Štefan IskraŠtefan Iskra
Jaka KorenjakJaka Korenjak
Alen SalihovićAlen Salihović
Odprtje prostorov konzulata v Vancouvru (foto: USZS)
Odprtje prostorov konzulata v Vancouvru

Minister Žmavc pri rojakih v Kanadi

| 08.06.2016, 15:09 Matjaž Merljak

Minister za Slovencev v zamejstvu in po svetu Gorazd Žmavc se je od 2. do 7. junija 2016 mudil pri rojakih v Kanadi, nato je odšel k rojakom v ZDA. Med pomembnimi postajami obiska v Kanadi je odprtje konzulata v Vancouvru.

Že takoj po prihodu na letališče v Torontu se je srečal z ministrom province Ontario za migracije in finance Michaelom Changom. Zahvalil se mu je, da je kanadska vlada hitro priznala samostojno Slovenijo – to je bilo že januarja 1992. Nato je naglasil pomen, ki ga več kot 40.000 Slovencem, živečih v Kanadi, pripisuje Slovenija, ob tem pa je opozoril na možnosti, ki jih lahko nudi pravilno sodelovanje z rojaki tudi na področju gospodarskega in drugega sodelovanja med državama.

Ontarijski gostitelj, ki je priseljenec s Kitajske, je Sloveniji čestital ob 25-letnici ter poudaril, da je Kanada multikulturna država z etničnimi skupnostmi iz kar okoli 200 držav sveta. Do februarja je sprejela 25.000 priseljencev iz Sirije, sprejeti jih namerava še vsaj 10.000, kar je lahko vzorčni model in zgled številnim državam.

Pogovori, v katerih so sodelovali tudi veleposlanik RS v Kanadi dr. Marjan Cencen, častni generalni konzul RS v Torontu John Doma in predstavnik kanadskih Slovencev v Svetu Vlade RS za Slovence po svetu Marjan Kolarič, so tekli tudi o možnostih povečanja gospodarskega sodelovanja med Ontariom oziroma Kanado in Slovenijo. Sogovorniki so ugotovili, da je možnosti še zelo veliko, pri čemer je ontarijski minister poleg gospodarskih poudaril predvsem možnosti sodelovanja med ontarijskimi in slovenskimi univerzami.

Minister Žmavc si je v nadaljevanju ogledal slovenski dom za ostarele Lipa, v katerem v "varovanih stanovanjih" ali v oskrbi domuje okoli sto stanovalcev, med njimi kar okoli 80 odstotkov Slovenk in Slovencev. V prostorih Lipe domuje tudi Slovensko arhivsko društvo, ki je po svoji dejavnosti med najprodornejšimi slovenskimi arhivi zunaj Slovenije. Razveseljivo je, da pri delu redno pomagajo tudi študentje slovenskega rodu.

Minister Žmavc s predstavniki slovenskih ustanov iz Ontaria
Minister Žmavc s predstavniki slovenskih ustanov iz Ontaria © USZS

Prvi dan je sklenil s pogovorom s predstavniki Kanadsko slovenske gospodarske zbornice. Ustanova, ki je v zadnjih dveh letih oživila svoje delovanje, trenutno šteje čez sto članov, med njimi je večina kanadskih Slovencev prve in tudi druge generacije, vedno več pa je tudi mlajših, na novo prispelih slovenskih podjetnikov ter podjetij iz Slovenije. Zbornica bo možnosti sodelovanja med Kanado in Slovenijo, seveda s poudarkom na vlogi slovenskih podjetnikov v Kanadi, predstavila 21. junija na Gospodarski zbornici v Ljubljani.

Drugi dan svojega obiska pri slovenski skupnosti v Kanadi si je minister Žmavc ogledal več podjetij v lasti slovenskih rojakov. Tako je obiskal podjetje za izdelavo lesnih polizdelkov v pohištveni industriji v lasti Klausa Dome, podjetje Just Aluminium v lasti družine Žigante ter podjetje Big Foot, ki izdeluje in vgrajuje okna in vrata, pri čemer sodeluje tudi s podjetji iz Slovenije.

