Blaž LesnikBlaž Lesnik
Boštjan SmoleBoštjan Smole
Petra StoparPetra Stopar
56. obletnica Doma San Martin (foto: Svobodna Slovenija)
56. obletnica Doma San Martin

56. obletnica sanmartinskega doma

| 14.06.2016, 10:52 Matjaž Merljak

V San Martinu, na severozahodu Velikega Buenos Airesa, so na binkoštno nedeljo praznovali obletnico ustanovitve krajevnega slovenskega doma. To je bil praznik z veliko začetnico - praznik zvestobe, vztrajnosti, ponosa; praznik slovenske besede.

V nedeljo, 15. maja, smo se ob 9. uri zbrali v kapeli zavoda Srca Jezusovega. Ob petju himne za sveto leto usmiljenja je v spremstvu ministrantov, narodnih noš in zastavonoš pristopil k oltarni mizi župnik g. Igor Grohar. Daroval je zahvalno sv. mašo, ki jo je vodil Janez Filipič, in nam v pridigi opisal delovanje Svetega Duha. Za praznično vzdušje so poskrbeli Slovenski pevski zbor San Martin in šolski otroci, ki so pod vodstvom in ob orglanju prof. Lučke Marinček Kastelic ubrano spremljali mašno bogoslužje. Po obhajilu smo s slovenskim šopkom in s pesmijo Marija skoz' življenje počastili Marijo Pomagaj in se ji priporočili. Sv. maše se je udeležil tudi sanmartinski župan Gabriel Katopodis.

Praznovanje smo nadaljevali v domu. Vse navzoče je prijazno pozdravila Caterina Podržaj in izrekla dobrodošlico gostom. Na slavje so prihiteli sekretarka Veleposlaništva Republike Slovenije v Argentini, gospa Petra Kežman, predsedniki in zastopniki krajevnih domov ter ustanov. Nato smo z iskrenim domoljubjem sprejeli argentinsko in slovensko zastavo ter zapeli državni himni.

Nastopajoči pri 56. obletnica Doma San Martin
Nastopajoči pri 56. obletnica Doma San Martin © Svobodna Slovenija

Predsednik doma, dr. Viktor Leber nas je iskreno nagovoril. V imenu veleposlaništva je spregovorila gospa Petra Kežman in domu želela veselo in zdravo leto.

V nadaljevanju smo si na ekranu ogledali, kako prazniki povezujejo sanmartinsko družino. Skozi vse leto se prav čez praznične dni spletajo mreže prijateljstva med člani organizacij, ki delujejo v domu. Predstavitev v slikah je natančno pripravila Štefi Leber.

Na rojstni dan Slovenskega doma so veselo prišli učenci in učenke Rožmanove šole, ki jo vodi Nina Pristovnik Díaz. A ne praznih rok; z velikim paketom. Domu so poklonili prelepe pesmi: Smeh je zdravilo (V. Gergolet, S. Vilar, B. Grabnar), Praznik (Nace Duh), Kuharji (D. Turičnik/I. Stergar), Zapojmo - zaigrajmo (Lenčka Kupper). Petje je vodila Saši Podržaj in orglala Lučka Kastelic. Lepo in navdušeno so zapeli! Sodelovale so tudi učiteljice in starši. Enkratno darilce!

Prikupen nastop mladih
Prikupen nastop mladih © Svobodna Slovenija

V prazničnem razpoloženju smo bili veseli, nasmejani, sproščeni, zadovoljni. Za dodaten odmerek dobre volje pa je poskrbela amaterska igralska skupina, ki nam je v režiji amaterskega režiserja predstavila Amatersko predstavo. To je naslov enodejanke, ki jo je napisal Branislav Nušić. V režiji Toneta Podržaja so nam igralci predstavili, kaj se zgodi, ko se amaterski igralci odločijo za igranje. Pisatelja naprosijo, naj jim napiše igro in ko jim ta ustreže, se pojavijo težave. Nadlegujejo ga z raznimi pripombami, ki jih pisatelj upošteva. A na koncu ga spravijo ob živce, ker mu vseh osem parov odpove in gre njegovo delo po gobe. Sanmartinski amaterski igralci so nam odlično zaigrali, vsak v svoji vlogi.

Amaterska predstava na odru sanmartinskega doma
Amaterska predstava na odru sanmartinskega doma © Svobodna Slovenija

Zadnjo točko programa po zamisli Vere Breznikar Podržaj, smo posvetili vsem, ki so nekoč z nami praznovali. V objem hvaležnega spomina je Slovenski pevski zbor San Martin čuteče zapel pesem Praznik poveže ljudi (Igor Pirkovič/Igor Podpečan).

Sledile so besede zahvale vsem, ki so sodelovali pri pripravi in izvedbi praznovanja. Še enkrat HVALA vsem imenovanim na programih, ki jih je lično grafično oblikovala Mikaela Podržaj, in vsem nevidnim sodelavcem. Prireditev je podprl Urad vlade Republike Slovenije za Slovence v zamejstvu in po svetu.

Praznovanje smo nadaljevali ob pogrnjenih mizah. Ob zvokih ansambla so nam mladi postregli okusno kosilo. Res lepo smo se imeli in se veselo zavrteli.

Po tako doživetem praznovanju smo odhajali domov s skrito željo, da bi nas prazniki še naprej povezovali in da bi nam bil slovenski dom ognjišče, ki ga vsakdo poišče kot lastovka.

56. obletnica Doma San Martin
56. obletnica Doma San Martin © Svobodna Slovenija

Obzorja duha (photo: Zajem zaslona) Obzorja duha (photo: Zajem zaslona)

Cenzura v oddaji Obzorja duha?

»Žalostna sem zaradi dogajanj... Nov prevod Svetega pisma iz izvirnih jezikov v slovenski jezik, vrhunsko delo v slovenski zgodovini za študij in razumevanje nam vsem, prispevek v oddaji Obzorja ...

Eva Golob (photo: ZSPM) Eva Golob (photo: ZSPM)

Eva Golob: Ponosni na podeželske korenine

»Vsako leto pripravimo zelo pester program skozi celo leto in številni naši dogodki so tradicionalni. Eden takih je državni kviz Mladi in kmetijstvo, ki bo (danes) v Velikih Laščah potekal že ...