Alen SalihovićAlen Salihović
Sveto mašo za domovino je daroval škof Andrej Glavan (foto: p. Ivan Rampre)
Sveto mašo za domovino je daroval škof Andrej Glavan

Nadškof Zore: Državo je treba tudi zgraditi, ne le osamosvojiti

Slovenija | 24.06.2016, 18:26

V ljubljanski stolnici je bila popoldne sveta maša za domovino. S slovesnim bogoslužjem, ki ga je vodil predsednik Slovenske škofovske konference, škof Andrej Glavan, sta se po eni strani sklenila devetdnevnica pred jutrišnjim dnevom državnosti ter pobuda 24 ur molitve in posta za domovino, po drugi strani je pomenila uvod v vrhunec praznovanj srebrnega jubileja Slovenije. Prišli so predstavniki političnega, družbenega in verskega življenja. Zbrane je po evangeliju nagovoril ljubljanski nadškof metropolit Stanislav Zore. Vsi slovenski škofje so nato prvič skupaj slovenski narod in državo posvetili Marijinemu brezmadežnemu Srcu.

Nadškof Zore je v pridigi poudaril, da srebrni jubilej Slovenije praznujemo z veseljem in ponosom, ker imamo radi državo, ter s hvaležnostjo, ker smo pred 25 leti dočakali milostni trenutek, ko so bile razmere v evropskem in tudi svetovnem okviru takšne, da so omogočile uresničenje prizadevanja za samostojnost in neodvisnost. Tako kot je Bog v Mojzesovem času videl stisko svojega ljudstva v Egiptu, je po besedah nadškofa Zoreta pred četrt stoletja videl stisko slovenskega ljudstva ter pripravil ustrezne zgodovinske okoliščine. "V Vzhodni Evropi je sesul komunistični režim, za katerega se je še pred nekaj leti zdelo, da ga nobena stvar ne more ogroziti. Sesuval se je kot hišica iz kart, kar je v resnici tudi bil, saj je svoje temelje namočil s solzami in krvjo milijonov, ki jih je pomoril zato, da bi vzpostavil sam sebe. Našemu narodu je podaril ljudi, ki so bili dovolj vizionarski, da so uzrli enkratno ponudbo zgodovinskih okoliščin, in dovolj smeli, da so se ob podpori naroda odločili, da priložnost spremenijo v dejstvo." Nadškof Zore je posebej omenil pokojnega ljubljanskega nadškofa metropolita Alojzija Šuštarja, hkrati se je spomnil vseh, ki so v branjenju Slovenije tudi umrli.

Pridigal je nadškof Stanislav Zore
Pridigal je nadškof Stanislav Zore © p. Ivan Rampre

Nadškof Zore: Zgraditi demokracijo je zahteven proces

Nadškof Zore je ocenil, da smo naredili temeljno napako, ko smo državo ob prehodu iz totalitarnega režima le osamosvojili, ne pa tudi zgradili. "Premalo je spremeniti družbeni sistem in demokracijo zapisati v temeljne zakone države. Demokracijo je potrebno zgraditi v mišljenju in v vedenju državljanov." Kot je dodal, je to zahtevnejši proces kot vzpostaviti in zavarovati meje. Opozoril je, da se je namesto tega dogajalo plenjenje države. "Vsi tisti, ki so plenili, pa tudi vsi tisti, ki so to plenjenje omogočili, nosijo moralno in zgodovinsko odgovornost," je poudaril.

Nadškof Zore je pozval, naj začnemo zidati na skali, torej na krščanskih vrednotah, kot so temeljna enakost vseh pred Bogom in pred zakonom ter dostojanstvo vsakega človeka. Gospoda je prosil, naj nam da modrost in zdravo pamet, da bomo videli kaj nam je v resnično dobro. "Gospod Bog, blagoslovi Slovenijo, ki si nam jo podaril, in blagoslovi vse njene ljudi," je sklenil.

Pri sveti maši zbrani politični in družbeni predstavniki

Svete maše za domovino so se udeležili predstavniki krščanskih Cerkva v Sloveniji ter predsedniki države vlade in državnega sveta, Borut Pahor, Miro Cerar in Mitja Bervar, podpredsednik parlamenta Matjaž Nemec, predsednica N.Si Ljudmila Novak, vodji poslanskih skupin SMC in SDS, Simona Kustec Lipicer in Jože Tanko, načelnik generalštaba Slovenske vojske Andrej Osterman, predsednik Slovenske akademije znanosti in umetnosti Tadej Bajd ter ostali vidnejši predstavniki političnega in družbenega življenja.

Predstavniki političnega in družbenega življenja pri sveti maši za domovino
Predstavniki političnega in družbenega življenja pri sveti maši za domovino © p. Ivan Rampre
Prišel je tudi predsednik prve slovenske vlade, zdaj evropski poslanec Lojze Peterle. Ob koncu svete maše se je zahvalil za prispevek tako Katoliške kot tudi Evangeličanske in ostalih Cerkva v Sloveniji pri nastajanju naše države. Kot je dodal, je šlo za veliko milost. "Bog živi samostojno in demokratično Slovenijo, vse njene ljudi in njene Cerkve," je še dodal Peterle.
Predsednik prve slovenske vlade Lojze Peterle
Predsednik prve slovenske vlade Lojze Peterle © p. Ivan Rampre

Slovenija, Cerkev na Slovenskem
Obzorja duha (photo: Zajem zaslona) Obzorja duha (photo: Zajem zaslona)

Cenzura v oddaji Obzorja duha?

»Žalostna sem zaradi dogajanj... Nov prevod Svetega pisma iz izvirnih jezikov v slovenski jezik, vrhunsko delo v slovenski zgodovini za študij in razumevanje nam vsem, prispevek v oddaji Obzorja ...

Družine potrebujejo spodbud in medsebojne podpore ter zgledov.  (photo: lj_nadskofija) Družine potrebujejo spodbud in medsebojne podpore ter zgledov.  (photo: lj_nadskofija)

Vzemimo Boga zares

Živimo v duhovni shizofreniji, ki na prvi pogled ni prepoznavna. Na eni strani poudarjamo, kako imamo pravico izbrati lastni slog in stil življenja, kako je naša pravica izbira identitete, celo ...

Skrbno izbirajmo obutev.  (photo: PixaBay) Skrbno izbirajmo obutev.  (photo: PixaBay)

Zakaj je dobro kupovati obutev popoldne?

Vida Ozis je ustanoviteljica blagovne znamke AN.NIKA, je direktorica Centra medicinske pedikure, razvila je medicinsko sponko - vse ostale, ki so prisotne na domačem trgu, so iz uvoza. Večina si ...