Vsebinsko zelo bogat in koristen je bil pogovor s predstavniki okoli 15 slovenskih ustanov predvsem iz Južnega Ontaria, ki so predstavili svoje dejavnosti. Pri tem so izrazili iskreno hvaležnost za ministrov obisk in da so ponosni na svoje delo, ki je zelo bogato in obsežno, saj na tem območju živi okoli 70 odstotkov vseh kanadskih Slovencev. Minister se je vsem zahvalil za vlogo ob slovenskem osamosvajanju in mednarodnem priznavanju ter med drugim izrazil občudovanje nad številnimi dejavnostmi. Kljub bojazni zaradi staranja skupnosti so sogovorniki med pogovorom ugotovili, da stanje ni kritično, saj je v društvih še vedno veliko mladih, med drugim folklorna skupina s kar 95 člani, od najmlajših pa do srednješolcev.

Folklorna skupina Triglav iz Winnipega
Folklorna skupina Triglav iz Winnipega © USZS

Pred priložnostnim kulturnim programom v organizaciji Vseslovenskega kulturnega odbora (VSKO) je minister Žmavc še enkrat nagovoril navzoče in podelil priznanja Radiu Glas kanadskih Slovencev za 25, časopisu Glas kanadskih Slovencev za 20, Slovenskemu štipendijskemu skladu za 20, VSKO za 25 ter Slovenskemu prekmurskemu društvu za 60 let delovanja.

Simbolično darilo pa je prejel tudi minister: eno od 130 slovenskih zastav, ki so jih naši rojaki na čelu z družino Žigante sami sešili na noč pred razglasitvijo samostojnosti slovenske države.

Poseben pečat je večeru dal obisk poslanca v kanadskem parlamentu Jamesa Maloneya, ki je Sloveniji čestital ob 25-letnici samostojnosti, pozitivno pa se je odzval tudi na pobudo o oživitvi skupine prijateljstva s Slovenijo v kanadskem parlamentu.

V soboto, 4. junija 2016, je minister za Slovence v zamejstvu in po svetu Gorazd Žmavc v okviru svojega gostovanja v Kanadi obiskal dijake slovenske sobotne šole v Torontu. Skupina 14 mladih potomk in potomcev slovenskih izseljencev se v kratkem odpravlja v Slovenijo, kjer se bodo udeležili poletnega tečaja slovenskega jezika. Pred odhodom so naredili zanimivo 'domačo nalogo', vsak je opravil s svojim dedkom ali babico intervju in napisal življenjsko zgodbo, iz česar so nato naredili tudi razstavo.

Ministra je ta dan pot vodila proti zahodu Kanade, v Calgary, kjer je kanadsko slovensko društvo slovesno obeležilo 50-letnico delovanja. Gorazd Žmavc, ki je prvi minister za Slovence po svetu, ki je obiskal to društvo, se je rojakom zahvalil za zvestobo slovenstvu skozi pol stoletja, pa tudi za podporo, ki so jo matični domovini izkazali v času osamosvajanja pred 25 leti. Društvu na čelu s predsednikom Jožetom Horvatom je ob tej priložnosti izročil tudi priznanje Urada.

Minister Žmavc s prejemniki nagrad Urada za delo v Slovenski gospodarski zbornici
Minister Žmavc s prejemniki nagrad Urada za delo v Slovenski gospodarski zbornici © USZS

V zelo bogatem kulturnem programu je po kakovosti izstopala folklorna skupina Triglav iz Winnipega iz province Manitoba. Ker pa društvo praznuje letos 65-letnico delovanja, so tudi ti prejeli priznanje Urada. Minister Žmavc se je ob tej priložnosti srečal tudi s prvim častnim konzulom naše države v Calgaryju Alanom Rossom ter z Joeom Cecijem, ministrom province Alberta, pristojnim za finance. Častni gost živi v okraju, kjer je slovenski klub, in je med tamkajšnjimi Slovenci zelo priljubljen. Društvu so čestitali tudi veleposlanik RS v Kanadi dr. Marjan Cencen, predstavnik kanadskih Slovencev v Svetu Vlade RS za Slovence po svetu Marjan Kolarič ter preko videoposnetka nekateri politiki iz province. Društvo je sicer med redkimi, ki mu članstvo narašča, na novo je začelo s slovensko šolo, zaznati pa je tudi povečanje zanimanja med mlajšimi generacijami

