Marjan BuničMarjan Bunič
Andrej NovljanAndrej Novljan
Andrej ŠinkoAndrej Šinko
Med obiskom ministra Žmavca na Slovenski pristavi pri Clevelandu (foto: Tone Ovsenik)
Med obiskom ministra Žmavca na Slovenski pristavi pri Clevelandu

Minister Žmavc v Clevelandu

| 20.06.2016, 06:10 Matjaž Merljak

V preteklem tednu je Cleveland obiskal minister Vlade Republike Slovenije za Slovence po svetu, Gorazd Žmavc. Pred tem je obiskal rojake v Kanadi in rojake v Chicagu.

V Clevelandu si je ogledal pomembne ustanove kot so Slovenski narodni dom, obe cerkvi svetega Vida in Marije Vnebovzete, Slovensko pristavo, kjer je bil kar navdušen nad njo. V mestni hiši je bil sprejem z županom Frankom Jacksonom, kjer so bili navzoči tudi veleposlanik Cerar iz Washingtona, bivši senator George Voinovich, mestni svetnik Mike Polenšek, bivši svetnik Joe Cimperman, spremljevalec ministra, dr. Zvone Žigon in pa generalni konzul Andrej Rode, ki je ministra Žmavca spremljal med časom v Clevelandu. Imel je tudi kratek obisk tedenske radijske oddaje Tonyja Petkovška in bil tudi se oglasil, oziroma sem imel namen posneti intervju z ministrom, a žal ni bil pripravljen odgovarjati na moja vprašanja in je zato na kratko pozdravil rojake med Slovensko uro.

Minister Žmavc se je udeležil tudi slovesnosti v clevelandski mestni hiši
Minister Žmavc se je udeležil tudi slovesnosti v clevelandski mestni hiši © Tone Ovsenik
Zanimivo je tudi, da v poročilih iz Urada Slovenije za Slovence po svetu, ko so omenili vse njegove postojanke, niso niti omenili, da je ta pozdrav imel med oddajo Slovenska ura, ki jo vodim že 18 let ob sobotnih večerih. Minister Žmavc ni bil pripravljen odgovoriti na vprašanja, katere sem imel pripravljene. Eden od teh je bil le, ali bo Slovenija kdaj uradno bila pripravljena priznati vse padle med in po vojni, ne samo enostranske. Zdi se mi, da je čas, da se to vprašanje reši, saj so vsi, ki so padli, se bojevali po svojem prepričanju. Poleg tega imajo vsi svojce, ki bi imeli pravico se jih spoštljivo spomniti in obiskati njih grobove.

Preteklo nedeljo zjutraj je med spanjem preminil v 79. letu starosti bivši župan mesta Clevelanda, guverner zvezne države Ohio in pa zvezni senator George Voinovich.

Med obnovo kapelice Marije Pomagaj na Slovenski pristavi
Med obnovo kapelice Marije Pomagaj na Slovenski pristavi © Tone Ovsenik
George Voinovich je v petek na sprejemu v mestni hiši ministra Žmavca ob 25. letnice slovenske samostojnosti še imel zelo pozitiven govor, saj je bil bistveno ponosen na svojo pol slovensko identiteto. Bil je tudi prvi guverner, ki je Slovenijo priznal in tako z njim zvezna država Ohio.

Danes smo se clevelandski Slovenci zbrali na Slovenski pristavi ob spominu na tragične dogodke po vojni in se spomnili vseh žrtev, ki ležijo v množičnih grobiščih po Sloveniji. Sveto mašo je daroval Franci Kosem. Po maši je pa blagoslovil obnovljeno kapelico Marije Pomagaj na Orlovem vrhu Pristave. Po maši je pa Pristava nudila kosilo katerega so se udeležile družine, saj danes v tej deželi praznujemo očetovski dan.

Obzorja duha (photo: Zajem zaslona) Obzorja duha (photo: Zajem zaslona)

Cenzura v oddaji Obzorja duha?

»Žalostna sem zaradi dogajanj... Nov prevod Svetega pisma iz izvirnih jezikov v slovenski jezik, vrhunsko delo v slovenski zgodovini za študij in razumevanje nam vsem, prispevek v oddaji Obzorja ...

Družine potrebujejo spodbud in medsebojne podpore ter zgledov.  (photo: lj_nadskofija) Družine potrebujejo spodbud in medsebojne podpore ter zgledov.  (photo: lj_nadskofija)

Vzemimo Boga zares

Živimo v duhovni shizofreniji, ki na prvi pogled ni prepoznavna. Na eni strani poudarjamo, kako imamo pravico izbrati lastni slog in stil življenja, kako je naša pravica izbira identitete, celo ...