Marjan BuničMarjan Bunič
Andrej NovljanAndrej Novljan
Alen SalihovićAlen Salihović
47. Pevsko glasbeni večer (foto: Svobodna Slovenija)
47. Pevsko glasbeni večer

47. Pevsko glasbeni večer

Slovenci po svetu | 03.07.2016, 09:44 Matjaž Merljak

Centralni odbor mladinskih organizacij je v Slovenski hiši v Buenos Airesu s pomočjo mladih drugih okrajev tudi letos pripravil tradicionalni mladinski pevsko-glasbeni dogodek.

Tematika je bila iskanje pevske skupine ali solistov za poroko Tomaža in Lučke. Vse je bilo okrašeno v tem smislu. Na odru je viselo belo blago in zlate črke z napisom P G V, ob robu odra pa je bilo vse polno belih rož in začetnici imen ženina in neveste.

Srečanje se je začelo s sv. mašo v cerkvi Marije Pomagaj, ki jo je daroval g. Robert Brest. Sodelovala je mladina s petjem, branjem, povezavo in darovanjem. Po končani sv. maši smo se vsi navzoči zbrali v dvorani.

Vokalni nastop na 47. PGV
Vokalni nastop na 47. PGV © Svobodna Slovenija
Sledil je program, na katerem je sodelovalo lepo število nastopajočih. Pred začetkom programa je v imenu centralnega odbora pozdravila navzoče, predsednica Anika Urbančič, nato pa se je začel razvijati večer talentov.

Tomaž (Tomi Lenarčič) in Lučka (Luči Ayerbe Rant), glavna nastopajoča, sta odločila da bosta prisluhnila skupinam in solistom in med temi izbrala najboljšo točko, da nastopi na njunem praznovanju poroke. Njima se je pridružila Tomaževa mati, Klara (Klara Kočar) in jima pomagala pri izbiranju.

Najprej smo poslušali Mikaelo Figueroa, ki je zapela »11 y 6« (Fito Paez) in »La evolución de la música«. Daniela Santi jo je spremljala pri klavirju. Potem sta obe mladi dekleti skupaj zapeli venček angleških pesmi. Zelo lepo sta zapeli in nas z njunima glasovoma presenetili.

Sledil je Martin Seljak, petnajstletni talent, ki je stopil na oder in krasno zaigral na kitaro. Pesmi so bile »Payphone« (Maroon 5) in »The Nights« (Avicii).

Naslednjo točko sta predstavila sestra in brat Grohar. Nevenka in Aleš sta skupaj zapela »Hallelujah« (Leonard Cohen), »Say something« (A Great Big World) in »Mimogrede« (Nina Pušlar in Matjaž Robavs). Spremljala sta ju njuna sestra Marjanka Grohar na klavirju in Matjaž Rožanec s kitaro. Krasno sta zvenela oba glasova in ju je bilo zelo zanimivo poslušati.

Za zaključek prvega dela je nastopila skupina Estreno. Skupino sestavljajo Damian Carrasco, Dejko Lenarčič, Tomi Lenarčič, Marjan Loboda in Tonči Oblak. Fantje so nas zabavali s pesmimi »Spaghetti del Rock« (Divididos), »Hotel California« (The Eagels) in »Lepo dekle« (Roy Orbison), ki smo jih ob ritmu zapeli skupaj z njimi.

Po prvem delu je sledil kratek odmor, da so poslušalci lahko nekaj pojedli in popili. Medtem so se lahko mladi, stari, otroci, dekleta, fantje slikali v prostoru pred dvorano, prilično okrašenem, kot je dandanes navada pri ohcetih. Ko so se gostje malo okrepčali in se pogovorili o imenitnih talentih prvega dela, se je nadaljeval drugi del večera.

