Marjan BuničMarjan Bunič
Andrej NovljanAndrej Novljan
Alen SalihovićAlen Salihović
Birma in prvo sveto obhajilo v Hamiltonu 2016 (foto: Vestnik slo. župnije v Hamiltonu)
Birma in prvo sveto obhajilo v Hamiltonu 2016

Novice iz Hamiltona

| 23.06.2016, 07:40 Matjaž Merljak

O dogajanju v slovenski župniji svetega Gregorija Velikega v Hamiltonu v Kanadi smo se pogovarjali z župnikom Dragom Gačnikom SDB. Povedal je o slovesnosti prvega svetega obhajila in birme, o telovski procesiji v župniji in na podružnicah ter o bližajočem se Slovenskem dnevu.

V nedeljo, 29. maja 2016, je bil za župnijo sv. Gregorija Velikega, še posebej za dvanajst birmancev in osem prvoobhajancev ter njihove družine, velik praznik. Kot je župnik Gačnik zapisal v Vestniku, v zadnjih letih cerkev še ni bila tako polna. Slovesnost je vodil hamiltonski škof Douglas Crosby. Zbrali so se pri kipu Marije pomočnice pred cerkvijo, se z molitvijo priporočili in izročili Mariji in se nato v procesiji podali v cerkev.

Pri tej slovesnosti je sodelovalo veliko župljanov, za lepo petje je poskrbel župnijski mešani zbor, ki mu je dirigiral John Horvat, na orglah pa ga je spremljal Carl Vegelj. Po evangeliju in predstavitvi birmancev je škof nagovoril birmance in prvoobhajance in posebej poudaril pomen svetega Duha v življenju kristjana. Nato je pristopilo vseh dvanajst birmancev z botri, ki so jih spremljali. Obhajilo smo začeli s prvoobhajanci, ki so pristopili skupaj s svojo družino in od škofa prejeli Jezusa pod podobo hostije, sledili so birmanci in nato vsi ostali. Po koncu svete maše je škof kmalu odhitel v katedralo, ker je imel popoldne mašo za skoraj 450 parov iz škofije, ki so praznovali obletnice porok.

Slovesnost birme in prvega svetega obhajila v Hamiltonu
Slovesnost birme in prvega svetega obhajila v Hamiltonu © Vestnik slo. župnije v Hamiltonu

Telovsko procesijo so v Hamiltonu tako imeli nedeljo kasneje kot sicer, to je 5. junija, isti dan popoldne je bila še pri društvu Triglav, saj je tam že tradicionalno 1. nedeljo v juniju. Drugo nedeljo v junija je bila procesija v Slovenskem parku. Ob koncu slovesnosti se je tam na kratko ustavil minister Gorazd Žmavc, ki je bil na obisku v Kanadi in ZDA. Tretja nedelja v juniju pa so praznovali očetovski dan, tokrat je bilo to pri društvu Bled.

Telovska procesija v Slovenskem parku
Telovska procesija v Slovenskem parku © Vestnik slo. župnije v Hamiltonu

V zadnjem času so imeli kar nekaj obiskov: skupino romarjev pod vodstvom Branka Balažica, obiskali so jih tudi otroci iz Rač pri Mariboru, ki so se udeležili mednarodnega festivala otroških gledališč v Stratfordu. Njihov nastop si je ogledalo tudi nekaj rojakov iz Hamiltona in okolice, 12. junija pa so Račani nastopili pri društvu Triglav.

Slovenski dan 2016 bo pri društvu Bled
Slovenski dan 2016 bo pri društvu Bled © Vestnik slo. župnije v Hamiltonu

Na četrto nedeljo v juniju pa imajo tradicionalno prireditev Slovenski dan. To pripravijo vsa slovenska društva Južnega Ontaria in tokrat se bodo srečali pri društvu Bled-Beamsville. Prireditev se bo začela s sveto mašo, po kosilu pa bo poteka kulturni program, zvečer pa družabni program. Slovenski dan so rojaki v tem delu Kanade praznovali že pred slovensko samostojnostjo.

Prvoobhajanci v Hamiltonu
Prvoobhajanci v Hamiltonu © Vestnik slo. župnije v Hamiltonu

Križev pot na Ljubljanski grad (photo: Zan Senicar) Križev pot na Ljubljanski grad (photo: Zan Senicar)

Mladi na ljubljanske ulice ponesli molitev

Molitveno vzdušje je vladalo sinoči na ljubljanskih ulicah, ko je več kot sto mladih molilo križev pot. Jakob Rus iz Katoliške mladine je pojasnil, da so molitev začeli na Kongresnem trgu, ...

Peter Prevc (photo: STA) Peter Prevc (photo: STA)

Peter Prevc: Vzgonski veter Svetega Duha vedno deluje

Današnji dan v Planici se bo zapisal v zgodovino. Najuspešnejši slovenski skakalec vseh časov Peter Prevc je pred več kot 20 tisoč gledalci pomahal v slovo več kot 15 letni profesionalni karieri.

Šunka zorjena po tradicionalnem postopku (photo: KZ Laško) Šunka zorjena po tradicionalnem postopku (photo: KZ Laško)

Kako skuhati sočno velikonočno šunko?

Eno od vprašanj, ki se gospodinjam postavlja v teh dneh je, kako skuhati velikonočno šunko, da bo res sočna in okusna. Peter Oprčkal iz Kmetijske zadruge Laško pravi, da je to najbolj odvisno od ...

Pirhi obarvani z naravnimi barvami (photo: Miša Pušenjak) Pirhi obarvani z naravnimi barvami (photo: Miša Pušenjak)

Miša Pušenjak: Naravne barve za pirhe

Skoraj vsaka gospodinja dobro obvlada pripravo pirhov v rjavo rdečih odtenkih, ki najpogosteje temelji na kuhanju jajc v čebulnih olupkih. Bolj kot je čebula temne barve, bolj izrazit je tudi ...