Nataša LičenNataša Ličen
Jaka KorenjakJaka Korenjak
Alen SalihovićAlen Salihović
Policija (foto: Nika Gorenc)
Policija

Tragičen dogodek v bližini Brežic - po napadu umrl policist

Slovenija | 29.06.2016, 17:40

Neznanec je dopoldne v okolici Brežic z nožem zabodel 30-letnega policista. Reševalci so ga hudo ranjenega odpeljali v bolnišnico, kjer je umrl. Napadalec si je sodil sam. Notranjo ministrico Vesno Györkös Žnidar je smrt policista globoko pretresla, njegovi družini, svojcem in sodelavcem je izrekla sožalje. To so storili tudi predstavniki Policijskega sindikata Slovenije in Sindikata policistov Slovenije. Prvi so ob tem opozorili, da so takšne novice vse pogostejše, drugi so poudarili, da gre za zavržno dejanje, vredno obsodbe.

Okoliščine tragičnega dogodka je pojasnil direktor policijske uprave Novo mesto Janez Ogulin. Po njegovih besedah so prebivalci vasi Žejno dopoldne opazili mlajšega moškega, ki naj bi v angleščini spraševal za delo. Odzvali sta se policijski patrulji, a ga sprva nista našli. Ko so domačini znova klicali, sta se patrulji še enkrat odpravili v omenjeni kraj. Tista, v kateri je bil 30-letni policist, je opazila mladeniča, šlo naj bi za 22-letnega nemškega državljana, kako sedi ob cesti. Ko se mu je 30-letni policist približal, je maldenič proti njemu zamahnil z nožem in ga zabodel v prsni koš. "Težko bi drugače reagiral," je Ogulin ocenil potezo sodelavca. Prvo pomoč so mu nudili policisti, ki so bili ob njem, a je pozneje v bolnišnici podlegel hudi rani. Storilec je po napadu pobegnil sto metrov stran ter nato z nožem zabodel še sebe in umrl. Ogulin je zagotovil, da ni bil prebežnik in da ni šlo za maščevanje. Sam je nad dogodkom zelo pretresen, govoril je že s starši pokojnega, obenem je svojcem in vsem, ki so z njim delali, javno izrekel sožalje.

Da so znova soočeni z izgubo sodelavca, ki je zjutraj šel na delovno mesto, da bi pomagal ljudem, je poudarila namestnica generalnega direktorja policije Tatjana Bobnar. Tudi ona je izrekla sožalje, z vsemi, ki so ob tem prizadeti, deli jezo zaradi krivičnega in nedopustnega dejanja. "In zdaj naj nekdo stopi pred svojce in policiste ter pove, da je poklic policista primerljiv z ostalimi poklici v javnem sektorju." Bobnarjeva in Ogulin naj bi danes obiskala svojce umrlega, jutri jih bo obiskal generalni direktor policije Marjan Fank. Bobnarjeva je ob tem spomnila, da se na leto zgodi približno 200 napadov na policiste, kar je manj kot v preteklosti, vendar so iz leta v leto bolj kruti.

Po besedah Györkös Žnidarjeve današnji napad na policista znova dokazuje, kako nevaren je ta poklic. Zato se je treba zavedati pomembnosti poslanstva policistov. Obljubila je, da bo še naprej vlagala maksimalne napore v izboljšanje njihovega kadrovskega, materialnega in finančnega stanja.

V Policijskem sindikatu Slovenije želijo ob tem spomniti, s kakšnimi razmerami se podcenjeni slovenski policisti pri zagotavljanju varnosti državljanov srečujejo vsak dan. "Opravljanje poklica policista se ne da primerjati z nobenim drugim uradnikom prav zaradi te izpostavljenosti in neposrednega stika z ljudmi," je bil jasen predsednik Policijskega sindikata Slovenije Radivoj Uroševič. Boji se, da bo iz leta v leto huje. V Sindikatu policistov Slovenije, katerega član je bil pokojni, pa so zagotovili, da bodo svojcem nudili vso pomoč in podporo.

Slovenija
Obzorja duha (photo: Zajem zaslona) Obzorja duha (photo: Zajem zaslona)

Cenzura v oddaji Obzorja duha?

»Žalostna sem zaradi dogajanj... Nov prevod Svetega pisma iz izvirnih jezikov v slovenski jezik, vrhunsko delo v slovenski zgodovini za študij in razumevanje nam vsem, prispevek v oddaji Obzorja ...

Družine potrebujejo spodbud in medsebojne podpore ter zgledov.  (photo: lj_nadskofija) Družine potrebujejo spodbud in medsebojne podpore ter zgledov.  (photo: lj_nadskofija)

Vzemimo Boga zares

Živimo v duhovni shizofreniji, ki na prvi pogled ni prepoznavna. Na eni strani poudarjamo, kako imamo pravico izbrati lastni slog in stil življenja, kako je naša pravica izbira identitete, celo ...