Mateja SubotičanecMateja Subotičanec
Marko ZupanMarko Zupan
Rok MihevcRok Mihevc

Grims: Varnostni položaj po brexitu zelo zaostren

Politika | 01.07.2016, 10:47 Petra Stopar

Komisija DZ za nadzor obveščevalnih in varnostnih služb je včeraj obravnavala varnostni položaj v Sloveniji in Evropski uniji po brexitu. Razmere so po besedah predsednika komisije Branka Grimsa zelo zaostrene. V Sloveniji je stopnja nevarnosti še vedno sorazmerno nizka. Kljub temu je komisija ocenila, da je treba za področje varnosti nameniti bistveno več sredstev.

Odločitev Velike Britanije, da izstopi iz Evropske unije, je po Grimsovih besedah varnostno povsem spremenila okolje, pa tudi politično vzdušje. Večina držav članic je razglasila najvišjo stopnjo nevarnosti za teroristični napad. Predvsem poboj v Orlandu in napad na letališču v Carigradu po Grimsovih navedbah pričata, da stopamo v obdobje, ko nihče ni varen. Skrajna skupina Islamska država sicer vojaško izgublja na območju Sirije, a po ocenah vseh tujih služb, s katerimi sodeluje Slovenija, gre za desetine dobro opremljenih in izurjenih potencialnih teroristov, ki se v zadnjih mesecih infiltrirajo na območje unije in ki predstavljajo del stalne nevarnosti.

Ob tem je Grims opozoril na posameznike, ki se iznenada odločijo za najhujša dejanja. In ti zadnji so po njegovi oceni še najbolj neobvladljivi, ker jih je težko pravočasno zaznati in ukrepati. Na osnovi vseh teh dejstev je komisija sprejela več sklepov: »Pričakujemo, da bo Vlada RS varnostni problematiki namenila posebno sejo, da bo sama sprejela oceno varnosti in da bo oživila delovanje Sveta za nacionalno varnost, ki se ni sestal že več mesecev.«

Komisija tudi meni, da nova varnostna situacija zahteva več denarja v proračunu. »Zato komisija pričakuje, da bo v celoti uresničen njen jesenski sklep, ki ga je potrdil tudi Državni zbor, in sicer, da je treba bistveno več sredstev nameniti za področje varnosti, da se bo Slovenija pripravila na aktivnejšo samostojno vlogo in se lahko sama soočila s temi izzivi, ki so v modernem svetu žal pred našo državo,« je povedal Grims.

O varnosti je minuli teden razpravljal tudi parlamentarni odbor za notranje zadeve. Sklenil je, da je treba nadgraditi slovenski varnostno-obveščevalni sistem. Ob tem je pravosodni minister Goran Klemenčič povedal, da je v strokovnem usklajevanju nov zakon o Slovenski varnostno-obveščevalni agenciji.

Politika, Evropska Unija
Uporabljene plastenke (photo: Pixabay) Uporabljene plastenke (photo: Pixabay)

Res to potrebujem?

Praznujemo dan Zemlje – našega skupnega doma, kakor se večkrat izrazi papež Frančišek. Na svetovni in tudi slovenski ravni poteka več pobud, v katere naj bi bila vključena več kot milijarda ljudi ...

Družine zbrane pri maši na Brezjah (photo: Luka Mavrič) Družine zbrane pri maši na Brezjah (photo: Luka Mavrič)

Boga bodo vzeli zares!

Na Brezjah je bilo popoldne srečanje družin ljubljanske nadškofije. Geslo srečanja je bilo »Vzemi Boga zares!«. Srečanje so sklenili ob 16. uri s sveto mašo, ki jo je daroval nadškof Stanislav Zore.

Boj s pozebo v nasadih borovnic na ljubljanskem barju (photo: Rok Mihevc) Boj s pozebo v nasadih borovnic na ljubljanskem barju (photo: Rok Mihevc)

Kolikšno škodo je povzročila pozeba? #podkast

Po prehodu izrazite hladne fronte pred tednom dni, smo v petek, v nedeljo in včeraj bili priče pozebi. Razmere so se krajevno zelo razlikovale, prav vse sadjarje in kmete pa je strah, da to pomeni ...

Lojze Čemažar (photo: Jože Bartolj) Lojze Čemažar (photo: Jože Bartolj)

Pri svojem delu vedno izpostavi bistveno

Lojze Čemažar je z nami v oddaji Naš gost spregovoril o svoji umetniški poti, pomenu družine, šol, ki so ga oblikovale in se zahvalil za prejeto priznanje sv. Cirila in Metoda.