Matjaž MerljakMatjaž Merljak
Marko ZupanMarko Zupan
Alen SalihovićAlen Salihović
Telovska maša pred frankfurtsko mestno hišo (foto: Arhiv slovenske župnije v Frankfurtu)
Telovska maša pred frankfurtsko mestno hišo

Telovska procesija v Frankfurtu

| 21.06.2016, 06:53 Matjaž Merljak

Prostor pred frankfurtsko mestno hišo na Römerju velikokrat služi kot prostor za zelo različne namene in prireditve, a ne samo za svetne, tudi za nekatere verske in cerkvene.

Prav gotovo je med drugim vsako leto na njem za Telovo, na praznik Sv. Rešnjega Telesa in Krvi praznična maša, po njej pa se razvije procesija po ulicah, tudi vzdolž reke Majne, v stolno cerkev sv. Jerneja, kjer je sklepni blagoslov. Letošnje somaševanje in procesijo je vodil apostolski upravitelj limburške škofije škof Manfred Grothe. Geslo za letošnji praznik pa je bilo Brez Boga? – Z Bogom v navezi!

V pridigi pa je škofijski upravitelj razložil in poudaril pomen procesije: ne razkazujemo se, pač pa hočemo Kristusa prinesti v svet, tudi v to mesto, kjer živimo.

Ta praznična maša je maša osrednjih frankfurtskih župnij, ki se jim pridružijo tudi nekatere druge župnije in skupnosti drugačnega maternega jezika.

Nina Veršnik Čemas bere prvo berilo
Nina Veršnik Čemas bere prvo berilo © Arhiv slovenske župnije v Frankfurtu

Prvo praznično berilo je bilo v slovenščini, prebrala ga je gospa Nina Veršnik Čemas (medtem ko je bilo drugo berilo v angleščini). Pri darovanju pa je njena hčerka Zala prinesla v dar hlebec kruha, ki ga je spekel njen oče Danijel.

Člani drugih skupnosti pa so v svojih jezikih prebrali prošnje za vse potrebe.

Po sklepnem blagoslovu v veliki, nabito polni cesarski stolni cerkvi pa je sledilo seveda praznovanje na trgu in ulicah pred cerkvijo ob glasbi ter ponudbi primerne hrane in pijače. Seveda je tudi nebo ves čas skrbelo za temu primerne okoliščine.

Duhovniki s škofom Grothejem pri telovski maši
Duhovniki s škofom Grothejem pri telovski maši © Arhiv slovenske župnije v Frankfurtu

Obzorja duha (photo: Zajem zaslona) Obzorja duha (photo: Zajem zaslona)

Cenzura v oddaji Obzorja duha?

»Žalostna sem zaradi dogajanj... Nov prevod Svetega pisma iz izvirnih jezikov v slovenski jezik, vrhunsko delo v slovenski zgodovini za študij in razumevanje nam vsem, prispevek v oddaji Obzorja ...

Eva Golob (photo: ZSPM) Eva Golob (photo: ZSPM)

Eva Golob: Ponosni na podeželske korenine

»Vsako leto pripravimo zelo pester program skozi celo leto in številni naši dogodki so tradicionalni. Eden takih je državni kviz Mladi in kmetijstvo, ki bo (danes) v Velikih Laščah potekal že ...