Nastopi na Pevsko glasbenem večeru
Nastopi na Pevsko glasbenem večeru © Svobodna Slovenija

Prvi nastopajoči je bil Mauro Tundis. On nam je z glasom in svojo simpatijo podaril prijeten trenutek. Zapel je »Rdeča roža« (Don Juan), »Entra en mi vida« (Sin Bandera) in »Ko se zaljubiš« (Čuki). Slovenski pesmi je Mauro zapel ob spremstvu skupine Km 43.

Glasbeniki na 47. PGV 2016
Glasbeniki na 47. PGV 2016 © Svobodna Slovenija
Naslednja v programu je bila Lucijana Petkovšek. Petošolka SSTRMB nam je zapela »Stitches« (Shawn Mendes). Pesem »Tam kjer murke cveto« (Avsenik) pa je zapela s sestro Cecilijo Petkovšek. Obe skupaj sta se krasno izkazali; kakšen talent družina Petkovšek!

Na programu je sledila Irina Podržaj. Zaigrala je na klavir »Marcha Turca« (Mozart) in »River Flows in you« (Yiruma). Čudovit talent smo dognali v njej in zelo lepo ji je bilo prisluhniti.

Zadnja točka večera pa je bila skupina Km 43, ki jo sestavljajo Peter Kopač, Damian Marinčič, Martin Marolt, Tomi Marolt, Marjan Vombergar in Danilo Žgajnar. Zaigrali so »Daj mi poljub« (Čuki in Modrijani) s sodelovanjem Marka Medveška na harmoniki in »Entre amigos« (Km 43). Kot zadnjo pesem so zapeli venček argentinskih pesmi in s tem zaključili program. Zelo lepo so igrali in nas s petjem navdušili.

Zahvalili smo se vsem, ki so pripomogli ob pripravi 47. Pevsko glasbenega večera. Hvala Andreji Quadri Brula za pomoč pri okrasitvi, Nataliji Kržišnik, ki je na ta večer slikala, Tomažu Kenda in Martinu Zarniku, ki sta skrbela za luči ter fantom Audio-Pristava za njihovo delo.

Za konec smo še vsi skupaj zapeli mladinsko himno, še malo pokramljali in veseli odšli domov.

47. Pevsko glasbeni večer
47. Pevsko glasbeni večer © Svobodna Slovenija

Slovenci po svetu
Križev pot na Ljubljanski grad (photo: Zan Senicar) Križev pot na Ljubljanski grad (photo: Zan Senicar)

Mladi na ljubljanske ulice ponesli molitev

Molitveno vzdušje je vladalo sinoči na ljubljanskih ulicah, ko je več kot sto mladih molilo križev pot. Jakob Rus iz Katoliške mladine je pojasnil, da so molitev začeli na Kongresnem trgu, ...

Peter Prevc (photo: STA) Peter Prevc (photo: STA)

Peter Prevc: Vzgonski veter Svetega Duha vedno deluje

Današnji dan v Planici se bo zapisal v zgodovino. Najuspešnejši slovenski skakalec vseh časov Peter Prevc je pred več kot 20 tisoč gledalci pomahal v slovo več kot 15 letni profesionalni karieri.

Šunka zorjena po tradicionalnem postopku (photo: KZ Laško) Šunka zorjena po tradicionalnem postopku (photo: KZ Laško)

Kako skuhati sočno velikonočno šunko?

Eno od vprašanj, ki se gospodinjam postavlja v teh dneh je, kako skuhati velikonočno šunko, da bo res sočna in okusna. Peter Oprčkal iz Kmetijske zadruge Laško pravi, da je to najbolj odvisno od ...

Pirhi obarvani z naravnimi barvami (photo: Miša Pušenjak) Pirhi obarvani z naravnimi barvami (photo: Miša Pušenjak)

Miša Pušenjak: Naravne barve za pirhe

Skoraj vsaka gospodinja dobro obvlada pripravo pirhov v rjavo rdečih odtenkih, ki najpogosteje temelji na kuhanju jajc v čebulnih olupkih. Bolj kot je čebula temne barve, bolj izrazit je tudi ...