Marjan BuničMarjan Bunič
Andrej NovljanAndrej Novljan
Andrej ŠinkoAndrej Šinko

Matura uspela, zadovoljni tudi na katoliških gimnazijah

Slovenija | 11.07.2016, 15:31

Vsi, ki so splošno maturo opravljali v spomladanskem roku, so danes seznanjeni z uspehom, ki so ga dosegli. Rezultati kažejo, da so se letošnji maturanti zelo izkazali. Splošno maturo je namreč uspešno opravilo 88,39 odstotka kandidatov, kar je po navedbah ministrice za izobraževanje Maje Makovec Brenčič drugi najboljši rezultat v zgodovini.

Splošno maturo je v spomladanskem roku skupno opravljalo 6890 kandidatov - to je nekoliko manj kot lani, razlog je v manjši generaciji. Uspešno jo je opravilo 88,4 odstotka kandidatkov, zlatih maturantov je bilo 260, 17 celo takih z vsemi možnimi točkami. Ministrica za izobraževanje, znanost in šport Makovec Brenčičeva je na današnji novinarski konferenci v Ljubljani čestitala vsem, ki so maturo uspešno opravili, ter dodala, da je danes poseben dan za vse maturante, starše in učitelje, ker so letos priča dobrim rezultatom na maturi, tako splošni kot poklicni maturi.

Poklicno maturo je na 149 srednjih šolah opravljalo 8042 kandidatov, delež uspešnih je 90,9-odstoten, kar je še malce več kot preteklo leto.

V Zavodu sv. Stanislava letos zaključuje gimnazijsko izobraževanje že 20. generacija maturantov. Uspešno je maturo opravilo 152 maturantov, kar pomeni 100 odstotno. En kandidat opravlja maturo v dveh delih. Maturantje so na maturi povprečno dosegli 23,57 točk (lani 23,49). Povprečje v Sloveniji znaša 20,00 (lani 20,12). Direktor dr. Roman Globokar je vsem maturantom čestital za izjemen uspeh in se jim zahvalil za številne konstruktivne ideje in pobude v času šolanja ter za močan ustvarjalni pečat, s katerim je letošnja generacija trajno zaznamovala podobo Škofijske klasične gimnazije. Zaželel jim je, da tudi v prihodnje ohranijo in krepijo medsebojne prijateljske vezi, ki so jih stkali v času šolanja.

Med rednimi maturanti jih je 40 doseglo 28 točk ali več, za kar bodo na akademiji ob prazniku sv. Stanislava prejeli pohvalo za odličen uspeh na maturi. Z bučnim aplavzom so maturantje ob razglasitvi nagradili 17 zlatih maturantov (v Sloveniji 260), ki so dosegli 30 točk ali več. Največ oz. vseh 34 točk so dosegle tri: Živa Dolenšek, Eva Gričar in Eva Kržišnik (v Sloveniji 17). Lenča Ambrožič je pri angleščini na višji ravni zahtevnosti dosegla 97 odstotnih točk, kar je najboljši rezultat v Sloveniji.

Na Gimnaziji Želimlje je k spomladanskemu roku splošne mature pristopilo 87 dijakov. Maturo je uspešno opravilo 98,9 odstotka dijakov, ki so v povprečju dosegli 21,42 točke. Trije dijaki so presegli 30 točk in so torej zlati maturantje. Največji odskok od nacionalnega povprečja so dijaki dosegli pri geografiji, biologiji in filozofiji.

Na dopoldanski slovesni podelitvi maturitetnih spričeval je ravnatelj Peter Polc maturantom čestital za dosežene uspehe in jim zaželel uspešen prehod v študentsko obdobje.

Na Škofijski gimnaziji Vipava je v celoti maturo prvič opravljalo 61 dijakov. Maturo je uspešno opravilo 60 dijakov oz. 98,4 odstotka. En dijak je dosegel naziv zlati maturant, še 6 dijakov in dijakinj pa je zelo blizu temu dosežku. Skupaj je odličen uspeh na maturi (25 točk ali več) doseglo 17 dijakov oz. dijakinj (27,9 %).

Med uspešnimi maturanti je ravnatelj Vladimir Anželj posebej omenil tudi dijaka, ki se je na šolo vpisal na začetku 4. letnika s popolnim nepoznavanjem slovenščine. Velik uspeh je, da je samo po enoletnem bivanju v Sloveniji maturo uspešno opravil, izpitne pole so bile v slovenščini, je dodal. Dijaki, ki so maturo uspešno opravili, so v povprečju dosegli 21,3 točke.

Podatkov o mariborski škofijski gimnaziji še nismo dobili. Maturante zdaj čakajo zaslužene počitnice, jeseni pa večino vstop na fakulteto.

Slovenija, Politika
Obzorja duha (photo: Zajem zaslona) Obzorja duha (photo: Zajem zaslona)

Cenzura v oddaji Obzorja duha?

»Žalostna sem zaradi dogajanj... Nov prevod Svetega pisma iz izvirnih jezikov v slovenski jezik, vrhunsko delo v slovenski zgodovini za študij in razumevanje nam vsem, prispevek v oddaji Obzorja ...

Družine potrebujejo spodbud in medsebojne podpore ter zgledov.  (photo: lj_nadskofija) Družine potrebujejo spodbud in medsebojne podpore ter zgledov.  (photo: lj_nadskofija)

Vzemimo Boga zares

Živimo v duhovni shizofreniji, ki na prvi pogled ni prepoznavna. Na eni strani poudarjamo, kako imamo pravico izbrati lastni slog in stil življenja, kako je naša pravica izbira identitete, celo ...