Matjaž MerljakMatjaž Merljak
Marko ZupanMarko Zupan
Alen SalihovićAlen Salihović
Slovenska pristava pri Clevelandu (foto: Tone Ovsenik)
Slovenska pristava pri Clevelandu

Odprli sezono na Slovenski pristavi

| 05.06.2016, 18:00 Matjaž Merljak

Marijin mesec maj se je končal z lepim, poletnim vremenom. V nedeljo, 29. maja, so se zbrali člani veteranov župnije Svetega Vida ob deveti maši in se spomnili vseh ki so padli v eni ali drugi vojni. Popoldne se je začela tudi poletna sezona na Slovenski pristavi, potekalo je tudi tradicionalno kolesarjenje.

Sveta maša je bila darovana za vse pokojne katoliške veterane. Člani veteranov tudi vsako leto pred praznikom Spominskega dne okrasijo z ameriškimi zastavami tisoče grobov pokojnih veteranov na katoliških pokopališčih.

Sredi popoldneva je bil vsakoletni shod pri velikem križu na pokopališču Vernih duš, kjer je molitve za pokojne vodil župnik Jože Božnar, saj na tem pokopališču počiva v večnosti kar lepo število rojakov. V ponedeljek smo pa praznovali sam takozvani Spominski dan, ko se poklonimo vsem, ki so v vojnah darovali svoja življenja za svobodo, ki jo v tej deželi uživamo. Na ta dan svojci množično obiščejo grobove in jih spoštljivo okrasijo.

Popoldne smo se rojaki zbrali v lepem številu in otvorili poletno sezono na Slovenski pristavi. Sveto mašo je daroval župnik Janez Kumše in po maši je sledila prava veselica. Topel sončni dan je privabil ljubitelje sonca tudi v bazen.

Kolesarji Marije Vnebovzete na Slovenski pristavi 2016
Kolesarji Marije Vnebovzete na Slovenski pristavi 2016 © Tone Ovsenik

Člani Kolesarskega kluba župnije Marije Vnebovzete pod vodstvom župnika Janeza Kumšeta se vsako leto na ta praznik zapeljejo na Slovensko pristavo. Zberejo se pred cerkvijo in se jim na poti pridružijo še drugi kolesarji. Letos je teh bilo kar trideset, ki so se v procesijo peljali v toplem dnevu proti Pristavi. Na Pristavi sami jih pa čakajo okrepčila po več urni vožnji z kolesom.

Danes se pa zberejo članice Oltarnega društva svetega Vida ob združeni mesečni maši, toda običajnega sestanka to pot ne bo.

Clevelandska škofija bo tudi letos pripravila posebno mašo za vse zlatoporočence. Škofija vabi vse slavljence na skupno zahvalno sveto daritev ki bo v nedeljo, 31. julija v katedrali sv. Janeza evangelista.

Obzorja duha (photo: Zajem zaslona) Obzorja duha (photo: Zajem zaslona)

Cenzura v oddaji Obzorja duha?

»Žalostna sem zaradi dogajanj... Nov prevod Svetega pisma iz izvirnih jezikov v slovenski jezik, vrhunsko delo v slovenski zgodovini za študij in razumevanje nam vsem, prispevek v oddaji Obzorja ...

Eva Golob (photo: ZSPM) Eva Golob (photo: ZSPM)

Eva Golob: Ponosni na podeželske korenine

»Vsako leto pripravimo zelo pester program skozi celo leto in številni naši dogodki so tradicionalni. Eden takih je državni kviz Mladi in kmetijstvo, ki bo (danes) v Velikih Laščah potekal že ...