Minister Žmavc je v nedeljo, 5. junija 2016, obiskal Slovensko društvo Vancouver. Gre za manjšo slovensko skupnost, ki pa ima po zaslugi učitelja Vilka Mačka še vedno aktivno slovensko šolo, delujejo pa tudi pevski zbor in folklorna skupina ter priložnostni mladinski ansambel. Gre za verjetno najbolj oddaljeno slovensko skupnost v Severni Ameriki, zato je bil to prvi obisk ministra slovenske vlade v društvu. Istega dne je bil minister navzoč pri slovesnem dvigu slovenske zastave pred vancouversko hišo. Na slovesnosti v počastitev 25. obletnice slovenske državnosti je zbrane predstavnike krajevnih in provincialnih oblasti, konzularnega zbora ter slovenske rojake nagovoril veleposlanik RS v Kanadi dr. Marjan Cencen. Ministra. Žmavca je po znamenitem antropološkem muzeju Univerze Britanske Kolumbije popeljal njen direktor dr. Anthony Shelton, srečal pa se je tudi z novoimenovano častno konzulko Slovenije dr. Margaret Rudolf, sicer potomko slovenskih izseljencev iz Ilirske Bistrice in Ljubljane. Dan kasneje, v ponedeljek, 6. junija, je v Vancouvru slovesno odprl prostore konzulata RS. Sprejema se je udeležilo veliko število gostov, uveljavljenih na vancouverskem političnem, gospodarskem in znanstveno-raziskovalnem področju, pa tudi predstavniki medijev. Zbrane je najprej nagovoril veleposlanik Slovenije v Kanadi dr. Marjan Cencen, nato pa je posebej za navzoče slovenske rojake v slovenščini spregovoril tudi minister Gorazd Žmavc. Oba sta v nagovorih med drugim poudarila pomen imenovanja nove častne konzulke za razvoj dvostranskih odnosov med Slovenijo in Kanado ter dr. Rudolfovi čestitala in zaželela uspešno delo. Minister se je istega dne srečal tudi z mestnim svetnikom skoraj milijonskega ožjega Vancouvra dr. Kerryjem Jangom, sicer pristojnim za multikulturalizem. Sogovornika sta se strinjala, da obstojajo med državama še velike možnosti za sodelovanje, predvsem na področju turizma, izobraževanja in kulture. Ob tem je nedvomno velikega pomena imenovanje nove častne konzulke, ki bo predstavljala povezavo med Vancouvrom, slovenskim veleposlaništvom v Ottawi in samo Slovenijo.

vir: Urada Vlade RS za Slovence v zamejstvu in po svetu

Obzorja duha (photo: Zajem zaslona) Obzorja duha (photo: Zajem zaslona)

Cenzura v oddaji Obzorja duha?

»Žalostna sem zaradi dogajanj... Nov prevod Svetega pisma iz izvirnih jezikov v slovenski jezik, vrhunsko delo v slovenski zgodovini za študij in razumevanje nam vsem, prispevek v oddaji Obzorja ...

Družine potrebujejo spodbud in medsebojne podpore ter zgledov.  (photo: lj_nadskofija) Družine potrebujejo spodbud in medsebojne podpore ter zgledov.  (photo: lj_nadskofija)

Vzemimo Boga zares

Živimo v duhovni shizofreniji, ki na prvi pogled ni prepoznavna. Na eni strani poudarjamo, kako imamo pravico izbrati lastni slog in stil življenja, kako je naša pravica izbira identitete, celo ...