovo več kot 15 letni profesionalni karieri.

Šunka zorjena po tradicionalnem postopku (photo: KZ Laško) Šunka zorjena po tradicionalnem postopku (photo: KZ Laško)

Kako skuhati sočno velikonočno šunko?

Eno od vprašanj, ki se gospodinjam postavlja v teh dneh je, kako skuhati velikonočno šunko, da bo res sočna in okusna. Peter Oprčkal iz Kmetijske zadruge Laško pravi, da je to najbolj odvisno od ...

Pirhi obarvani z naravnimi barvami (photo: Miša Pušenjak) Pirhi obarvani z naravnimi barvami (photo: Miša Pušenjak)

Miša Pušenjak: Naravne barve za pirhe

Skoraj vsaka gospodinja dobro obvlada pripravo pirhov v rjavo rdečih odtenkih, ki najpogosteje temelji na kuhanju jajc v čebulnih olupkih. Bolj kot je čebula temne barve, bolj izrazit je tudi ...