Jure SešekJure Sešek
Aleš KarbaAleš Karba
Andrej ŠinkoAndrej Šinko

Sveta maša za domovino vrh molitvene devetdnevnice

Slovenija | 24.06.2016, 09:50 Marjana Debevec

Z današnjim, predprazničnim dnem, končujemo molitveno devetdnevnico za domovino, ki smo jo na Radiu Ognjišče zaznamovali z vsakodnevno molitvijo rožnega venca ob petih zjutraj in opoldne z litanijami svetnikov, zavetnikov slovenskih župnij. Ob 16. uri pa bo slovesna sveta maša za domovino, ki jo bo ob somaševanju slovenskih škofov daroval novomeški škof in predsednik Slovenske škofovske konference Andrej Glavan.

Jutranjo molitev rožnega venca je v teh dneh z nami molil upokojeni nadškof Alojz Uran, danes pa jo je sklenil ljubljanski nadškof Stanislav Zore. Za naš radio je o pomenu molitve za domovino povedal: »Jaz mislim, da se v naši domovini veliko moli. So ljudje, ki živijo potopljeni v molitev. Gotovo pa, da je dovolj tudi tistih, ki jim to ne pride na misel; ki živijo v prepričanju, da stvari kar morajo biti takšne, kot so; da je to neka dolžnost zgodovinskega trenutka, družbe, države. Zato sem zelo hvaležen za posameznike in skupine, ki nas vedno znova prebujajo, dajejo pobudo, da vzamemo v roke rožni venec, da sklenemo roke in da molimo zase, za druge, za domovino, za svet, skratka: za človeka, ki je tako zelo potreben Božje bližine in Božje pomoči. In hvala lepa tudi vsem tistim, ki so ponovno dali pobudo za molitev in post za domovino ob tem dnevu državnosti«, je še dejal nadškof Zore.

Včeraj popoldne se je namreč začel dan molitve in posta domovino, ki bo svoj vrh dosegel z molitveno uro ob 15. uri v ljubljanski stolnici in sveto mašo za domovino, ki jo bo ob somaševanju slovenskih škofov daroval predsednik Slovenske škofovske konference Andrej Glavan. Ob tem bodo v cerkev prinesli kip fatimske Marije romarice, slovenski škofje pa so na svoji zadnji seji sklenili, da bodo pri tej maši slovenski narod in državo posvetili Marijinemu brezmadežnemu Srcu. To bo prvič, da bodo to storili vsi skupaj. Doslej so bile take posvetitve le na ravni škofij.

Posvetitev na tak način se bo prvič izvršila v slovenski zgodovini. Papež Pij XII. je posvetil ves svet njenemu Srcu oktobra 1942, sveti papež Janez Pavel II. pa je obnovil posvetitev 25. marca 1984 in v jubilejnem letu 2000. Podobno posvetitev sta opravila tudi papež Benedikt XVI. in papež Frančišek.

V slovenski zgodovini poznamo posvetitev škofa dr. Gregorija Rožmana 30. maja 1943. Tokrat bodo slovenski škofje prvič vsi skupaj posvetili ves slovenski narod Marijinemu brezmadežnemu Srcu. Ostanejo vsakoletne posvetitve 15. avgusta posameznih škofov svojih vernikov v zahvalo za osamosvojitev in kot prošnja za varstvo še naprej.

K zahvalni maši za domovino ob dnevu državnosti in 25. obletnici samostojnosti Slovenije, so poleg vernikov povabljeni tudi predstavniki družbeno-političnega življenja in diplomatskega zbora. Pri bogoslužju bodo poleg Zbora Slovenske filharmonije sodelovali tudi predstavniki Enote za protokol ter kvintet trobil orkestra Slovenske vojske.

Ob 25-letnici samostojne države Slovenije pa bo jutri v svetišču Marije Pomagaj na Brezjah ob 10. uri ljubljanski pomožni škof Anton Jamnik daroval sveto mašo. Z zahvalo, da lahko živimo v milostnem trenutku zgodovine, se bomo pri sveti maši v varstvo priporočili Mariji Pomagaj. Sveti maši bo bo sledila predstavitev knjige Vloga nadškofa Šuštarja pri slovenski osamosvojitvi, ki je izšla pri Mohorjevi družbi.

Slovenija, Cerkev na Slovenskem, Škofovska konferenca, Politika
Obzorja duha (photo: Zajem zaslona) Obzorja duha (photo: Zajem zaslona)

Cenzura v oddaji Obzorja duha?

»Žalostna sem zaradi dogajanj... Nov prevod Svetega pisma iz izvirnih jezikov v slovenski jezik, vrhunsko delo v slovenski zgodovini za študij in razumevanje nam vsem, prispevek v oddaji Obzorja ...

Družine potrebujejo spodbud in medsebojne podpore ter zgledov.  (photo: lj_nadskofija) Družine potrebujejo spodbud in medsebojne podpore ter zgledov.  (photo: lj_nadskofija)

Vzemimo Boga zares

Živimo v duhovni shizofreniji, ki na prvi pogled ni prepoznavna. Na eni strani poudarjamo, kako imamo pravico izbrati lastni slog in stil življenja, kako je naša pravica izbira identitete, celo ...

Skrbno izbirajmo obutev.  (photo: PixaBay) Skrbno izbirajmo obutev.  (photo: PixaBay)

Zakaj je dobro kupovati obutev popoldne?

Vida Ozis je ustanoviteljica blagovne znamke AN.NIKA, je direktorica Centra medicinske pedikure, razvila je medicinsko sponko - vse ostale, ki so prisotne na domačem trgu, so iz uvoza. Večina si ...