Maja MorelaMaja Morela
Jaka KorenjakJaka Korenjak
Alen SalihovićAlen Salihović
Novo študijsko leto  (foto: pf.uni-mb.si)
Novo študijsko leto

SDS za čimprejšnjo razpravo o problematiki zaključevanja predbolonjskih programov

Slovenija | 29.06.2016, 21:17

Tisti, ki študirajo še po starih predbolonjskih študijskih programih, imajo le še do konca septembra čas, da študij končajo. Ta skrajni rok je povzročil velik pritisk na fakultete. Ogromno študentov želi tik pred zdajci končati študij, fakultete imajo zato veliko težav in dodatnega dela. SDS je zato vložila predlog za sklic nujne seje odbora za izobraževanje, znanost, šport in mladino o problematiki zaključevanja predbolonjskega študija.

Po zakonu o visokem šolstvu morajo študenti, ki so se vpisali v stare študijske programe, sprejete pred 11. junijem 2004, torej pred uvedbo bolonjskega sistema, študij dokončati najpozneje do konca letošnjega študijskega leta oziroma do 30. septembra.

Poslanka SDS Anja Bah Žibert pravi, da se tudi na stranko vse pogosteje z opozorili, da prihaja do velikih težav zaradi zaključnega roka za dokončanje predbolonjskega študija, obračajo tako študentje kot tudi zaposleni na fakultetah oziroma profesorji in asistenti. Zato se zavzemajo za sklic nujne seje pristojnega odbora na to temo, kjer ne želijo iskati krivcev za nastalo situacijo.

»Problemov je več. Predvsem je problematično, da se zatika pri tistih, ki so v roku, ki so jih posamezne fakultete določile, oddali svoje naloge, sedaj pa dobivajo odgovore mentorjev, da zaradi prenatrpanosti, zaradi številnih podobnih primerov ne bodo obravnavani,« je nekatere od problemov naštela poslanka.

Ob tem je dodala, da je za te študente dodatna težava v tem, ker se nekateri programi ne razpisujejo več, ali pa bi se študenti morali ponovno vpisati, in to v bolonjski sistem, pri čemer bi morali ponovno zbrati finančna sredstva za vpis, nekateri študenti bi morali opravljati vrsto diferencialnih izpitov, kljub temu, da jim je za zaključek študija ostal zgolj zagovor diplomskega dela.

Na vprašanje, ali poslanska skupina SDS meni, da bi moralo ministrstvo podaljšati rok za zaključek študija, je poslanka Anja Bah Žibert odvrnila, da so s sklepi, ki jih predlagajo, prepustili ministrstvu, da pove, kakšne so možnosti. »Menimo pa, da se mora v prvi vrsti rešiti vprašanje tistih, ki so v roku oddali vse glede svojih obveznosti, pa se jim sedaj utegne zgoditi, da ne bo prišlo do zaključka.«

Veliko študentov se je obrnilo na pristojno ministrstvo, da bi podaljšalo rok za dokončanje "starih" visokošolskih programov, pa to tega ne bo storilo. Dr. Stojan Sorčan z ministrstva za izobraževanje pravi: „Ta rok za končanje študija, to je do konca septembra 2016, je bil objavljen pred 11 leti in je dokončen. Menim, da so imeli v tem času študentje dovolj časa, da opravijo svoje obveznosti.“

Vsi, ki do konca septembra ne bodo diplomirali, bodo lahko študij nadaljevali po bolonjskem sistemu. Tisti, ki ne bodo končali magistrskega študija, pa bodo zamudili zadnjo priložnost in bodo ostali pri univerzitetni izobrazbi oziroma bodo lahko študirali naprej na doktorski stopnji.

Slovenija, Politika
Križev pot na Ljubljanski grad (photo: Zan Senicar) Križev pot na Ljubljanski grad (photo: Zan Senicar)

Mladi na ljubljanske ulice ponesli molitev

Molitveno vzdušje je vladalo sinoči na ljubljanskih ulicah, ko je več kot sto mladih molilo križev pot. Jakob Rus iz Katoliške mladine je pojasnil, da so molitev začeli na Kongresnem trgu, ...

Peter Prevc (photo: STA) Peter Prevc (photo: STA)

Peter Prevc: Vzgonski veter Svetega Duha vedno deluje

Današnji dan v Planici se bo zapisal v zgodovino. Najuspešnejši slovenski skakalec vseh časov Peter Prevc je pred več kot 20 tisoč gledalci pomahal v slovo več kot 15 letni profesionalni karieri.

Šunka zorjena po tradicionalnem postopku (photo: KZ Laško) Šunka zorjena po tradicionalnem postopku (photo: KZ Laško)

Kako skuhati sočno velikonočno šunko?

Eno od vprašanj, ki se gospodinjam postavlja v teh dneh je, kako skuhati velikonočno šunko, da bo res sočna in okusna. Peter Oprčkal iz Kmetijske zadruge Laško pravi, da je to najbolj odvisno od ...

Pirhi obarvani z naravnimi barvami (photo: Miša Pušenjak) Pirhi obarvani z naravnimi barvami (photo: Miša Pušenjak)

Miša Pušenjak: Naravne barve za pirhe

Skoraj vsaka gospodinja dobro obvlada pripravo pirhov v rjavo rdečih odtenkih, ki najpogosteje temelji na kuhanju jajc v čebulnih olupkih. Bolj kot je čebula temne barve, bolj izrazit je tudi ...