Jure SešekJure Sešek
Aleš KarbaAleš Karba
Andrej ŠinkoAndrej Šinko
Za mojo Slovenijo (foto: ARO)
Za mojo Slovenijo

Proslava Za mojo Slovenijo brez Peterleta in Omana

Slovenija | 25.06.2016, 01:00

Po vsej Sloveniji se tudi danes vrstijo različni dogodki ob dnevu državnosti. V Ljubljani bo drevi na Trgu republike proslava Za mojo Slovenijo. Zapletlo se je pri govornikih. Načrtovano je bilo, da bodo nastopili Lojze Peterle, Janez Janša in Ivan Oman. A zdaj kaže, da bo z zbranimi svoje razmišljanje ob 25. rojstnem dnevu delil le Janša, uvodne besede bo imel predsednik Združenja za vrednote slovenske osamosvojitve Aleš Hojs. Oman je udeležbo odpovedal zaradi zdravstvenih razlogov, Peterle potem, ko je Hojs organizacijskemu odboru dogodka sporočil, da Peterle za govornika ni primeren.

Še pred zapletom smo govorili z akademikom Janezom Juhantom, ki je povedal, da so na proslavo Za mojo Slovenijo povabljeni vsi. Po njegovih besedah naj bi šlo za kulturno in domoljubno praznovanje srebrnega jubileja naše države. "Menili smo, da je prav, da spregovorijo osamosvojitelji, ki so bili zaslužni za slovensko državo. Veseli bomo, ker bodo spregovorili tudi mladi, saj je proslava namenjena tudi temu, da jih spodbudimo in jim damo upanje za prihodnost države." Juhant je ob tem spomnil, da ima vsaka skupnost, ki nastaja, težave. "Tudi naša narodna skupnost kot država se v marsičem bori s težavami. A menimo, da je prav ob 25-letnici pomembno, da izrazimo tudi drugo stran, torej veselje in srečo. Sreča je v srečanju. Prav je, da se srečujemo na pomembnih krajih in izrazimo veselje, da imamo državo, čeprav nismo vselej vsi zadovoljni z njo, a pomembno je, da si zanjo prizadevamo." Kot je še dodal Juhant, je človek bitje, ki se s hvaležnostjo Bogu in ljudem spominja določenih stvari, ki so pomembne za njegovo življenje. "Brez dvoma je samostojna država pomembna za vsakega Slovenca in Slovenko," je poudaril Juhant.

Zaradi nekaterih ostrih izjav v zadnjem času se je pojavilo vprašanje, ali bo predsednik osamosvojitvene vlade Peterle ostal govornik nocojšnje proslave v prestolnici ali se bo odločil za umik. "Želim, da praznujemo kot se spodobi. Nobena razlika ni tako velika, tako upam, da ne bi mogli tega ključnega političnega dejstva, skupnega dosežka praznovati skupaj. Ostajam prazničen in zavezan temu, kar smo pred 25 leti delali in dosegli skupaj. Razlike, ki so nastale, pospeški, ki so se ob tem razvili, diskvalifikacije za razčiščevanje odlašam na čas po prazničnih dneh," je pojasnil pred dnevi na novinarski konferenci. Predsednica N.Si Ljudmila Novak, ki je napovedala, da je na proslavo Za mojo Slovenijo ne bo, je o Peterletovi udeležbi v preteklem tednu dejala: "Ko smo se začeli dogovarjati o tem dogodku, smo dejali, da bo šlo za festival domoljubja, ne proslavo. Dogovorjeno je bilo, da bo eden od govornikov Lojze Peterle kot predsednik prve slovenske vlade - prav je, da gre, prav je, da pove, kar je treba povedati. Nihče si ne sme in ne more prisvajati osamosvojitve. Najprej je to zasluga slovenskega naroda in tudi številnih akterjev tistega časa."

Hojs je za STA ocenil, da ni sprejemljivo, da na proslavi, ki jo organizira Združenja za vrednote slovenske osamosvojitve, govorijo tisti, ki proslave pravzaprav ne želijo. Pojasnil je tudi, da so se iz dogovora po skupnem praznovanju najprej umaknili predstavniki SLS. Peterle se je nato protestno umaknil včeraj, ker je bil obveščen, da bosta na proslavi Za mojo Slovenijo dva govornika, med katerima ne bo njega. "Menim, da nima smisla, da silim na proslavo, na kateri očitno nisem zaželen." Iz N.Si so sporočili, da ima Peterle pri svoji odločitvi polno podporo vodstva stranke. "V politiki lahko doživiš marsikaj. Težko je, če to doživiš od tistih, ki so veljali za prijatelje," je še dodal Peterle.

Slovenija, Politika
Obzorja duha (photo: Zajem zaslona) Obzorja duha (photo: Zajem zaslona)

Cenzura v oddaji Obzorja duha?

»Žalostna sem zaradi dogajanj... Nov prevod Svetega pisma iz izvirnih jezikov v slovenski jezik, vrhunsko delo v slovenski zgodovini za študij in razumevanje nam vsem, prispevek v oddaji Obzorja ...

Družine potrebujejo spodbud in medsebojne podpore ter zgledov.  (photo: lj_nadskofija) Družine potrebujejo spodbud in medsebojne podpore ter zgledov.  (photo: lj_nadskofija)

Vzemimo Boga zares

Živimo v duhovni shizofreniji, ki na prvi pogled ni prepoznavna. Na eni strani poudarjamo, kako imamo pravico izbrati lastni slog in stil življenja, kako je naša pravica izbira identitete, celo ...

Skrbno izbirajmo obutev.  (photo: PixaBay) Skrbno izbirajmo obutev.  (photo: PixaBay)

Zakaj je dobro kupovati obutev popoldne?

Vida Ozis je ustanoviteljica blagovne znamke AN.NIKA, je direktorica Centra medicinske pedikure, razvila je medicinsko sponko - vse ostale, ki so prisotne na domačem trgu, so iz uvoza. Večina si ...