Mateja SubotičanecMateja Subotičanec
Marko ZupanMarko Zupan
Petra StoparPetra Stopar
16. vseslovensko srečanje (foto: Barbara Žejavac, dz-rs.si)
16. vseslovensko srečanje

16. vseslovensko srečanje

Slovenci po svetu | 01.07.2016, 07:46 Matjaž Merljak

Rojaki iz sveta in zamejstva so se včeraj že tradicionalno zbrali v državnem zboru na vseslovenskem srečanju. Tema je bila Praznujmo s slovensko domovino.

Veliko dvorano hrama demokracije so ob letu osorej napolnili rojaki, mladi po letih in srcu, okoli sto jih je prišlo iz vseh delov sveta in iz sosednjih držav. Predstavili so svoj pogled na stanje v Sloveniji in tudi predloge, kako odnos matice do njih izboljšati in okrepiti.

Vabljena uvodničarka je bila profesorica evropskega prava na dunajski univerzi dr. Verica Trstenjak, ki je spregovorila o odnosu do domovine. Med drugim je dejala, da potrebujemo učinkovito sodstvo, javno upravo, zdravstvo in socialo ter voditelje, ki bodo gledali na skupno dobro ne pa na svoj interes. Dejala je še, da tujino skrbijo jugonostalgične težnje nekaterih v naših državi, sploh ker v prejšnji državni ni bilo spoštovanja človekovih pravic.

Dr. Verica Trstenjak in Martin Lissiach
Dr. Verica Trstenjak in Martin Lissiach © Barbara Žejavac, dz-rs.si

Drugi vabljeni uvodničar je bil Martin Lissiach iz Trsta, ki je predstavil svoj pogled na zamejski položaj ter pokazal na izkrivljeno podobo, ki jo imamo do tistih, ki živijo v zamejstvu. Tretji vabljeni uvodničar Joe Valenčič je zbrane nagovoril prek videopovezave in povedal, da s Slovneijo praznujejo tudi v ZDA.

Uvodoma so rojake pozdravili predsednik državnega zbora Milan Brglez, minister za Slovence v zamejstvu in po svetu Gorazd Žmavc in predsednik parlamentarne komisije za odnose s Slovenci v sosednjih državah in po svetu Ivan Hršak, ki so ob 25-letnici slovenske samostojnosti poudarili pomen Slovencev po svetu pri mednarodnem priznanju Slovenije.

Brglez se je Slovencem, ki živijo v tujini, zahvalil za trud, ki so ga pred 25 leti vložili v prizadevanja za mednarodno priznanje. Po Brglezovih besedah pa je treba priznati, da v zadnjih 25 letih domovina ni bila najbolje upravljana. Ob tem je izrazil prepričanje, da je izgubljena leta mogoče nadoknaditi s trdim delom in vizijo.

Tudi minister Žmavc je opozoril na pomen njihovega prizadevanja za mednarodno priznanje Slovenije pred 25 leti. Glede ekonomske in migracijske krize, s katerima se sooča oziroma se je soočala Slovenija, pa je dejal, da se je slovenski narod v preteklih krizah znal obdržati in celo napredovati.

Hršak pa se je obrnil predvsem na mlade, ki živijo zunaj slovenskih meja. "Mladi, kot vemo, so polni idej, polni novih pogledov in tudi kritični opazovalci sedanjosti," je dejal Hršak, ki je prav tako spomnil na vlogo Slovencev v tujini pred 25 leti.

Minister Žmavc, predsednik DZ Brglez, Bernarda Fink Inzko, Vladimir Mlinarič in Ivan Hršak
Minister Žmavc, predsednik DZ Brglez, Bernarda Fink Inzko, Vladimir Mlinarič in Ivan Hršak © Barbara Žejavac, dz-rs.si

V kulturnem delu programa sta nastopila mezzosopranistka Bernarda Fink Inzko in pianist Vladimir Mlinarić.

Zvečer se je začelo tudi 6. srečanje Dobrodošli doma, ki je namenjeno druženju Slovencev v zamejstvu in po svetu in ga organizira Urad Vlade RS za Slovence v zamejstvu in po svetu. V NUK-u so odprli razstavo V obljubljeno deželo: Slovenke v ZDA, ki bo predstavila zgodovino preseljevanj in naselitvena območja, stanje v določenih slovenskih središčih danes in številne pomembne osebe v slovensko-ameriški zgodovini, nato pa je bil v Slovenski filharmoniji še koncert Vseslovenskega simfoničnega orkestra z gosti ob 25. obletnici slovenske samostojnosti. Kulturni in družabni program srečanja Dobrodošli doma 2016 bo sklenila sveta maša, ki jo bo daroval ljubljanski pomožni škof msgr. dr. Anton Jamnik in bo jutri, v soboto, 2. julija 2016, ob 15. uri v cerkvi Svete Trojice na Kongresnem trgu (uršulinska cerkev). Pri maši bosta sodelovala duhovniški oktet Oremus in Mešani pevski zbor Encijan in Pulja. Po maši bo sledil koncert okteta Oremus.

Slovenci po svetu
Obzorja duha (photo: Zajem zaslona) Obzorja duha (photo: Zajem zaslona)

Cenzura v oddaji Obzorja duha?

»Žalostna sem zaradi dogajanj... Nov prevod Svetega pisma iz izvirnih jezikov v slovenski jezik, vrhunsko delo v slovenski zgodovini za študij in razumevanje nam vsem, prispevek v oddaji Obzorja ...

Eva Golob (photo: ZSPM) Eva Golob (photo: ZSPM)

Eva Golob: Ponosni na podeželske korenine

»Vsako leto pripravimo zelo pester program skozi celo leto in številni naši dogodki so tradicionalni. Eden takih je državni kviz Mladi in kmetijstvo, ki bo (danes) v Velikih Laščah potekal že ...